*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Απριλίου

Πωλητήριο από ATEbank σε ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ

01 Απριλίου
Ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες για απεγκλωβισμό και από τις ΣΕΚΑΠ και Δωδώνη, για τις οποίες αναμένονται αντιδράσειςΤην πόρτα της εξόδου από τις θυγατρικές της του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, ανοίγει και επίσημα η Αγροτική Τράπεζα, βάζοντας «πωλητήριο» καταρχήν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και την Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ). Η σχετική απόφαση λήφθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Τράπεζας, η οποία δρομολογεί άμεσα στην πρόσληψη συμβούλου, που θα «τρέξει» τη διαδικασία και ταυτόχρονα προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού, με σκοπό να πωλήσει τις συμμετοχές της στις δύο επίμαχες επιχειρήσεις.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση, διότι αποτελούσε υποχρέωση της Αγροτικής να απεγκλωβιστεί από τις συμμετοχές της που δεν έχουν σχέση με την τραπεζική, προκειμένου η Τρόικα να συναινέσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία θεωρείται απολύτως αναγκαία για να «περάσει» η ΑΤΕ τα stress test που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα σε όλο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η αρχή γίνεται από την ΕΒΖ και την ΕΛΒΙΖ, δεδομένου ότι στις δύο αυτές εταιρείες η Αγροτική Τράπεζα κατέχει ποσοστά πάνω από την λεγόμενη καταστατική πλειοψηφία του 66%. Έτσι, με το 82% του κεφαλαίου στην ΕΒΖ και το 99% στην ΕΛΒΙΖ, η ΑΤΕ δεν χρειάζεται να «δώσει λόγο» σε κανέναν, για να προχωρήσει στην ανάρτηση του «πωλείται».
Αντίθετα, στη ΣΕΚΑΠ και στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, μολονότι πρόκειται για δύο εταιρείες στις οποίες, επίσης, η ΑΤΕ κατέχει σημαντικά μερίδια και οφείλει να τα εκχωρήσει –έναντι των δεσμεύσεων στην Τρόικα- τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Εδώ οι συμμετοχές δεν καλύπτουν τον όρο της καταστατικής πλειοψηφίας (είναι σημαντικά χαμηλότερες του 66% που απαιτεί η λήψη μιας τέτοιας απόφασης) και η Αγροτική εξ’ ανάγκης θα οδηγηθεί στη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων στις οποίες θα πρέπει να πείσει και τους υπόλοιπους μετόχους να ψηφίσουν υπέρ της δρομολόγησης αντίστοιχων διαδικασιών.
Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι πώς θα καταφέρει να υπερβεί το σκόπελο των μεγάλων αντιδράσεων που χωρίς καμία αμφιβολία, ιδιαίτερα στην περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, θα προκληθούν στις διάφορες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς στο παρελθόν έχουν καταδείξει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να χαθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας.
Ερωτηματικό, ωστόσο, γεννάται και στην περίπτωση της ΕΒΖ, υπό την έννοια ότι ενδέχεται να μην υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον στρατηγικό επενδυτή, γεγονός που αναπότρεπτα θα οδηγήσει στο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Τι θα γίνει σε μια τέτοια εξέλιξη;
Άλλωστε οι τελευταίες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη Βουλή από την Αγροτική, αναφέρουν ότι ούτε για την ΕΒΖ, ούτε και για την ΕΛΒΙΖ έχει «χτυπήσει κανείς την πόρτα» της τράπεζας, ώστε να ρωτήσει αν πωλούνται.
Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένονται και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις δύο υπό πώληση εταιρείες, οι οποίοι –με βάση το ιστορικό τους- κάθε άλλο παρά ευτυχείς είναι με αυτή την εξέλιξη.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »