Τα ΣΔΙΤ που εξαγγέλθηκαν και τα ΣΔΙΤ της Ξάνθης που εκκρεμούν
Μετά την ανακοίνωση από την Υπουργό Οικονομίας κα Λ. Κατσέλη των 22 έργων ΣΔΙΤ ανά την Χώρα, ύψους 2 δις ευρώ, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:«Δυστυχώς στα έργα ΣΔΙΤ δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτε σημαντικό για την περιοχή μας. Πριν από 3 χρόνια, κατόπιν έγγραφης δέσμευσης του ΟΣΚ, σε συνεργασία τη Γενική Γραμματεία των ΣΔΙΤ, αναλήφθηκε η δέσμευση κατασκευής 2 σχολείων, του 12/θέσιου μειονοτικού Δ.Σ. Κιμμερίων και του 6/θεσιου 16ου Δ.Σ. Ξάνθης. Προς τον σκοπό αυτό, για την πλήρη ωρίμανση των 2 έργων αυτών, πέραν των άλλων, μεταβιβάσαμε στον ΟΣΚ τα αντίστοιχα οικόπεδα, σημαντικής αξίας, για χρήση 50 ετών, με αποφάσεις του Νομαρχιακού και Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώντας ότι οι Κυβερνήσεις έχουν συνέπεια και συνέχεια, δεν τα εντάξαμε σε άλλο πρόγραμμα, κωλυόμενοι και εκ της παραχώρησης των οικοπέδων. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι, στα ΣΔΙΤ, εντάσσονται έργα σχολικής στέγης μόνο για την Αττική και Κεντρική Μακεδονία και κανένα για τη δική μας και τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. Η ωρίμανση για τα δικά μας σχολεία υφίσταται από τριετίας. Θέλω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου και να τονίσω ότι απαίτησή μας είναι τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών να υλοποιήσουν τα σχολεία για τα οποία δεσμεύθηκαν, άλλως να μας αποδεσμεύσουν άμεσα τα 2 οικόπεδα.
Ευτυχώς, από άλλες κατευθύνσεις, έγιναν άλματα στο χώρο της σχολικής στέγης, ώστε να περιορίζεται η αρνητικότητα της συγκεκριμένης ακατανόητης άρνησης ένταξης.
Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω ότι από το 2006 βρίσκεται σε εκκρεμότητα, στη Γενική Γραμματεία των ΣΔΙΤ, ολοκληρωμένη πρότασή μας προς αξιοποίηση, του χώρου των καπναποθηκών ΓΚΑΙΡΥ ή ΣΠΗΡΕΡ, με τριώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης (παρκινγκ), 200 θέσεων. Η πρότασή μας εξετάσθηκε και ζητήθηκε, για τον πλήρη κατά τα λοιπά φάκελο, ο αποχαρακτηρισμός του περιβάλλοντα χώρου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το αίτημά μας στηρίχθηκε σε ερευνητική μελέτη με κτιριολογικό πρόγραμμα που συντάχθηκε, με εντολή της Νομαρχίας, από επιστήμονες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
Μετά από τριετή πίεσή μας για αποχαρακτηρισμό του, ως διατηρητέου και μη οικοδομήσιμου του περιβάλλοντα χώρου, ετέθησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού νέοι όροι αξιοποίησης, μόλις προ τριμήνου, που, καθιστούν μεν πολύπλοκη την υπόθεση της αξιοποίησής του, αλλά αφήνουν – για πρώτη φορά- διέξοδο. Σε κάθε περίπτωση το έργο μπορεί να προχωρήσει μόνο κατόπιν ΣΔΙΤ, λόγω υψηλού κόστους και μη επιλεξιμότητας στα γνωστά προγράμματα, με αυστηρούς όρους διαφάνειας και με πλειοδοτικό διαγωνισμό».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ