*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

11 Μαρτίου

Η Ξάνθη για πρώτη φορά σε ένα videogame διεθνούς συμπαραγωγής με θέμα τη Διαδρομή των Φοινίκων

11 Μαρτίου


Το “Μεσόγειος 1200 π.Χ.: Μια νέα εποχή”( Mediterranean 1200 BC, a new age) είναι ένα βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου TRAMES - Creative TouRism Across the Mediterranean, που διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα και εστιάζει στη θαλάσσια επέκταση των αρχαίων Φοίνικων.

Το Επιμελητήριο Ξάνθης είναι ένας από τους οκτώ εταίρους του έργου, στόχος του οποίου είναι να δημιουργήσει έναν καινοτόμο τρόπο τουρισμού που θα ενισχύσει την πολιτιστική κληρονομιά πέντε πιλοτικών περιοχών στη Μεσόγειο.

Οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν αρχαίες ναυτιλιακές και εμπορικές διαδρομές, ανακαλύπτοντας αρχαίες πόλεις των Φοινίκων, Ελλήνων, Ετρούσκων και Ρωμαίων που απλώνονται κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι η ανάπτυξη των Φοινικικών οικισμών με την εφαρμογή των εμπορικών δραστηριοτήτων τους και τη μετακίνηση πόρων σε όλη τη Μεσόγειο κατά μήκος συγκεκριμένων διαδρομών και με μέσα μεταφοράς που προτείνονται, σύμφωνα με ιστορικές πηγές.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη, αρχικά, η ιταλική έκδοση του «Μεσόγειος 1200 π.Χ. », εμπλουτισμένη με σημαντικές γνώσεις λόγω της συμμετοχής τοπικών μουσείων και ιδρυμάτων, μεταξύ αυτών και της  περιοχής των  Αβδήρων .

Το βιντεοπαιχνίδι δημιουργήθηκε από την εταιρεία Entertainment Game Apps Ltd η οποία ιδρύθηκε το 2014 με την ιδέα να δημιουργήσει παιχνίδια στα οποία η Ιστορία και η Πολιτιστική Κληρονομιά δημιουργούν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές.

Το έργο TRAMES συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME 2019 – 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο βασίζεται στη «Διαδρομή των Φοινίκων», μια διακρατική θεματική Διαδρομή που αναγνωρίζεται από το 2003 στο Πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ως «Πολιτιστική Διαδρομή» και από το 2016 ως μια θεματική διαδρομή ενδιαφέροντος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (Core Working Group).

Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή «Η Διαδρομή των Φοινίκων», στην οποία συμμετέχει και το Επιμελητήριο Ξάνθης με εκπρόσωπο την κ. Ανθή Παναγιώτου ως Μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και εκπρόσωπό του στη Ελλάδα, προωθεί την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά των μεσογειακών πολιτισμών ακολουθώντας τις αρχαίες ναυτικές και θαλάσσιες διαδρομές και προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για προώθηση, προβολή και ανάπτυξη σχετικών τουριστικών προϊόντων.

TRAMES: https://www.tramesproject.eu/

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

 

Λίγα λόγια για το παιχνίδι

Μεσόγειος 1200 π.Χ.: μια νέα εποχή είναι ένα σοβαρό παιχνίδι στρατηγικής που διαδραματίζεται στη Μεσόγειο Θάλασσα και επικεντρώνεται στη θαλάσσια επέκταση των Φοινίκων. Καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα περίπου από 1200 π.Χ. έως την πτώση της Καρχηδόνας το 146 π.Χ., το παιχνίδι παρέχει μια ελκυστική και πρωτότυπη εξερεύνηση του παρελθόντος. Οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τις αρχαίες ναυτιλιακές διαδρομές, ανακαλύπτοντας πολλές πόλεις και εμπορικά κέντρα των Φοινίκων, Ετρούσκων, Ελλήνων και Ρωμαίων που απλώνονται κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να αναπτύξει τους Φοινικικούς οικισμούς εφαρμόζοντας τις εμπορικές τους δραστηριότητες και μετακινώντας πόρους στη Μεσόγειο σε συγκεκριμένες διαδρομές και με ιστορικά πιστά μέσα μεταφοράς. Κάθε αποστολή συνίσταται στην ολοκλήρωση εμπορικών αποστολών μεταφέροντας αγαθά (εμφανίζονται ως κάρτες πόρων) από τη μια πόλη στην άλλη.

Ειδικές κάρτες θα εκχωρηθούν στους παίκτες και θα τοποθετούνται σε ένα από τα πολλά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους συνεργάτες του παιχνιδιού. Αυτές οι κάρτες θα ξεκλειδώσουν τους αντίστοιχους αρχαίους οικισμούς στο χάρτη ή θα δείξουν ένα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν επιλεγεί ειδικά για το παιχνίδι από τα ίδια τα μουσεία.

Η συνεργασία με τοπικά μουσεία και ιδρύματα θα εξασφαλίσει στο βιντεοπαιχνίδι Μεσόγειος – και στο έργο TRAMES στο σύνολό του – μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κοινότητες, προωθώντας ενεργά και δημιουργικά τους τόπους και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »