*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

Τελευταιες Ειδησεις

22 Νοεμβρίου

Kαρναβάλι Ξάνθης 2025: Τα «χώνουν» άγρια ΘΑΜΥΡΙΣ & ΑΝΟΙΞΗ για το «Καρναβάλι Delulu" στον «Βάτραχο - Αντιδήμαρχο Πολιτισμού» και μια ... φωτογραφία!

22 Νοεμβρίου

"Αφού επί χρόνια ο Τσέπελης των "Βατράχων" ήταν ο "εργολάβος" του Καρναβαλιού της Κομοτηνής - με το αζημίωτο φυσικά! - έγινε"εργολάβος" και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού;;; Και "γελάει" ήδη και το "παρδαλό" κατσίκι με το .... Καρναβάλι Delulu....τραλαλού;!!!

Μετά τον Πάνο Παπαδόπουλο που μίλησε για "αστειότητες" και ¨γελοιότητες" ανάξιες λόγου ευθύς εξ' αρχής για το ...."Καρναβάλι Delulu" μιλώντας για....Καρναβάλι ..."Τουρλούλού-Λουλού", σε αντίθεση με τις "εξαγγελίες"  του Δήμαρχου .... Αλλιώς στα φιλικά του Μέσα, δυο Καρναβαλικοί και ιστορικοί σύλλογοι και συγκεκριμένο οι ΘΑΜΥΡΙΣ αλλά και η "Άνοιξη" -απ όπου μάλιστα ξεκίνησε στις Γιορτές Π. Πόλης 2023 την προεκλογική του ο σημερινός Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός.

 


(σ.σ. Στις φετινές Γιορτές Π. Πόλης 2024 ο Στράτος Κοντός δεν πέρασε ούτε απ' έξω... απο το στέκι της "Άνοιξης"  που του έφερε "γούρι" στις δημοτικές εκλογές 2023 και ο Πρόεδρος Ευθύμης Μίλκογλου έδωσε την ΨΥΧΗ του με όλο τον σύλλογο και το επιτελείο για την εκλογή του!!)

 Συγκεκριμένα οι Πρόεδροι των δυο συλλόγων μιλώντας στην εφημερίδα "Θράκη" του επί χρόνια Προέδρου του Ιστορικού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού επί Αειμνήστου Δημάρχου Ξάνθης Κώστα Μπένη,  Τένη Καμαρίδη, όχι μόνο δεν "μάσησαν" αλλά τα είπαν ... έξω από τα δόντια!΄

Όλα γίνονται ... ΕΡΗΜΗΝ των Πολιτιστικών συλλόγων που έγραψαν και γράφουν την ιστορία τους κορυφαίους Θεσμούς του Δήμου Ξάνθης!!! 

Δημοσιεύουμε αναλυτικά και χωρίς καμιά περικοπή το δημοσίευμα της "Θράκης" για να διαπιστώστε πόσο "γυμνός" είναι τελικά ο ... "Βασιλιάς"!  

Αναλυτικά το ρεπορτάζ: 

 

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ 2025: Επιφυλακτικοί οι σύλλογοι για το «Delulu» και την αναβάθμιση του θεσμού

Την επιφύλαξή τους για ένα καρναβάλι “μία από τα ίδια”, εκφράζουν μέσα από την “Θ” οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων “Θάμυρις” και “Άνοιξη” Μιχάλης Ζαμπάρας και Ευθύμης Μίλκογλου, αντίστοιχα, με αφορμή τα ερωτήματα της “Θ” τόσο αναφορικά με το κεντρικό θέμα “60 χρόνια Delulu” (αυτός που βρίσκεται σε παραλήλλημα), η στενή έννοια του οποίου έχει διχάσει και προβληματίσει ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία Ξανθιώτες, όσο  και αναφορικά με το αν τηρήθηκε η δέσμευση προ 8μηνου ότι “η διοργάνωση του επόμενου θεσμού, ξεκινά από την επομένη από τη λήξη του προηγούμενου”.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΜΠΑΡΑΣ: “ΜΟΥ ΞΕΝΙΖΕΙ ΤΟ “DELULU”, ΑΛΛΑ… – SOS ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ”

 

Αναλυτικότερα ο κ. Ζαμπάρας, ανέφερε από την πλευρά του ότι: “μετείχα στην οργανωτική επιτροπή, όπου προτάθηκαν κάποια θέματα από διάφορους συλλόγους, επιλέχθηκαν τρία εκείνη την ώρα από τους παρόντες συλλόγους, τα οποία βγήκαν προς ψηφοφορία στο κοινό. Από τη στιγμή που θα ψήφιζε το κοινό, προφανώς επειδή η νεολαία μας ασχολείται με αυτά και ο όρος “Delulu” είναι στην “αργκό”, ήταν λογικό ότι θα επιλεχθεί αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει, ίσως γιατί δεν έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους στο λεξιλόγιό μου. Σίγουρα βέβαια το “Delulu”, έχει διαφορετική ερμηνεία από την “παράνοια” και το “ντελίριο”, όπως τη χρησιμοποιούν τα παιδιά. Την χρησιμοποιούν περισσότερο για να χαρακτηρίσουν την τρέλα, με την καλή έννοια. Είναι “αργκό” και δεν μπορείς να το μεταφράσεις ακριβώς στα αγγλικά. Μου ξενίζει μεν, αλλά δεν έχω πρόβλημα με αυτό γιατί δεν πρέπει να κολλάμε στα προσχήματα. Ναι, ένα καρναβάλι έχει ένα κεντρικό θέμα, αλλά δεν χαρακτηρίζεται από αυτό. Χαρακτηρίζεται στο τέλος, από άλλα πράγματα που πρέπει να δούμε, αναφορικά με το αν ήταν πετυχημένο. Για παράδειγμα πρότεινα να δούμε το οργανόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, πού είναι το πιο σημαντικό. Γιατί το καρναβάλι μας έχει “βαλτώσει”.

“ΑΝ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ, ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΕΡΣΙ”

 Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν τηρήθηκε η υπόσχεση ότι “από την επομένη της προηγούμενης διοργάνωσης, θα δουλέψουμε για την επόμενη”, ο κ. Ζαμπάρας απαντά ως εξής:

“Τίποτα. Στην προηγούμενη οργανωτική, πριν μιλήσουμε για το θέμα του καρναβαλιού, κάναμε και μία αποτίμηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Και προσπαθώ να βρω εάν έχει γίνει οργανωτική για την αποτίμηση του προηγούμενου καρναβαλιού. Προσωπικά νομίζω ότι δεν έχει γίνει αν και κάποιοι μου είπαν ότι έχει γίνει. Κάτι που δηλώνει ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Το θέμα δεν είναι να κρύβουμε τα λάθη μας κάτω από το “χαλί” αλλά να τα αντιμετωπίζουμε. Από την επόμενη του καρναβαλιού συζητούσαμε για Γιορτές Νεολαίας, μετά συζητήσαμε για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και τώρα φτάσαμε να συζητήσουμε για το καρναβάλι και το καρναβάλι μας είναι το ίδιο με πέρυσι, χωρίς να ξέρουμε τίποτα, χωρίς να έχουμε οργανώσει τίποτα,  χωρίς το οργανόγραμμα του καρναβαλιού. Γιατί, εάν πάμε με την “πεπατημένη”, θα αποτύχουμε, όπως αποτύχαμε πέρσι”.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΜΠΑΡΑΣ: “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ”

 Σε άλλη ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν υπάρχει συνεργασία Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Πολιτιστικών Συλλόγων, ο ίδιος, απαντά ότι “συνεργασία δεν υπάρχει. Το να μου πεις “υπάρχει μία πλατφόρμα, πες μου τις ιδέες σου” ή “στείλε ένα mail με τις ιδέες σου”, δεν λέει κάτι. Σαν τον διάλογο , δεν έχει. Δεν μπορεί ο διάλογος να αντικατασταθεί με ένα χαρτί ιδεών. Επίσης, επειδή ο  σύλλογός μας μετέχει και στις δύο οργανωτικές (λαογραφικών και καρναβαλικών συλλόγων), όταν βρεθήκαμε με τους συλλόγους της λαογραφίας, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά εκεί ένα οργανόγραμμα για τις μέρες πού θα διαρκέσουν οι λαογραφικές εκδηλώσεις. Έθεσα πάρα πολλές φορές  την πρόταση να συνεργαστούμε με τους καρναβαλικούς συλλόγους και όχι να χωριζόμαστε. Διότι το “διαίρει και βασίλευε” πρέπει να τελειώσει αύριο. Από εκεί και πέρα, όλοι οι σύλλογοι, ήταν πολύ θετικοί στο να δούμε κάποια πράγματα για το καρναβάλι, λόγω όμορων νομών που έχουν προσπαθήσει να καπηλευτούν το όνομα που έχουμε εμείς. Αυτό σημαίνει ότι κατανοούν οι άνθρωποι αυτοί ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε αυτό το θεσμό που ονομάζουμε “Καρναβάλι Ξάνθης”, ασχέτως κεντρικού θέματος”.

ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ: “ΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ  ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ -ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ”

 

Από την πλευρά του ο κ. Μίλκογλου, ανέφερε τα εξής: “διάβασα τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τσέπελη στην εφημερίδα σας, αναφορικά με το ότι κρατούν μία άλλη έννοια του “Delulu” και ότι συμμετείχαν 2867 άτομα και το 50,5% ψήφισε αυτό το θέμα. Ο αριθμός αυτός όμως δεν μου λέει κάτι γιατί είμαστε μια πόλη πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Γενικά θεωρώ ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να αποφασίζουν για όλα αυτά. Δεν μπορείς να θέτεις ένα θέμα εκτός οργανωτικής. Τη γνώμη του κόσμου πρέπει να την ακούμε σε πιο σοβαρά πράγματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή. Το καρναβαλικό κομμάτι είναι θέμα των συλλόγων. Δεν λέω ότι δεν αποφασίζει ο κόσμος. Δεν με ενοχλεί τόσο αυτό, αλλά με ενοχλεί που διάβασα ότι ηλικίες από 18 έως 30 δεν ασχολήθηκαν με αυτό και ότι ασχολήθηκαν οι 30 και άνω, κατά την άποψη του κ. Τσέπελη. Δηλαδή όταν κάποιος συμμετέχει στην ψηφοφορία, φαίνεται η ηλικία του; Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να παίζουμε με τις λέξεις. Για μένα προσωπικά, οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να λαμβάνονται στην οργανωτική επιτροπή από τους συλλόγους. Το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Θα φτάσουμε δηλαδή στο σημείο, ότι αποφασίζεται από την οργανωτική να βγαίνει σε διαβούλευση για τον κόσμο; Αν είναι τότε, ας βγάζουμε και τα θέματα των στολών μας, ας βγάζουμε τους καλλιτέχνες που θέλουμε να έρθουν στην Ξάνθη κλπ κλπ. Γιατί να αποφασίζουν άλλοι; Γιατί δεν ζητάμε την άποψη του κόσμου σε πιο σοβαρά πράγματα; Εννοώ εν ολίγοις, ότι αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να τα βγάζουμε όλα”.

“ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΟ “DELULU” – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ”

 

Αναφορικά με το “Delulu”, ο ίδιος υπογράμμισε ότι: “προσωπικά δεν ήξερα τι σημαίνει. Ενημερώθηκα ότι υπάρχει αυτός ο διχασμός. Εγώ το ακούω ως “τρέλα”, σαν “ντελίριο”. Βέβαια τουλάχιστον η πλειοψηφία των συλλόγων δεν βρισκόμαστε σε “παραλήλημα”, όταν κάνουμε παρέλαση. Το “ντελίριο” για εμας είναι όταν τελειώνει η παρέλαση και προσπαθούμε να ανεβάσουμε αυτόν τον θεσμό με την δική μας “τρέλα”. Δεν θεωρώ ότι μας αντιπροσωπεύει. Είναι βέβαια πάρα πολλά πού ενοχλούν. Το αν θα αποδώσει το “Delulu”, θα φανεί στο τέλος. Θα φανεί στο αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον θεσμό και να τον πάμε μπροστά, θα πρέπει να το κάνουμε με πράξεις. Οι πράξεις φαίνονται και πλέον πρέπει να ξεκολλήσουμε από το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού. Επειδή διαβάζω για εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις, να επισημάνω ότι εμείς σαν σύλλογος προτείναμε (αλλά δεν έχει ακουστεί) αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι να πάμε μία εβδομάδα πιο μπροστά τη βραδινή παρέλαση. Θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να έχουμε όρεξη. Τέλος, αναφορικά με το αν υπάρχει συνεργασία με το δήμο, από τη δική μας την πλευρά πιστεύω ότι υπάρχει και θέληση και συνεργασία. Επίσης πιστεύω ότι και από την άλλη πλευρά, όποιος και αν είναι σε αυτό το πόστο, θέλει τη συνεργασία του συλλόγων. Γιατί η ψυχή των θεσμών είναι οι σύλλογοι. Βέβαια θα σας παραπέμψω στο πότε έγινε η πρώτη οργανωτική, μετά το περσινό καρναβάλι. Έγινε (μαζί με τις ΓΠΠ) λίγο πριν τις γιορτές, άρα στην ουσία δεν πήγαμε “την επομένη”. Και πάλι όμως θα πω ότι θα φανεί στο χειροκρότημα όλο αυτό, δηλαδή το αν πραγματικά θα αναβαθμίσουμε ή δεν θα αναβαθμίσουμε τον θεσμό”.

Εφημερίδα «ΘΡΑΚΗ»

Μαχητής Μάρτιος 2001
 

(σ.σ. Φυσικά στο συγκεκριμένο θέμα θα επανέρθουμε με τις δηλώσεις του Δήμαρχου .... Αλλιώς σε φιλικό του Μέσον τον Φλεβάρη 2024 οραματιζόμενος .... Βαλκανικό Καρναβάλι! Για να καταλήξει στο Καρναβάλι.... Delulu!!! Τουρλού - Τουρλού ... με κορύφωση την πρόσφατη απίστευτη  "κλοπή" Καρναβαλικών Αρμάτων από την Τεχνική Υπηρεσία και την μεταφορά τους στην αντιπρόσωπο Έκθεσης Επίπλων στα Ρύζια Ορεστιάδος!!! Μια συνέντευξη που επαναλαμβάνω οτι έγινε σε φιλικό ραδιόφωνο του Στράτου Κοντού τον Φλεβάρη 2024. Προκειμένου να ¨θυμηθεί¨και ο ίδιος τι... έλεγε και τι.... οραματίζονταν για τον Ιστορικό θεσμό των ΘΛΕ - ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2025 Π. Π )

Τι γράφαμε εμείς τον Μάρτιο  2024 πιστεύοντας στο αρχικό μεγάλο Όραμα του Στράτου Κοντού που μέσα σε λίγους μήνες... έγινε "κομμάτια και θρύψαλα"!

 


Να γιατί ο Στράτος Κοντός έχει δίκαιο! Και οραματίζεται πλέον το Βαλκανικό Καρναβάλι Ξάνθης 2025,  αφού … «ξεσηκώθηκε» και ο Δήμος Θεσσαλονίκης!

22 Νοεμβρίου

Υποψήφιος με το Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο Στέλιου Μωραϊτη και ο Μπάμπης Δαργανάκης, στο Τμήμα Υπηρεσιών του ΕΒΕ Ξάνθης.

22 Νοεμβρίου


22 Νοεμβρίου

Παρέμβαση Τσίπρα: «Δεν είμαι αναχωρητής» -Καρφιά κατά Κασσελάκη για «αδειανό πουκάμισο επικοινωνίας»!

22 Νοεμβρίου



Παρέμβαση με «καρφιά» κατά Κασσελάκη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, 24 ώρες πριν από την ανακοίνωση του νέου κόμματος και 48 ώρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.


Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο πρώην πρωθυπουργός στο πλαίσιο της αποψινής παρουσίασης του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα «Ιστόρηση 50 χρόνων - Από τα κέντρα λήψης αποφάσεων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ» (Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη), στην ΕΣΗΕΑ, περιλαμβάνονται μηνύματα για τη σημερινή πολιτική κατάσταση αλλά και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Πολύ φοβάμαι ότι σε εποχές δύσκολες, επικίνδυνες, ακόμα και σκοτεινές, για την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως η σημερινή, έχουμε πλεόνασμα ερωτήσεων και έλλειμμα απαντήσεων. Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, εύκολες απαντήσεις κι αυτό αφορά κυρίως στην Αριστερά και στα κόμματα του προοδευτικού τόξου», σημείωσε αρχικά ο κ. Τσίπρας στον γραπτό χαιρετισμό του.

Ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «προφανώς οι αξίες που κινούν την πρόοδο παραμένουν επίκαιρες, αλλά η μετατροπή τους σε κτήμα της κοινωνίας, σε υλική δύναμη, και εν τέλει σε καθημερινή πράξη απαιτεί πολύ περισσότερα από τη θέληση και την αποφασιστικότητα».
Τσίπρας: Δεν είμαι θιασώτης του αναχωρητισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν ήμουν ποτέ και δεν είμαι και σήμερα θιασώτης της απογοήτευσης και του αναχωρητισμού», που προκαλεί η δύσκολη πραγματικότητα και τα αναπάντητα ερωτήματα και πως, αντίθετα, πιστεύει πάντα στη σκέψη του Ρομέν Ρολάν, «που υιοθετήθηκε και έγινε γνωστή από τον Γκράμσι: Στην απαισιοδοξία της νόησης και την αισιοδοξία της βούλησης».

Σχολίασε ακόμη ότι αυτή είναι, για τη δική του τουλάχιστον ανάγνωση, η γραμμή που διατρέχει το βιβλίο του Αντώνη Κοτσακά και του Χάρη Τσιόκα. «Μια ιστορική διαδρομή ενδιαφέρουσα, σε χαμηλούς τόνους, που καταγράφει τα συν και τα πλην τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ». «Χρήσιμη», τη σχολιάζει, «για όσους δεν έχουν αφεθεί σήμερα στη μεταπολιτική, στη λατρεία της εικόνας, στο αδειανό πουκάμισο μιας επικοινωνίας που αγνοεί επιδεικτικά την ουσία. Και, δυστυχώς, έχει διεισδύσει και στο στρατόπεδο της προόδου».

Τονίζει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απαντήσεις για το αύριο δεν μπορούν να δοθούν χωρίς τη μελέτη και τη γνώση του χθες» και πως «το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια συμβολή ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή και μπορεί να γίνει για όλους μας μια αφορμή για αυτοκριτική ματιά στο παρελθόν, που θα βοηθήσει το μέλλον. Με την ψυχραιμία που ο χρόνος και μόνον αυτός χαρίζει. Και πάντα με τη διάθεση, την αισιοδοξία της βούλησης, να εξοπλιστούμε με τη γνώση και τα σύγχρονα εργαλεία για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ό,τι εμφανίζεται και διαφημίζεται με εμφανή σκοπιμότητα ως αναλλοίωτη και αιώνια πραγματικότητα».
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν «έφοδο στον ουρανό»

Ο κ. Τσίπρας, με βάση το βιβλίο, και κωδικοποιώντας τις δικές του εμπειρίες και τις εμπειρίες του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει τρεις σκέψεις του, που, όπως αναφέρει, ίσως να έχουν κάποια σημασία:

«Το πρώτο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν μια ''έφοδο στον ουρανό'', που όπως κι αν κρίνει κανείς το αποτέλεσμά της, άφησε βαθύ αποτύπωμα τόσο στην πορεία της χώρας όσο και στις συνειδήσεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η προσπάθεια των ελίτ που δυναστεύουν τη χώρα να ξαναγράψουν την Ιστορία. Να αλλοιώσουν ακόμα και την ιστορική μνήμη. Και έχουν το know how, αν κρίνουμε από το πώς σε άλλες εποχές έκαναν πολύ χειρότερα, μεταμορφώνοντας τους δωσίλογους της κατοχής σε εθνικόφρονες και τους αντιστασιακούς σε προδότες».

«Το δεύτερο», τονίζει ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι καμιά καλή πρόθεση, κανένα καλό πρόγραμμα δεν αρκεί, αν δεν έχουμε την καθαρή ματιά για να διαβάσουμε σωστά τους συσχετισμούς και τις διαθέσεις της κοινωνίας. Γιατί πάντα στην πολιτική είναι σοβαρό τι λες, αλλά ακόμα πιο σοβαρό ποιος το ακούει».

Το τρίτο, ανέφερε καταληκτικά, «είναι ότι σε μια χώρα με παράδοση όχι μόνο λαϊκών αγώνων, αλλά και στενής διασύνδεσης της κρατικοδίαιτης ελίτ με τη συντηρητική Δεξιά, που οδηγεί σε κάθε είδους αντιδημοκρατικές πρακτικές και εκτροπές, οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να μετρούν προσεκτικά κάθε τους βήμα. Όχι για να υποστείλουν τους στόχους τους, αλλά για να μπορέσουν, συνδυάζοντας την αποφασιστικότητα με τη σύνεση, να κάνουν πράξη τις ίδιες τους τις δεσμεύσεις»


22 Νοεμβρίου

Επιβεβαίωση "Μ". Κ. Καραμανλής: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας. Η έντονη κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα.

22 Νοεμβρίου

 

«Η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής 

 Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεων!

Τελικά όσοι ανέμεναν με αγωνία την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ», απογοητεύτηκαν αφού δικαιώθηκε ο "Μ" που εδώ και πολύ καιρό επέμενε ότι: 

1.Δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας.  

-«Ούτε με ενδιαφέρει, ούτε με αφορά» είπε χαρακτηριστικά. Κάτι που υποστηρίζει ο "Μαχητής" εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες!

2.Θα κρατούσε αποστάσεις απο τον Αντώνη Σαμαρά, μη συμφωνώντας ωστόσο με την διαγραφή του. Αυτό έγινε και στην Πάτρα το βράδυ της Παρασκευής σε μια εκδήλωση που σημείωσε μεγάλη κοσμοσυρροή. . .

Ο Κώστας Καραμανλής κινήθηκε σε ήπιους τόνους ασκώντας κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μιλώντας για ολιγωρία του ευρωπαϊκού οχήματος και για παρακμή του ευρωπαϊκού οράματος και αναποτελεσματικότητα ενός ευρωπαϊκού σχεδιασμού.

Μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα δυτικά βαλκάνια, αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας και στη Μέση Ανατολή, ενώ παρουσίασε με μελανά χρώματα την αδυναμία της Ευρώπης να έχει την δική της αμυντική, διπλωματική , ενεργειακή και πολιτική αυτονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, και το Κυπριακό επιμένοντας ότι η εθνική γραμμή αφορά την μία και μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Όλα αυτά σε χαμηλούς τόνους και χωρίς κάποιες πολιτικές κορώνες. Όσον αφορά την υπόθεση διαγραφής Σαμαρά, στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής είπε τα εξής: « Η διαφορετική γνώμη, ακόμη και η έντονη κριτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα». Καταχειροκροτήθηκε μεν από ένα κοινό το οποίο ήταν εμφανώς προδιατεθειμένο κατά των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση Σαμαρά, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε και εκεί να υψώσει του τόνους κα να αφήσει έστω και υπόνοιες πρόκλησης.

Όσον αφορά τώρα το τελευταίο ζήτημα αιχμής, το προεδρικό αξίωμα, ο κος Καραμανλής στο τέλος της ομιλίας του, ξεκαθάρισε το τοπίο αναφέροντας το εξής: «Ούτε με ενδιαφέρει, ούτε με αφορά».

Το σχόλιο 

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεων, μακριά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, που δεν κατανοεί την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια.

Ο πρώην πρωθυπουργός και επί 12 1/2 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στην Πάτρα, στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά. Ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, εξήγησε γιατί ήταν λάθος η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, και μίλησε τη γλώσσα της εθνικής αλήθειας. Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία.

 Και το ρεπορτάζ:

 ντιαερρή της άμυνα για να αν

«Η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πάτρα, για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια. Η άγνωστη Ελληνογερμανική ιστορία».

Παράλληλα, αναφερόμενος ο Κώστας Καραμανλής στα όσα διατύπωσε σε συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς, ότι δηλαδή θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό την καλύτερη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε χαρακτηριστικά:

«Μια τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά, λέγοντας:

«Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά απευθύνεται στον αναγνώστη που αναζητά την πολύπλευρη γνώση και τον προβληματισμό. Πλήρες ερευνητικής δουλειάς, συμπεριλαμβανομένων αδημοσίευτων ή ξεχασμένων πηγών, σε συνδυασμό με την αιχμηρή κριτική ματιά του συγγραφέα, προσφέρει μια πραγματική αναγνωστική πρόκληση. Στο βιβλίο αυτό, δεν θα βρει κανείς μισά λόγια και καθώς πρέπει διατυπώσεις. Ο συγγραφέας παραθέτει ξεκάθαρα τα συμπεράσματα της έρευνάς του και παίρνει θέση. Και μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί του, όμως σίγουρα θα προβληματιστεί και θα βγει πιο ενημερωμένος. Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά συνδέεται άμεσα με τον εγχώριο διάλογο για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου και του τρέχοντος αιώνα και κάνει μια πολύ χρήσιμη συνεισφορά».

Αμέσως μετά, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνοντας τα εξής: «Προφανώς η γερμανική κατοχή προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Ενδεχομένως η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα σήμερα, εάν δεν είχε υποστεί την αφαίμαξη που υπέστη τότε, σε οικονομικούς πόρους, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα, μαζί με την Πολωνία, επλήγησαν περισσότερο, στα χρόνια της κατοχής. Και γι’ αυτό η Ελλάδα δικαιούνταν και ακόμη δικαιούται να αποζημιωθεί για την άδικη ζημία που υπέστη, τα αποτελέσματα της οποίας επηρέασαν τη σύγχρονη εξέλιξή της. Αυτή η διαπίστωση δεν έχει μόνο ηθικό έρεισμα, αλλά και απολύτως τεκμηριωμένα νομικό. Η Γερμανία δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως. Είναι, πέρα απ΄ όλα τ΄ άλλα, και ζήτημα διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, το οποίο συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές δεν χαρίσθηκαν ποτέ. Μετατέθηκαν μόνο για την εποχή που η Γερμανία θα διέθετε την πολιτειακή υπόσταση που θα της επέτρεπε την ανάληψη αυτών των υποχρεώσεών της. Την υπόσταση αυτή η Γερμανία απέκτησε με την ενοποίησή της, το 1990. Έκτοτε, κανένα νομικό κείμενο δεν την απάλλαξε από αυτές τις υποχρεώσεις της. Ο ίδιος ο καγκελάριος Λούντβιχ Έρχαρτ το αναγνώρισε αυτό επισήμως, το 1965. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, ακόμη και στις μέρες μας, συγκεκριμένα το 2019, η Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή παραγραφής και προέτρεψε τη Γερμανία να προσφύγει, από κοινού με την Ελλάδα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Και προφανώς, η Γερμανία οφείλει να το πράξει αυτό, προκειμένου να αποκαταστήσει νομικά και ηθικά την τάξη και να μην αφήνει σκιές να την αμαυρώνουν. Η άρνησή της, όπως την ξανακούσαμε πρόσφατα, καθιστά τις συγγνώμες και την φραστική μεταμέλεια, υποκριτικές και υστερόβουλες».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεταπολεμική Γερμανία, λέγοντας:

«Είναι κοινός τόπος ότι η μεταπολεμική Γερμανία έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι, μαζί με τη Γαλλία, της αποδίδεται συχνά ο τίτλος της “ατμομηχανής” της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως οι προσανατολισμοί της γερμανικής πολιτικής και, θα πω ακόμα, οι αγκυλώσεις και εμμονές της απομάκρυναν την ευρωπαϊκή ενοποίηση από το όραμα των πατέρων της. Η Γερμανία έκανε την οικονομία το όχημα της μεγάλης επιρροής της στα ευρωπαϊκά πράγματα και συχνά της ηγεμονίας της σε αυτά. Και έριξε το βάρος της στον οικονομικό άξονα, αλλά με τους δικούς της όρους. Η επιρροή αυτή της Γερμανίας πολλές φορές ξεστράτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση από το πραγματικό νόημά της, με αποτέλεσμα να κλονιστεί και η πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό όραμα. Ένα όραμα που ως πρωταρχικά συστατικά στοιχεία του έχει την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινή ευημερία. Αντιθέτως δεν επιτεύχθηκε η πραγματική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και η κοινή οικονομική πορεία, αλλά συγκεκριμένα κράτη λειτούργησαν συχνά μεμονωμένα με αποκλειστικό γνώμονα το ίδιον συμφέρον. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, επωφελήθηκε από χρηματοδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι υπήρξαν καθυστερήσεις ως προς την υιοθέτηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό τής χώρας μας. Όμως η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και τα περιορισμένα όρια ενοποίησης και σύγκλισής της».

Σε αυτό το σημείο, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στα μνημόνια, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική τους ήταν εξόχως αποκαλυπτική αφού και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στην σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού». Και προσέθεσε: «Κυρίως όμως διότι έδειξε ότι, αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, η ηγεσία της Ευρώπης διάλεξε την κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση. Αντί μεταφοράς πόρων από τον πλουσιότερο Βορρά στον φτωχότερο Νότο, αντί αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση Ευρωομολόγου, επιστρατεύτηκαν ιδεολογήματα και συμπεριφορές υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έναντι ολόκληρων λαών. Οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου, η Ευρώπη όμως ολόκληρη απεκαλύφθη ρηχή, άτολμη και παρηκμασμένη. Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν».

Συνεχίζοντας ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται, τις ευκαιρίες για τους νέους ειδικά να ελαχιστοποιούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται» και συμπλήρωσε: «Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ’ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες. Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ».

Επίσης, μίλησε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας τα εξής: «Μεγάλους κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα προκαλεί και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ένα πρόβλημα με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα, την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης. Η φυσιογνωμία των ευρωπαϊκών πόλεων έχει πλέον μεταβληθεί δραματικά. Το ζήτημα της αδυναμίας ενσωμάτωσης τόσο μεγάλων και ετερόκλητων πληθυσμών, και εν πολλοίς ξένων προς την ευρωπαϊκή κουλτούρα, εμφανίζει πλέον ολοένα και περισσότερο τις διαστάσεις του. Η ανασφάλεια και η ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές τους αναζητήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να δώσει την απαιτούμενη έμφαση στην προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων που ακόμα και σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσχηματική. Δεν δόθηκαν τα σωστά μηνύματα ως προς την αυστηρότητα των κανόνων εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Χώρες, όπως η Γερμανία, αρχικά σχεδόν απηύθυναν προσκλητήριο. Δεν οριοθετήθηκαν αυστηρά οι νόμιμες οδοί οικονομικής μετανάστευσης ως οι μόνες για την κάλυψη των αναγκών των ευρωπαϊκών κρατών. Αφέθηκε έτσι στην ευχέρεια των διακινητών να αποφασίζουν για το ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη. Ενώ, ως προς την απόδοση ασύλου, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικούς κανόνες που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ ελαστικοί. Και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η πολιτική επιστροφών, η οποία είναι το λιγότερο αναποτελεσματική. Δυστυχώς, και στο μείζον αυτό πρόβλημα, τα κράτη μέλη λειτουργούν μονομερώς και αδυνατούν να δουν τη συνολική εικόνα στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατο παράδειγμα οι ενέργειες της Γερμανίας, με γνώμονα αποκλειστικά τη διαχείριση του προβλήματος εντός των συνόρων της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «το παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί ραγδαία» και συνέχισε:

«Οι βεβαιότητες και τα δεδομένα του παρελθόντος έχουν ανατραπεί και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ρευστότητα, η αβεβαιότητα, η αστάθεια και ο πολυκερματισμός. Οι ανταγωνισμοί έχουν αυξηθεί, το ίδιο και οι συγκρούσεις. Μεγαλύτεροι αλλά και μεσαίοι παράγοντες του διεθνούς συστήματος διεκδικούν διευρυμένο, ενίοτε και πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Μέχρι χθες φάνταζε αδιανόητο, όμως σήμερα έχουμε στην περιφέρεια της Ευρώπης δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, και αρκετές διενέξεις σε επίπεδο κρίσης από τον Καύκασο μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη μοιάζει ανήμπορη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, πόσο μάλλον να τις επηρεάσει αποφασιστικά. Με την διαδικασία ολοκλήρωσής της επιεικώς μετέωρη, χωρίς κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, με εμφανές έλλειμμα ηγεσίας και αδύναμες κυβερνήσεις, ειδικά στις μεγάλες χώρες της, η Ευρώπη δεν έχει αυτόνομη και αξιόπιστη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της. Περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου ακόμα και σε διενέξεις που την αφορούν άμεσα. Το άγραφο αλλά για δεκαετίες ισχύσαν δόγμα, “προμηθεύομαι φθηνή ενέργεια από την Ρωσία, ενισχύω διαρκώς τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και εκχωρώ εν πολλοίς την άμυνα και την ασφάλεια στις ΗΠΑ”, έχει καταφανώς ξεπεραστεί από τα γεγονότα.

Το τι πρέπει να γίνει είναι σαφές. Το αν θα γίνει όμως είναι άλλο θέμα. Έχει λεχθεί ότι η Ευρώπη προχωρά προς τα εμπρός μόνο μέσα από κρίσεις και ότι η ανάγκη θα αφυπνίσει τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως βέβαια εκείνες που εκ των πραγμάτων έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Βλέποντας πάντως το σημερινό τοπίο, τον εσωτερικό διχασμό, την δυσαρεστημένη κοινή γνώμη, τις ανεπαρκείς πολιτικές ηγεσίες ιδιαίτερη αισιοδοξία δεν επιτρέπεται.

Ένα απλό παράδειγμα: η σταδιακή αμυντική χειραφέτηση της ΕΕ απαιτεί πόρους. Οι απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη της ΕΕ και τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα, επίσης. Η πρόσφατη έκθεση Ντράγκι θεωρεί αναγκαίες τις πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ για να μη μείνει η Ευρώπη ουραγός στην ανταγωνιστικότητα. Με το μοντέλο όμως της “δημοσιονομικής ορθοδοξίας”, στο οποίο κατά κύριο λόγο εμμένει η Γερμανία, όλα αυτά είναι ανέφικτα».

Επίσης, είπε ότι «η ευθύνη της Ρωσίας και συνακόλουθα η απερίφραστη καταδίκη της για την εισβολή στην Ουκρανία είναι δεδομένη» και προσέθεσε:

«Η παράταση όμως της σύγκρουσης μόνο κινδύνους ενέχει. Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Η εικόνα επί του πεδίου δυσμενής με την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσής της εμφανή. Είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος προφανώς θα είναι δύσκολες, περίπλοκες και χρονοβόρες. Ασφαλέστερη βάση εκκίνησής τους είναι οι συμφωνίες του Μίνσκ, για το ναυάγιο των οποίων οι υπεύθυνοι είναι περισσότεροι του ενός.

Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε και εδώ κάποιους να επιμένουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για τη Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί και ένα αλγεινό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στα χρόνια αυτού του πολέμου. Οι όποιες επιφυλάξεις, η άλλη άποψη για τους χειρισμούς της Δύσης, αντιμετωπίστηκαν από διάφορες δυτικές ελίτ με μια ενορχηστρωμένη επίθεση ισοπεδωτικής απαξίωσης και συκοφάντησης, στα όρια της νοσηρότητας. Για όσους επί δεκαετίες αγωνιστήκαμε για την πολιτική, ποιοτική και ηθική υπεροχή των ιδεών της Δύσης, το φαινόμενο αυτό μόνο οδύνη και απαισιοδοξία για το μέλλον γεννά».

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «αναντίρρητα το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται την ασφάλεια, την ακεραιότητά του και τους πολίτες του» και συνέχισε: «Όμως η υπέρμετρη χρήση βίας πέραν του ότι οδηγεί στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, δεν βγάζει πουθενά. Είναι αναγκαίο να πεισθεί ότι, αν δεν συναινέσει με ειλικρίνεια στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το αδιέξοδο θα παραμένει. Η στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρηνική συνύπαρξη. Όποιος ιστορικά πίστεψε ότι μπορεί στο διηνεκές να εξαλείψει βιαίως όλους τους αντιπάλους του, ακόμα και τους δυνητικούς, διαψεύστηκε οικτρά. Ορθώς καταδικάζονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι πρακτικές τους, η βία όμως από μόνη της δεν εξαλείφει τα βαθύτερα αίτια που τις εκτρέφουν».

Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε και για τα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας:

«Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ανησυχητική. Η εκ του προχείρου εσπευσμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η μονοσήμαντη ενοχοποίηση της Σερβίας για όλα τα δεινά, η ενθάρρυνση εκ μέρους της Δύσης συγκεκριμένων εθνικισμών έναντι άλλων είναι τα γενεσιουργά αίτια για την αναβίωση μιας κρίσης που έχει βέβαια βεβαρυμμένο ιστορικό παρελθόν. Οι συμφωνίες του Ντέιτον και το τεχνητό ομόσπονδο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κρατούνται, τρόπος του λέγειν, εν ζωή με τεχνική υποστήριξη.

Στο Κόσοβο η κρίση βαθαίνει, η ανοιχτή σύγκρουση υποβόσκει. Οι μεγαλοϊδεατισμοί από κάποιες πλευρές δεν κρύβονται όπως και η διάθεση Μεγάλων Δυνάμεων να τους αξιοποιούν κατά τα συμφέροντά τους. Αν δεν εκπονηθεί τάχιστα ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και συνάμα την προοπτική ένταξης στην ΕΕ για όλες τις χώρες, με σεβασμό πάντα στα κριτήρια της ΕΕ, τα πράγματα θα διολισθαίνουν στο χειρότερο. Δεν έχει λογική, παρά μόνο προκατάληψη και ιστορική εμπάθεια, το να έπεται η Σερβία, έναντι άλλων κρατών, στο χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ελλάδα, ο Κώστας Καραμανλής είπε:

«Είναι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο κόσμο που η χώρα μας πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Να συμβάλλει στην αφύπνιση της Ευρώπης, για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να πρωταγωνιστήσει στην σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια. Με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο ή για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού.

Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση».

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι «θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται». «Και πάντως», όπως συνέχισε, «δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν επίσης για το βιβλίο, οι δημοσιογράφοι, Μιχάλης Ψύλος και Πάρις Καρβουνόπουλος.

Ο Μιχάλης Ψύλος επεσήμανε ότι «στο βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά θα καταλάβουμε πολλά, με πολλά παραδείγματα, με τρομακτική έρευνα, το πώς η Γερμανία έφθασε εδώ» και συνέχισε: «Αλλά σίγουρα θα καταλάβουμε και το πως θα μπορέσει για άλλη μία φορά να ξεφύγει από την κρίση».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος σημείωσε ότι «το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά θέλει να συμβάλει στην θωράκιση της ιστορικής μας μνήμης, για την οποία πολλοί προσπαθούν πάρα πολύ επίμονα να μας κάνουν να την ξεχάσουμε»


22 Νοεμβρίου

Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ: Κατασκευάζονται όλα τα τερέν των γηπέδων μπάσκετ του σχολείου μας. (φώτο)

22 Νοεμβρίου

 



Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν ενεργειών της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Έλενας Τάτσιου, εγκρίθηκε η πρόταση χορηγίας που υπέβαλε στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου για κατασκευή όλων των τερέν των γηπέδων μπάσκετ του σχολείου μας συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων. 
Η δε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ του ανωτέρω Ιδρύματος ανέλαβε και ήδη υλοποιεί, από εχθές πυρετωδώς, την κατασκευή.
Σημειώνεται ότι το 2ο Γυμνάσιο αποτελεί τη μόνη Σχολική Μονάδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, η οποία επιχορηγείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την πολύτιμη χορηγία του, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολικού συγκροτήματος του 2ου και 3ου Γυμνασίου Ξάνθης. Επίσης ευχαριστούμε το ευγενέστατο και πάντα πρόθυμο προσωπικό της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, αλλά και τον Δήμο Ξάνθης για την ταχύτατη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών προώθησης και αποδοχής της χορηγίας.
Έλενα Τάτσιου
Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Ξάνθης


22 Νοεμβρίου

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού

22 Νοεμβρίου


Άγνωστοι βανδάλισαν το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, που είχε ανεγερθεί σε κεντρικό σημείο του δήμου Νεάπολης - Συκεών το 2023.

Ήδη, η δημοτική αρχή κατέθεσε μήνυση, ενώ η Αστυνομία αναζητά στοιχεία από κάμερες ασφαλείας παρακείμενων καταστημάτων προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης – Συκεών, «με στόχο είτε την κλοπή του μετάλλου είτε την προσβολή της μνήμης των Μικρασιατών και των Ποντίων προσφύγων, άγνωστοι προκάλεσαν δολιοφθορές στο μνημείο αφού προηγουμένως φρόντισαν να αχρηστεύσουν το σύστημα φωτισμού».

Τον αποτροπιασμό και την οργή του για το συμβάν εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως αυτοί που επιχείρησαν να το καταστρέψουν «θα έπρεπε να ντρέπονται γιατί προσβάλλουν τη μνήμη των παππούδων και των γιαγιάδων τους, και γίνονται σύμμαχοι με τους διώκτες των προγόνων τους».

Το μνημείο θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό από τον επίτιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργο Τσάρα, ο οποίος και το φιλοτέχνησε.

Το Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου-Ανδρέα Παπανδρέου- Ναυπάκτου, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2023, ενώ ταυτόχρονα είχαν γίνει και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο έχει τη μορφή κεκλιμένης στήλης, ύψους έξι μέτρων και στην κορυφή του φιλοξενεί επτά φωτισμένα πουλιά, που μεταφέρουν το μήνυμα της ζώσας μνήμης.


22 Νοεμβρίου

Kύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας εντοπίστηκε από το Κτηματολόγιο

22 Νοεμβρίου

 

«Έχουμε εντοπίσει από έρευνα που έχει διενεργήσει το προσωπικό του Κτηματολογίου ένα πιθανό κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι επιχείρησαν να δηλώσουν 45 ακίνητα στο Αγκίστρι, στην Ύδρα και στις Σπέτσες, συνολικής έκτασης πάνω από 550.000 τετραγωνικά μέτρα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, αφότου κατέθεσε μήνυση για αυτή την υπόθεση απάτης.

Αναλυτικότερα, είπε: «Ενημερώσαμε μόλις την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη μήνυση που καταθέσαμε για ένα πιθανό κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας που αφορά την κτηματογράφηση σε τρία νησιά του Σαρωνικού.

Έχουμε εντοπίσει από έρευνα που έχει διενεργήσει το προσωπικό του Κτηματολογίου -τους οποίους και ευχαριστώ για τα στοιχεία τα οποία βρήκαν και προσκόμισαν- ένα πιθανό κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι επιχείρησαν να δηλώσουν ακίνητα 45 στον αριθμό στο Αγκίστρι, στην Ύδρα και στις Σπέτσες, συνολικής έκτασης πάνω από 550.000 τετραγωνικά μέτρα, πολύ μεγάλης αξίας σε αυτά τα νησιά, και για τα οποία προσκομίστηκαν τροποποιημένες δηλώσεις Ε9.

Εκ των υστέρων προσκομίστηκαν ένορκες βεβαιώσεις από τα ίδια συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα και δήλωσαν ενόρκως ότι αυτά τα ακίνητα ανήκουν στον συγκεκριμένο πωλητή και οι όποιες ένορκες βεβαιώσεις συντάχθηκαν ενώπιον του ιδίου συμβολαιογράφου, ο οποίος έχει επίσης έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.

Προφανώς τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται πλέον πιο εύκολα χάρη στην τεχνολογία και τους ελέγχους που διενεργεί ψηφιακά το Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος, επισήμανε:

«Όσο αναβαθμίζουμε τα ψηφιακά εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου ταυτόχρονα ενισχύονται και οι δυνατότητες που έχουμε για να κάνουμε ελέγχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε μια σειρά ελέγχων με πάρα πολλά κριτήρια και πλέον μπορούμε και αλγοριθμικά να βρίσκουμε εκείνες τις περιπτώσεις οι οποίες είναι ύποπτες, ώστε στη συνέχεια να προχωρούμε σε νομική και τεχνική αξιολόγηση».

Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου, σχετίζεται με πιθανή πλαστογραφία και απάτη κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Σημειώνεται πως η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου και την προστασία των εννόμων συμφερόντων των πολιτών.

 

22 Νοεμβρίου

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού στη Δράμα για κλοπή αυτοκινήτου.

22 Νοεμβρίου

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για κλοπή τροχοφόρου, διότι την 21-11-2024 το μεσημέρι στη Δράμα, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Αστυνομικού Τμήματος Δράμας να κατέχει Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του τον Δεκέμβριο του 2023. Κατασχέθηκε το αφαιρεθέν όχημα. Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

22 Νοεμβρίου

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων

22 Νοεμβρίου

 

Την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ., θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

22 Νοεμβρίου

Πιάστηκαν με εξοπλισμό πλαστογράφησης δημοσίων εγγράφων

22 Νοεμβρίου

Συνελήφθησαν, την Τετάρτη 20/11, στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 42 ετών, και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων και πλαστογραφία πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια περιπολίας τους εντόπισαν τους κατηγορούμενους στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα να μεταφέρουν τρείς ταξιδιωτικές βαλίτσες και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Κατά τον έλεγχο στο εσωτερικό των αποσκευών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • εξοπλισμός κατάρτισης πλαστών εγγράφων (3 φορητοί υπολογιστές, 2 εκτυπωτές, πλαστικοποιητής, μηχάνημα λέιζερ χάραξης πλαστών εγγράφων, μελάνια εκτυπωτών, κενές κάρτες, 11 αυτοκόλλητες ταινίες διάφορων χρωμάτων, πλήθος αυτοκόλλητων τύπου τσιπ αναγνώρισης, 4 πλαστικές παρτιτούρες)
  • πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων αμφιβόλου γνησιότητας και προέλευσης και
  • το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


22 Νοεμβρίου

Σύλληψη ημεδαπού στη Ξάνθη διωκόμενου με καταδικαστική απόφαση για κλοπή.

22 Νοεμβρίου

Συνελήφθη την 21-11-2024 το πρωί στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης ένας ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε εκκρεμούσε σε βάρος του μία καταδικαστική απόφαση των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών για κλοπή.  

22 Νοεμβρίου

Συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη γυναίκα για λαθρεμπόριο τσιγάρων και γυαλιών ηλίου.

22 Νοεμβρίου


Συνελήφθη την Πέμπρη  (21-11-2024) το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, μία ημεδαπή σε βάρος της οποίας  σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την δράστιδα, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της εντόπισαν συνολικά -490- πακέτα τσιγάρων και -396- ζεύγη γυαλιών ηλίου, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω είδη λαθρεμπορίου και χρηματικό ποσό.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

22 Νοεμβρίου

Για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν 9 άτομα σε περιοχές της ΑΜΘ

22 Νοεμβρίου

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 21-11-2024 σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Δράμας, εννέα  -9- άτομα, εκ των οποίων οκτώ ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν εννέα ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Αναλυτικότερα, σε μία περίπτωση, την 13-11-2024 σε οικισμό της Καβάλας, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, συνέλαβαν έναν ημεδαπό, διότι εντόπισαν στην κατοχή του και συγκεκριμένα σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη παρακείμενη στην οικία του, μία νάιλον συσκευασία και ένα γυάλινο βάζο με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 156 γραμμαρίων η οποία και κατασχέθηκε.

Επιπλέον, σε οκτώ ακόμα περιπτώσεις, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα  αστυνομικοί των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, των Τμημάτων Ασφάλειας Δράμας και Καβάλας και του Αστυνομικού Τμήματος Παγγαίου, συνέλαβαν δύο ημεδαπούς και έναν αλλοδαπό σε περιοχές της Αλεξανδρούπολης, έναν ημεδαπό σε περιοχή της Ορεστιάδας, τρεις ημεδαπούς σε περιοχές της Καβάλας και έναν ημεδαπό σε περιοχή της Δράμας, διότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά από την κατοχή τους, δύο οικίες και δύο οχήματα κατά περίπτωση, μικροποσότητες κοκαΐνης, ακατέργαστης κάνναβης, ναρκωτικής ουσίας «Μπονσάι» και σπόρων κάνναβης καθώς επίσης και ένας μεταλλικός θρυμματιστής.

Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις εννιά υποθέσεις ενήργησαν οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, τα Τμήματα Ασφάλειας Δράμας και Καβάλας και το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου.

21 Νοεμβρίου

Ο Χακάν Φιντάν μιλά ξανά για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη»!

21 Νοεμβρίου

Προκλητικός εμφανίστηκε ξανά ο Χακάν Φιντάν ο οποίος μιλώντας στην επιτροπή του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, έθεσε εκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», ζητώντας παράλληλα από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

«Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα, εντείναμε τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της θετικής ατζέντας και καταστήσαμε πιο λειτουργικούς τους μηχανισμούς διαλόγου μας. Με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές σχέσεις και την Καλή γειτονία, θέτουμε υπόψη της ελληνικής πλευράς την προσδοκία μας η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η “Τουρκική Μειονότητα” της “Δυτικής Θράκης” και οι “ομοεθνείς μας” που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την επίλυση των προβλημάτων της “Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης”, με τους εκπροσώπους της οποίας συναντηθήκαμε πρόσφατα. 

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να προστατεύουμε με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα επίσης, επιδείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό».



21 Νοεμβρίου

Αγρίνιο: 56χρονη μήνυσε τον σύζυγό της – Χτύπησε το κεφάλι της σε ντουλάπα

21 Νοεμβρίου

Δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας και πρόκληση σωματικών βλαβών σχημάτισε το αρμόδιο Γραφείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, σε βάρος 57χρονου άνδρα.

Ο 57χρονος φέρεται, μετά από καταγγελία της συζύγου του, 56 ετών, να της επιτέθηκε και να της χτύπησε επανειλημμένα το κεφάλι σε ντουλάπα, προκαλώντας της σωματικές βλάβες.

Ο 57χρονος συνελήφθη, ενώ στη γυναίκα χορηγήθηκε η εφαρμογή του panic button.

Πηγή: agriniopress.gr