Το Σωματείο μαζί με τον βουλευτή Μάντατζη Τσετίν συνάντησαν στην Αθήνα τον αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη*Οι εκπρόσωποι των οικοδόμων ανέφεραν ότι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων πολλοί οικοδόμοι κατέφυγαν στην καθ΄ όλα παράνομη αγορά των ενσήμων που αποδείχθηκαν πλαστά, προκειμένου να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας τους και για να μην μείνουν μετέωροι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Διεξοδική και εποικοδομητική υπήρξε η συνάντηση, μεταξύ των εκπροσώπων των οικοδόμων της Ξάνθης, του Βουλευτή Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη και του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, που έγινε την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του Υφυπουργού στην Αθήνα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επαφών που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στον Νομό. Σχετική συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και με την Πρόεδρο της Εργατικής Εστίας και τον Πρόεδρο Εργατικής Κατοικίας, παρόντος του Τσετίν Μάντατζη και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Άγγελου Μπεμπεκίδη.
Κατά την συνάντηση με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, ο Σαλή Κεχαγιά, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ο Μπαντάκ Χαλίλ, Ταμίας του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης, ο Αντέμ Χασάν, δικηγόρος, και ο Τσετίν Μάντατζη εξέθεσαν στον Υφυπουργό Εργασίας όλα τα σοβαρά και φλέγοντα προβλήματα των οικοδόμων και ειδικότερα του Σωματείου Ξάνθης, ενός από τα πολυπληθέστερα της χώρας.
Η ανεργία, η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την περίθαλψη, η αυτασφάλιση καθώς και το θέμα των πλαστών ενσήμων τέθηκαν στην συζήτηση και ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Οι εκπρόσωποι των οικοδόμων ενημέρωσαν τον Υπουργό για την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει και τον Νομό Ξάνθης. Ο βουλευτής Ξάνθης, επισήμανε ότι η ανεργία σε συνδυασμό με τον ανάλγητο Νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή, σύμφωνα με τον οποίο αυξήθηκαν τα απαιτούμενα ένσημα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οικοδόμων από 50 σε 100, έφεραν τους οικοδόμους σε απελπιστική κατάσταση. Οι εκπρόσωποι των οικοδόμων ανέφεραν ότι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων πολλοί οικοδόμοι κατέφυγαν στην καθ΄ όλα παράνομη αγορά των ενσήμων που αποδείχθηκαν πλαστά, προκειμένου να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας τους και για να μην μείνουν μετέωροι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Για τους λόγους αυτούς πρότειναν να γίνουν πιο ευέλικτα τα κριτήρια (ηλικιακά όρια και απαιτούμενος αριθμός ενσήμων) υπαγωγής τους στην αυτασφάλιση.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί το θέμα των κριτηρίων για την υπαγωγή στην αυτασφάλιση και ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση διάταξη ώστε να μειωθεί και πάλι ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οικοδόμων. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι ακόμα και για τους οικοδόμους που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον νέο, μειωμένο αριθμό ενσήμων, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε, όσοι οικοδόμοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, να μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια τους. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι οι άνεργοι οικοδόμοι θα ενταχθούν στα προγράμματα κοινωνικής εργασίας.
Κατά το τέλος της συνάντησης, όλοι οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν για μια αγαστή συνεργασία και στο μέλλον.