Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησε σήμερα (18/11) το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών - Χαιρετισμός Τοψίδη

Η έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου έγινε σήμερα από τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. και πρόεδρο του συνεδρίου, Χριστόδουλο Τοψίδη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες του προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Εμμανουήλ Κόνσολας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθεί το ζήτημα της θεσμικής μεταρρύθμισης, όπου -μεταξύ άλλων- θα τοποθετηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλειος Σπανάκης και ο γ.γ. Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του ΥΠΕΣ, Σάββας Χιονίδης.

Στη θεματική ενότητα «Πολιτική Προστασία – Πρόληψη και Αντιμετώπιση Ακραίων Φαινομένων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής -Αποκατάσταση φυσικών καταστροφών», μεταξύ των ομιλητών είναι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γ.γ. Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στάθης Σταθόπουλος.

Αλεξανδρούπολη | Με ομιλία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρ. Τοψίδη ξεκίνησε το τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ

Τη μεγάλη συμβολή των Περιφερειών στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ανέδειξε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη.

Με την ιδιότητα του οικοδεσπότη και καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται η νέα θεσμική μεταρρύθμιση και η κλιματική αλλαγή, ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε πως οι περιφέρειες αποτελούν πυλώνες κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό”, τόνισε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, “ότι το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται τη σύνταξη του νέου αυτοδιοικητικού κώδικα. Μία θεσμική πρωτοβουλία, από την οποία προσδοκούμε όλοι μας ότι θα λυθούν διαχρονικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης και ότι θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση”.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως μια θεσμική μεταρρύθμιση για να είναι αποτελεσματική πρέπει να δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως την οργάνωση και τη διοίκηση, τους οικονομικούς πόρους, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών, τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. “Με τις αλλαγές αυτές, οι Περιφέρειες θα ανταποκρίνονται και θα δίνουν λύσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος των συμπολιτών μας”, τόνισε.

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρθηκε επίσης στη στενότερη και αποτελεσματικότερη σχέση που έχει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μεταξύ των πολιτών και της κεντρικής εξουσίας, σημειώνοντας ότι οι περιφερειακές αρχές είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, καθώς γνωρίζουν τη δυναμική και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. “Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι συχνά πιο αποτελεσματική στην αξιοποίηση των πόρων και δυνατοτήτων για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας. Οι περιφέρειες έχουν ρόλο-κλειδί στην παραγωγή πλούτου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής ανάπτυξης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΑΜΘ

Η αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση, η κλιματική αλλαγή και η ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές, η ενέργεια, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, αναμένεται -μεταξύ άλλων- να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στις δυο ημέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τοψίδης σημείωσε με έμφαση πως απώτερος στόχος όλων των προσπαθειών είναι τελικά η ευημερία των ίδιων των πολιτών.

Αναφέρθηκε, δε, στις προκλήσεις και στις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΠΑΜΘ), σημειώνοντας πως η διοίκηση του εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική που διαθέτει η περιοχή, κάνοντας αναφορά στη σημαντική γεωστρατηγική της θέση, στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και την προοπτική να εξελιχθεί σε κέντρο Logistics στη ΝΑ Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα του τουρισμού -και ειδικά του εναλλακτικού, καθώς και στους τομείς του πολιτισμού, της ιστορίας και της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών – γλωσσικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά – πληθυσμιακών ομάδων.

“Επιταχύνουμε τον βηματισμό μας προς την κατεύθυνση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων. Επενδύσεις, που ειδικά στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, διαμορφώνουν νέες οικονομικές δυνατότητες. Με την αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στα δύο λιμάνια, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Με την εγκατάσταση σταθμού LNG και αγωγών φυσικού αερίου (όπως ο TAP) που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια. Η περιοχή αποκτά επίσης γεωστρατηγική σημασία και στον αμυντικό τομέα, λόγω της εγγύτητάς της με κρίσιμες γεωπολιτικές ζώνες και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης”, εξήγησε ο κ. Τοψίδης.

Το νέο ΕΣΠΑ ευκαιρία αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων

Στη διάρκειας της εναρκτήριας ομιλίας του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ έκανε εκτεταμένη αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο, όπως είπε, “αποτελεί μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να υλοποιηθούν έργα πνοής στην ΠΑΜΘ. Γι’ αυτό ως διοίκηση έχουμε ανοίξει μία ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με την περιφέρειά μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε εντάξεις έργων ύψους 366,3 εκατ. ευρώ”.

“Με εργαλείο μας το νέο ΕΣΠΑ”, υπογράμμισε, “προχωράμε στην ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που συνδέουν την ΠΑΜΘ με τα εθνικά και διεθνή δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, ενισχύουν τη γεωστρατηγική της θέση και παράλληλα δημιουργούν ευνοϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μέσω των στόχων που τέθηκαν επιχειρείται η βελτίωση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών της περιφέρειας, με τον άνθρωπο να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτική μας επιλογής. Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι το δημογραφικό είναι ένα μείζον ζήτημα για την περιφέρειά μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και στοχευμένα, θέσαμε σε εφαρμογή δράση πρόσληψης νέων ανέργων υψηλών προσόντων από επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 12.5 εκατ. ευρώ, δράση υποστήριξης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και δράσεις ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, συνολικού προϋπολογισμού 13,0 εκατ. Επίσης, δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά της περιφέρειας μας, διαθέτουμε περί τα 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια”.

Το στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Έβρου

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τοψίδης τόνισε πόσο ξεχωριστός και ιδιαίτερος είναι ο Έβρος, σημειώνοντας πως η μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023 προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και μάλιστα σε περισσότερους από έναν τομείς. “Προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον φυσικό πλούτο, αλλά και αξιοσημείωτες αναταράξεις σε μία αλυσίδα δραστηριοτήτων, συνυφασμένες με την οικονομία της ΠΑΜΘ και της Π.Ε. Έβρου, ειδικότερα. Δεν κατάφερε όμως να αναταράξει την κοινωνική συνοχή της περιοχής μας, με τους συμπολίτες μου να εργάζονται από την πρώτη στιγμή για την ανασυγκρότηση του Έβρου”, τόνισε.

Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική μνεία στο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Έβρου, που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό στην τελευταία του επίσκεψη στην Ορεστιάδα. “Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι συμπολίτες μου”, συμπλήρωσε ο κ. Τοψίδης, “έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η υλοποίησή του θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε όλη την επικράτεια του Έβρου και πολλαπλασιαστικά θα ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της ΠΑΜΘ. Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε σχεδιάσει μία σειρά έργων, για ένταξη και υλοποίηση στο στρατηγικό σχέδιο 47 προτάσεων, με συνολικό κόστος 230 εκατ. ευρώ. Ήδη, η περιφέρεια συνδράμει οικονομικά στη δέσμη των προτάσεων με 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 10 εκατ. προέρχονται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης”.

www.capital.gr