*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Οκτωβρίου

ΑΛΣΟΣ ΕΥΜΟΙΡΟΥ Απόφαση ΤΩΡΑ για τη διάσωση και την αξιοποίησή του

30 Οκτωβρίου
Απόφαση για τη διάσωση και αξιοποίηση του Άλσους Ευμοίρου ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Μελισσόπουλος

Απόφαση για τη διάσωση και αξιοποίηση του Άλσους Ευμοίρου ζητά με ανοιχτή επιστολή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάββας Μελισσόπουλος.
Στην αποτύπωση (με αποκαλυπτικές φωτογραφίες) της υφιστάμενης, άσχημης, κατάστασης του άλσους Ευμοίρου αλλά και στην διατύπωση συγκροτημένης πρότασης για τη διάσωση και την αξιοποίησή του επ’ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, προχωρά ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης με τους «Πολίτες για την Αλλαγή», κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του καλεί τη Δημοτική Αρχή να προβεί στις διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2010.
Πλήρης, η επιστολή του κ. Μελοσσόπουλου παρατίθεται ακολούθως:
«Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης μας, είναι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, που η παρουσία του απαιτεί πολιτική στόχευση για την προστασία του αλλά και την ορθή διατήρησή του προς όφελος των πολιτών.
Φαίνεται όμως, ότι αυτή η στόχευση, αυτή η προτεραιότητα, λείπει παντελώς από τη φιλοσοφία της σημερινής δημοτικής αρχής.
Αλλιώς πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι μια έκταση 70-80 περίπου στρεμμάτων, ακριβώς δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης, παρουσιάζει σήμερα μια θλιβερή εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.Ο λόγος, για το περιαστικό Άλσος Ευμοίρου.
Πυκνή και άναρχη, σε κάποια σημεία, βλάστηση που καθιστά αδύνατη τη διέλευση του ανθρώπου, σχεδόν κατεστραμμένη περίφραξη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης οποιουδήποτε επιθυμεί να προκαλέσει καταστροφές, έλλειψη στοιχειώδους φωτισμού και φύλαξης είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συναντά ο επισκέπτης στο συγκεκριμένο χώρο.Η μικρής έκτασης, αλλά αρκετά δαπανηρή, πρόσφατη παρέμβαση του δήμου Ξάνθης, ξεχασμένη, έχει αφεθεί ήδη στην τύχη της! Μια ρημαγμένη παιδική χαρά και αρκετά σκουπίδια συνθέτουν τη σημερινή εικόνα ενός περιβάλλοντος υποβαθμισμένου, σε μια περίοδο που αυτό θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι τόσο για την πόλη μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Η αποκατάσταση, η αναβάθμιση αλλά και η αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικού φυσικού πλούτου της πόλης μας, είναι, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και υποχρέωση για το Δήμο της Ξάνθης.
«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ», από την ίδρυσή τους, έθεσαν ως κυρίαρχη προτεραιότητα των επιλογών τους και των παρεμβάσεών τους, το περιβάλλον, την προστασία του, αλλά και την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών.
Με γνώμονα αυτήν την αρχή αλλά και με βάση τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο για παρόμοια ζητήματα, ζητώ και προτείνω το Άλσος του Ευμοίρου να αναβαθμιστεί, να αναγεννηθεί και να μεταμορφωθεί σε έναν ενιαίο σύγχρονο και λειτουργικό χώρο πρασίνου, σε ένα - ευρωπαϊκού τύπου - Πάρκο το οποίο όχι μόνο θα υφίσταται εκεί ως ένας πνεύμονας λειτουργικού πρασίνου για όλους τους κατοίκους του Δήμου μας, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τους, αλλά θα έχει και έναν σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα αφού ως πόλος έλξης επισκεπτών θα μπορεί να ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία!
Με τη δημιουργία και τη ολοκλήρωση του έργου οι υποδομές οι οποίες θα μπορούν να δημιουργηθούν τόσο μέσα στο Πάρκο (περιπατητικές διαδρομές – μονοπάτια, αναψυκτήριο, Σύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του τόπου μας κ.ά), όσο και έξω από αυτό (οργάνωση χώρων αναψυχής, δημιουργία νέου οδικού δικτύου και ποδηλατοδρόμων ) θα δώσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί εκεί μια «άλλη» οικονομία, ανταποδοτικού χαρακτήρα με πολλαπλά οικοτουριστικά οφέλη.
Εκεί, μετά την αξιοποίησή του - ως μία πρώτη δράση - θα μπορεί να κατευθυνθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων του νομού μας, δημιουργώντας έτσι και μία εκ των προτέρων χρηστική εξέλιξη την οποία κανείς δε θα μπορεί να «αλλοιώσει»!
Με τον τρόπο αυτό, η ανάπτυξη του έργου θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την τοπική ιστορία, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι και παλαιότερα το Άλσος αυτό αποτελούσε τον αγαπημένο τόπο προορισμού των κατοίκων αυτής της πόλης, κατά τα παιδικά τους χρόνια.
Γνωρίζω βέβαια ότι η αποκατάσταση ενός τέτοιου χώρου και η δημιουργία ουσιαστικά ενός Πάρκου, είναι συνάρτηση φυσικών, κοινωνικών, αλλά και οικονομικών παραγόντων που διαμορφώνουν κάθε φορά τον τρόπο και τον χαρακτήρα της ανάπτυξης.
Αυτό όμως είναι ζήτημα καθαρά πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων.
Ζητώ λοιπόν, ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Περιβάλλοντος, όσο και αυτό των Πολιτικών Μηχανικών να προβούν στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου και στη συνέχεια το έργο αυτό να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2010 με τις ανάλογες πιστώσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και άλλες πηγές χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Δράσεων.
Πέρα όμως από την ανάθεση της μελέτης και παράλληλα με αυτήν, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου μας, μια πρωτοποριακή διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με όλη την τοπική κοινωνία, γεγονός που θα λειτουργούσε υποστηρικτικά του όλου εγχειρήματος.
Στο σημείο αυτό, και όσον αφορά τις οικονομικές παραμέτρους του έργου, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι όταν πρόκειται για χώρους πρασίνου, αναψυχής και ανάσας για τους κατοίκους μιας τοπικής κοινωνίας, αλλά και μιας ευρύτερης περιοχής, τα κριτήρια δεν μπορούν και δε θα πρέπει να είναι λογικές ανταποδοτικότητας, λογιστικού τύπου, ιδιαίτερα όταν μιλούμε για πόλεις όπου υπάρχει οικιστικός κορεσμός και έλλειψη παρόμοιων υποδομών.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι πόλη μας έχει ανάγκη από τέτοιας μορφής έργα αφού τόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όσο και οι πολλές άστοχου τύπου παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν επιχειρηθεί σε αυτήν έχουν δημιουργήσει, σε πολλές των περιπτώσεων, ένα εκρηκτικό μείγμα κυκλοφοριακών αλλά και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων παρόμοιων με αυτά των μεγαλουπόλεων.
Επομένως η πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα της αποκατάστασης και αξιοποίησης ενός φυσικού πνεύμονα, που σήμερα βρίσκεται εκεί στο Εύμοιρο αναξιοποίητος και μη λειτουργικός, είναι ουσιαστική, ρεαλιστική και έχει ως μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την απόδοση στις επόμενες γενιές ενός κόσμου καλύτερου και ίσως πιο ανθρώπινου».
Ξάνθη 29/10/09
Σάββας Μελισσόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
«Πολίτες για την Αλλαγή»

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »