*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

05 Αυγούστου

«Όχι» στην έκδοση του δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά -Οργή στην Άγκυρα για το "όχι" στην έκδοση!

05 Αυγούστου

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να πει «όχι» στην έκδοση του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.
 Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή δεν εκδίδεται στις τουρκικές αρχές ο δημοσιογράφος και ιστορικός της γείτονας χώρας, Τουργκούτ Καγιά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης «πάγωσε», όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος από τις αρχές Ιουνίου είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο παράδοσής του στην τουρκική Δικαιοσύνη.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ασύλου είχε χορηγήσει στον Τουργκούτ Καγιά πολιτικό άσυλο.
Η τουρκική κυβέρνηση τον εκζητά για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής φυλάκισης μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.
Οργή στην Άγκυρα για το "όχι" στην έκδοση!

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε ωστόσο η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να πει «όχι» στην έκδοση του Τούρκου δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, με μια σκληρή δήλωση, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες και ταυτόχρονα ζήτησε από τη χώρα μας σε σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.
«Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν στήριξε τον τρομοκράτη Οτσαλάν, συνεχίζει να δίνει άσυλο σε εγκληματίες που καταζητούνται στη χώρα μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τους νόμους», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Μετά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, ο κ. Κοντονής, παρά την απόφαση του Αγείου Πάγου για έκδοση του κρατούμενου, άσκησε το δικαίωμα «βέτο» που του δίνει ο νόμος για αποφάσεις εκδόσεων και ο Καγιά δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »