Αυτή τη φορά, η πρόσκληση ήρθε από την Νομαρχία Σμόλιαν της Βουλγαρίας και τον Νομάρχη της κο. Στάικοβ, με τόπο συνάντησης το τουριστικό χιονοδρομικό κέντρο Παμπόροβο. Από ελληνικής πλευράς, παρόντες ήταν ο Νομάρχης Ξάνθης και Πρόεδρος του Δικτύου, Γιώργος Παυλίδης, ο Νομάρχης Σερρών κος Φωτιάδης, ο Νομάρχης Δράμας κος Ευμοιρίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Καβάλας κος Κίμων Παπαδόπουλος και αντιπροσωπεία από την Νομαρχία Έβρου. Από την πλευρά της Τουρκίας, παρών ήταν ο Νομάρχης Ανδριανούπολης κος Μπουγιάκ, ενώ από την Βουλγαρία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Τουρισμού κος Μαρίνοβ, βουλευτές, ο Νομάρχης Σμόλιαν και οικοδεσπότης, κος Στάικοβ, καθώς και πλήθος από εκπροσώπους ξενοδοχοϋπαλλήλων και τουριστικών πρακτόρων και από τις τρεις χώρες!Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση τόσο του Παμπόροβο όσο και της ευρύτερης Βουλγαρικής περιοχής, ως τουριστικού προορισμού, καθώς και των υπολοίπων εναλλακτικών δραστηριοτήτων που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες, κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης.
Η συνάντηση του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδος – Τουρκίας – Βουλγαρίας, μπορεί να ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, λόγω της αργοπορίας του Νομάρχη Ανδριανούπολης, ωστόσο ήταν σύντομη, με τον Νομάρχη Ξάνθης, ως Πρόεδρο του Δικτύου, να παίρνει πρώτος τον λόγο προκειμένου να ευχαριστήσει όλους τους παρισταμένους και από τις τρεις χώρες, αλλά κυρίως τον Νομάρχη Σμόλιαν για την πρόσκληση που είχε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων που αφορούν κυρίως τον τουρισμό, στις περιοχές Σμόλιαν – Παμπόροβο – Φιλιππούπολη! Ο κος Παυλίδης, τόνισε ιδιαίτερα τις αλλαγές που έχουν προκύψει από το 2003, όπου και άρχισε η συνεργασία μέσω του δικτύου για τις τρεις χώρες. «Πέρα από την γέφυρα συνεργασίας και τις γεωγραφικές αλλαγές, υπάρχει ένας κοινός στόχος, όπου είναι οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες. Σήμερα όλοι γνωριζόμαστε και διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις. Μέσα από αυτήν την συνάντηση έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για κοινά προβλήματα όπως είναι ο ποταμός Έβρος. Έχουν πλημμυρίσει 200.000 στρ. γης και έχουν καταστραφεί περιουσίες. Είναι ένα πρόβλημα που δείχνει την υποχρεωτική πορεία συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων και ως πρώτο ζητώ από τις βουλγαρικές αρχές να προχωρούν σε άμεση πληροφόρηση της ελληνικής πλευράς ώστε να μην προκύπτουν σοβαρά προβλήματα» είπε ο κος Παυλίδης μεταξύ άλλων.
Ο κος Στάικοβ με την σειρά του, είπε πως δέχεται όλα όσα είπε ο κος Παυλίδης για το θέμα του Έβρου και τόνισε πως «η συνεργασία γίνεται ένα πολύ δυνατό εργαλείο και είμαστε σίγουροι ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο και για τις τρεις χώρες. Σήμερα παρουσιάζονται τα «δικά» μας μέρη, το πανέμορφο Παμπόροβο, καθώς επίσης και η φιλοξενία μας. Είμαστε γείτονες και πρέπει να συνεργαζόμαστε σαν καλοί γείτονες»!!! Ο κος Στάικοβ, χαρακτήρισε τον δρόμο Ξάνθη – Ζλάτογκραντ ως ιδιαίτερα σημαντικό για τους Έλληνες τουρίστες, έναν δρόμο που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει, ιδίως στην δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύουν όλες οι χώρες, ενώ ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον Νομάρχη Ξάνθης για τον οποίο είπε πως «έχει θέσει τα όνειρά του στην πραγματικότητα»!!!
Ο Υπουργός Τουρισμού, κος Μαρίνοβ παίρνοντας τον λόγο, είπε πως για την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ο Τουρισμός είναι προτεραιότητα και αποτελεί έναν τρόπο συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες και κυρίως ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, αφού ένα καλό παράδειγμα αποτελεί ο νέος μεθοριακός σταθμός, που αποτελεί τη δίοδο ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών!!!
Ο Νομάρχης Ανδριανούπολης με τη σειρά του, μίλησε κυρίως για τις ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις στον νομό Έβρου, ζητώντας από την Βουλγαρική πλευρά να βοηθήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα, ενώ πρότεινε η λύση να δοθεί μέσω ειδικών και τεχνικών μελετών. «Έχω κάνει επισκέψεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία με θετικά αποτελέσματα για τον τουρισμό, αλλά από εδώ και στο εξής, ελπίζω και σε καλύτερη συνεργασία για ακόμη περισσότερα αποτελέσματα», την οποία βεβαίωσε ο κος Παυλίδης και συμφώνησε για τις μελέτες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Έβρο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, η βουλγαρική πλευρά πρέπει να «ανοιχτεί» περισσότερο στο θέμα επικοινωνίας και ενημέρωσης ώστε τα προβλήματα να βρίσκουν άμεσα την λύση τους!
Τον λόγο πήραν τόσο ο νομάρχης Δράμας κος Ευμοιρίδης, όσο και ο Νομάρχης Σερρών κος Φωτιάδης, οι οποίοι τόνισαν ότι το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών των τριών χωρών είναι ένα εργαλείο που όλοι πρέπει να ενισχύουν ώστε να διαχειρίζεται κρίσεις όπως είναι η πλημμύρες, οι ζώνες πυρασφάλειας και το αίσθημα ασφάλειας, ενώ μέσω αυτού μπορούν να αναδειχθούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία, ανάμεσα στις δύο χώρες!!!
Έπειτα από τις σύντομες ομιλίες των νομαρχών, ακολούθησε η παρουσίαση μέσω σλάιντς των περιοχών Σμόλιαν, Φιλιππούπολης και κυρίως του Παμπόροβο…
Το Παμπόροβο είναι μία περιοχή όπου μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 άτομα σε πλήρως οργανωμένα ξενοδοχεία, τα περισσότερα των οποίων μπορούν να προσφέρουν πολλές και αξιόλογες υπηρεσίες στους επισκέπτες τους. Διαθέτει σπάνια λουλούδια και πληθώρα λαχανικών τα οποία χρησιμοποιούνται στην καλή Βουλγαρική κουζίνα. Βρίσκεται στην καρδιά της Ροδόπης, απέχει μόλις 75 χλμ. από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χαρίζοντας 240 ηλιόλουστες ημέρες τον χρόνο στους επισκέπτες που θα βρεθούν στα 1650 μέτρα υψόμετρο! Ένα ειδυλλιακό τοπίο, με πανέμορφα χιονισμένα έλατα σε όποια μεριά και αν κοιτάξεις… Το Παμπόροβο, φημίζεται κυρίως για τις πίστες του όπου οι λάτρεις των χειμερινών σπορ, έχουν την πολυτέλεια να διαλέξουν ανάμεσα από πολλές για να εξασκήσουν το χόμπι τους… Βέβαια στο Παμπόροβο, δεν χρειάζεται να είστε δεινός σκιέρ, καθώς υπάρχουν πολλές πίστες για τους αρχάριους όπου εκπαιδευτές αναλαμβάνουν να σας μυήσουν στα μυστικά του σκι. Ακόμη και αν δεν είστε λάτρης του σκι μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα ή το παραδοσιακό ποτό των Βούλγαρων σε ένα από τα πολλά σαλέ που διαθέτουν οι πίστες!!! Η προσέλευση είναι εύκολη με τα υπερσύγχρονα λιφτ που λειτουργούν καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα.
Πέρα όμως από το Παμπόροβο, υπάρχει και η οροσειρά της Ροδόπης όπου μπορεί κανείς να κάνει ιππασία, να ψαρέψει, να κάνει ποδηλασία και ορειβασία σε οργανωμένα γκρουπ…
Αμέσως μετά την παρουσίαση, η νομαρχία Σμόλιαν παρέθεσε δείπνο σε όλους τους παρευρισκόμενους, όπου κυριάρχησε το καλό φαγητό, οι γνωριμίες μεταξύ των εκπροσώπων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και ο χορός, αφού οι Βούλγαροι γείτονές μας, φρόντισαν να μας φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο… ενώ η επόμενη συνάντηση αναμένεται στην Ελλάδα!