*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

02 Φεβρουαρίου

Το ena του Σταύρου Αμοιρά στην οινοποιία Passas Winery του Κυριάκου Παπαδόπουλου. (φώτο)

02 Φεβρουαρίου

 *Πώς επιλέχθηκε το όνομα της ετικέτας «Μαύρα Νερά» και από πού προκύπτει η ονομασία Passas;

 

 

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τη νέα ιστορία της στήλης Business Stories.

Η στήλη Business Stories παρουσιάζει από «μέσα» τις ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκαν με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δράσεις στις οποίες εντάχθηκαν και με τις ικανότητες, το ταλέντο και τη θέληση τους, κάνουν το επιχειρηματικό τους όραμα, πραγματικότητα. 

Οι άνθρωποι της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης θα στέκονται πάντα υποστηρικτές σε κάθε προσπάθεια υλοποίησης των αναπτυξιακών στόχων των πελατών της.

Η 14η Business Story ταξιδεύει στις πλαγιές της κοιλάδας του Νέστου όπου απλώνονται οι αμπελώνες της οινοποιίας "Passas Winery", ξεδιψώντας από τα νερά της πηγής "Μαύρα Νερά". 


 

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί από την ena, ανηφορίζοντας το δρόμο που ακολουθεί τη κοίτη του ποταμού Κόσυνθου προς τη Σταυρούπολη. Το τοπίο γύρω μας, χειμερινό κατάσπαρτο με πέτρινα γεφύρια που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν.
 
Ο Νίκος Χαραλαμπογιάννης ανέλαβε χρέη οδηγού, αλλά και ξεναγού μεταφέροντας μας πληροφορίες για τη περιοχή και τις τριγύρω βουνοκορφές. Δεινός ορειβάτης ο ίδιος άλλωστε, αλλά και με καταγωγή από τον Δαφνώνα, γνωρίζει άριστα τη γύρω περιοχή.
 
Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Σταυρούπολη, στις πλαγιές βόρεια της κοιλάδας του Νέστου, στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, και σε υψόμετρο 110 – 130 μέτρα, επισκεφτήκαμε την οινοποιία Passas Winery του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Μια οικογενειακή επιχείρηση, που από το 2016 προσφέρει ποιοτικούς οίνους, με αγάπη και τεχνογνωσία, στον ιδιόκτητο αμπελώνα της στο Σταυροχώρι του Νομού Ξάνθης. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Κυριάκος με ένα πλατύ χαμόγελο και ένα μεγάλο καλώς ορίσατε.
 
 
Η ομάδα του Αναπτυξιακού Νόμου, ρίχτηκε αμέσως στη δουλειά. Ο Γιάννης άνοιξε το φάκελο της επένδυσης και μαζί με τον Νίκο και τον Κυριάκο, ξεκίνησαν τον έλεγχο και τη καταγραφή του μηχανολογικού εξοπλισμού της επιχείρησης Passas Winery προκειμένου να βεβαιωθούν πως όλα είναι στην εντέλεια πριν τον επιτόπιο έλεγχο πιστοποίησης δαπανών της επιτροπής ελεγκτών του Αναπτυξιακού Νόμου.
 
Οινοποιητές, δεξαμενές, παλετοκιβώτια, εκτυπωτές ετικετών, πατητήρια σταφυλιών και άλλα πολλά, ελέγχθηκαν και φωτογραφήθηκαν ένα προς ένα. «Προτεραιότητες» μας είπε χαμογελώντας η ομάδα του Αναπτυξιακού Νόμου. «Σύντομα έρχεται και η σειρά της ομάδας Marketing» τους απαντήσαμε.
 
 
 
Σε λίγο έπιασε μια χειμερινή μπόρα και ο Κυριάκος μας οδήγησε σε έναν προφυλαγμένο χώρο με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες, διακοσμημένο με παραδοσιακά εργαλεία και μια αναμμένη ξυλόσομπα στο κέντρο. Εκεί μας περίμενε και ο υιός του Κυριάκου, ο Γιώργος, με τα «Μαύρα Νερά» τη σειρά ετικέτων της οινοποιίας Passas Winery, για την απαραίτητη οινογνωσία. Οι ετικέτες της Passas Winery συμπυκνώνουν περισσότερα από 14 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του ποιοτικού οίνου που σε συνδυασμό με την αγάπη της οικογένειας Παπαδοπούλου, δημιουργούν τους ξεχωριστούς οίνους Μαύρα Νερά
 
Οι πρώτοι αμπελώνες της Passas Winery φυτεύτηκαν το 2007, είναι γραμμικοί και εκτείνονται (σήμερα) σε έκταση 50 στρεμμάτων. Η ιδέα της οινοποίησης και της παραγωγής οίνου, ήρθε σταδιακά το 2015. Ο Κυριάκος, καπνοπαραγωγός και παραγωγός μήλων, αποφάσισε να φυτέψει αμπελώνες σε μια περιοχή που πριν 100 χρόνια διέθετε μεν αμπέλια, αλλά μέχρι το 2007 είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. «Στο Σταυροχώρι - Ξάνθης διαμορφώνουμε το μέλλον σεβόμενοι το παρελθόν.» μας λέει ο Κυριάκος.
 
 
Το 2015 με τη βοήθεια οινολόγου ξεκίνησαν ο πρώτες οινοποιήσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα της δουλειάς του Κυριάκου και του Γιώργου. «Όταν κάνεις κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, να το κάνεις με μεράκι» μας λέει ο Γιώργος. 
 
«Η χαρά, η αγάπη και το πάθος αρκούν για να δημιουργήσεις. Δεν υπάρχει όριο στα όνειρα, ποτέ», συμπληρώνει ο Κυριάκος και συνεχίζει: «Ξεκινήσαμε λοιπόν τις οινοποιήσεις, μας άρεσε το προϊόν και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε προς τα που θα κατευθυνθούμε. Αυτό που κυρίως στοχεύουμε είναι οι ντόπιες ποικιλίες, δουλεύουμε το Μαυρούδι. Αλλά και ελληνικές ποικιλίες, όπως το Βιδιανό και το Ασύρτικο. Δουλεύουμε και διεθνείς ποικιλίες, όπως το Syrah και έχουμε σκοπό να φυτέψουμε και καινούρια αμπέλια με την ποικιλία Παπάσκαρα (ή Kαραπαπας), μια θρακιώτικη ποικιλία».
 
 
H οινοποιία Passas Winery επενδύει συνεχώς στην έρευνα και την ανάπτυξη μέσω του πειραματισμού. Ο πειραματισμός στην καλλιέργεια διεθνών και ελληνικών ποικιλιών, όπως το Merlot, το Pinot Noir και το Βιδιανό, συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, για να ελεγχθούν τα αποτελέσματά τους στο έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής.
 
Η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους στα αμπελοχώραφα της εταιρείας βοηθά αφενός στην καλύτερη αποστράγγιση του εδάφους και αφετέρου στην εξάπλωση του ριζικού συστήματος των φυτών. Το κλίμα στην περιοχή παρουσιάζει ηπειρωτικότητα, με μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα, αλλά και μεγάλο ημερήσιο εύρος (μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας).
 
«Το έδαφος της περιοχής στην οποία έχουμε φυτέψει τα αμπέλια μας, είναι γεμάτο με νερό. Βουλιάζεις με το τρακτέρ. Ανάμεσα στα αμπέλια έχουμε σκάψει υπόγεια κανάλια που στραγγίζουν τα νερά. Για να μπορέσουμε να φυτέψουμε, σκάψαμε τα κανάλια, μπήκε πέτρα από πάνω, μετά γεωύφασμα και χώμα και έπειτα φυτέψαμε τα αμπέλια μας. Τα αμπέλια μας είναι όλα σκεπασμένα από πάνω για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.»
 
 
 
Πώς όμως επιλέχθηκε το όνομα της ετικέτας «Μαύρα Νερά» και από πού προκύπτει η ονομασία Passas;
 
Επιλέξαμε την ονομασία Μαύρα Νερά για την ετικέτα μας επειδή θέλαμε να τιμήσουμε το τόπο μας, καθώς ο ποταμός Νέστος, εκεί όπου βρίσκονται και τα αμπέλια μας, αναφέρεται ως "kara su", που θα πει μαύρο νερό, μας μεταφέρει ο Γιώργος.
 
Η ιστορία για το όνομα Πασσάς έρχεται από πολύ παλιά με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο παππούς Παπαδόπουλος ήρθε στη περιοχή της κοιλάδας του Νέστου από την Πάφρα του Πόντου, η αδερφή του τον φώναζε με το προσωνύμιο Πασσάς καθώς ήταν μεγαλύτερος από εκείνη. Εκείνη την εποχή έτσι φώναζαν όποιον σεβόντουσαν. Το παρατσούκλι αυτό λοιπόν, πέρασε από γενιά σε γενιά και ο κόσμος στην περιοχή που γεννήθηκα με γνωρίζει ως Πασσά και όχι ως Παπαδόπουλο, μας εξηγεί ο Κυριάκος.
 
Τα Μαύρα Νερά που εμφιαλώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά το 2019, χωρίζονται σε: Λευκό Ξηρό (Sauvignon Blanc 70% – Ασύρτικο 30%), Ροζέ Ημίγλυκο (Syrah 60% - Μαυρούδι 40%), Ροζέ Ξηρό (Syrah 60% - Μαυρούδι 40%) και Ερυθρό Ξηρό (Syrah 60% - Μαυρούδι 40%).
 
 
Η συζήτηση συνεχίζεται καθώς δοκιμάζουμε τα Μαύρα Νερά όταν η πόρτα ανοίγει και στη παρέα προστίθεται ο οινολόγος της επιχείρησης, Γιάννης Δημάκης, ο οποίος μας εξηγεί από τη δική του πλευρά τι κάνει ξεχωριστές τις ετικέτες της Passas Winery. «Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε, ανάλογα που τις φυτεύεις, βγάζουν και ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Άρα, τα Μαύρα Νερά, λόγω της τοποθεσίας που φυτεύονται, δημιουργούν αυτό το ξεχωριστό άρωμα και τη μοναδική γεύση. Ο στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε ντόπιες ποικιλίες και μύκητες που υπάρχουν στο μικροκλίμα της περιοχής. Επιπλέον τα Μαύρα Νερά έχουν πιστοποιηθεί ως vigan. Όταν το κρασί είναι νέο, είναι θολό, επομένως χρησιμοποιούνται μέσα διαύγασης. Τα μέσα που χρησιμοποιεί η Passas Winery, είναι πιστοποιημένα για vegan χρήση».
 
Η οινοποιία Passas Winery εισήχθη στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399 του 2016, με τίτλο προγράμματος: Επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενου μικρού οινοποιείου στο αγρόκτημα Νεοχωρίου Σταυρούπολης Ξάνθης και ποσοστό χρηματοδότησης 50%
 
Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με τους ανθρώπους της ομάδας του Αναπτυξιακού Νόμου της ena (Νίκο Χαραλαμπογιάννη, Γιάννη Καλτσά, Δημήτρη Φίρμπα) και προτείνουν ανεπιφύλακτα την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ως τον ιδανικό συνεργάτη. 
 
Τελικά αυτό που κάνει τα Μαύρα Νερά ξεχωριστά είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, μας μεταφέρει ο Γιώργος. «Είναι τα αμπέλια, το κλίμα, είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτά, είναι η οικογενειακή επιχείρηση (πατέρας & υιός). Για να βγει ένα αποτέλεσμα, πρέπει να περάσει από 3 ανθρώπους. Το κρασί μας δεν παράγεται από μηχανές αλλά από ανθρώπους. Τα Μαύρα Νερά, το δικό μας κρασί. Είναι ο δικός μας τρόπος να εκφραστούμε».
 
 
Στα μελλοντικά σχέδια της Passas Winery είναι η δημιουργία ενός αποστακτηρίου, η καλλιέργεια νέων ποικιλιών και το άνοιγμα της επιχείρησης σε νέες αγορές. Τα Μαύρα Νερά μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε επιλεγμένους χώρους εστίασης και μίνι μάρκετ στις περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής
 
Εμείς σας προτρέπουμε να το κάνετε, στην υγειά σας!
 
 
Επιστρέφοντας αργότερα προς την ena, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι τα ακριτικά χωριά όπως το Σταυροχώρι να διατηρούν ενεργούς επιχειρηματίες, όπως ο Κυριάκος και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, που δίνουν νέα πνοή στη περιοχή. 
 
Στην δημιουργία της 14ης ιστορίας μας συμμετείχαν από την ομάδα του Αναπτυξιακού Νόμου της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, ο Νίκος Χαραλαμπογιάννης και ο Γιάννης Καλτσάς, ενώ από την ομάδα Marketing της εταιρείας ο Χρήστος Πιτιακούδης και η Σοφία Αργυριάδου.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »