*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

13 Ιουνίου

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ – ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

13 Ιουνίου
   O πολίτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη ζωή της πόλης του, της κοινωνίας με τον ευρύτερο ρόλο. Κατά το χρονικό διάστημα 1978 – 1998 ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση. 
   Για δύο τετραετίες (1986 – 1994) είχα την τιμή να διατελέσω Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης, την πρώτη με δήμαρχο τον Κώστα Μπένη και πρόεδρο τον Φίλιππο Αμοιρίδη και τη δεύτερη τετραετία με δήμαρχο τον Φίλιππο – αείμνηστοι και οι δυο τους. Θεωρώ ότι οι δύο τετραετίες για αιρετό αξίωμα είναι αρκετό. Ό,τι μπορείς να προσφέρεις, το προσφέρεις – για τούτο και δεν συνέχισα. Στο παραπάνω διάστημα ήμουν – ανάμεσα στα άλλα -  σύμβουλος στο ΔΣ της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης. Στο διάστημα 1992 – 94 επίσης ήμουν μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης.
Ο απολογισμός της παρουσίας μου στο Δήμο Ξάνθη κρίνω ότι είναι θετικός.
  Πιστεύω ότι η δημιουργία Πολιτιστικής Επιτροπής στα χρόνια εκείνα ήταν μια δημιουργική λειτουργία, που άφησε πολλά έργα και θεσμούς. Είχα τη χαρά να συμμετέχω ενεργά μαζί με άλλους εκλεκτούς/εκλεκτές συμπολίτες στην Επιτροπή. Είμαι περήφανος για τη δημιουργία επί των ημερών μας δύο θεσμών, που με την πάροδο του χρόνου στερεώθηκαν και παγιώθηκαν: εννοώ τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και τις Γιορτές Νεολαίας. Αφετηρία και των δύο το 1991. Χαίρομαι που με πρότασή μου επιλέχθηκε για τους δύο θεσμούς ο όρος Γιορτές και όχι Φεστιβάλ, όπως συνηθιζόταν.
  Για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης έχω αρκετές φορές μιλήσει. Το ίδιο, έχω δημοσιεύσει κείμενα για τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Νιώθω τώρα την ανάγκη να πω λίγα λόγια για τις Γιορτές Νεολαίας.
  Θεωρούμε ότι κάποια πράγματα έγιναν από μόνα τους ή είναι … αιώνια.
  Οι Γιορτές Νεολαίας – που στην αρχή λέγονταν Μαθητικής Νεολαίας – οργανώθηκαν με σκοπό να παρουσιαστούν στον μαθητόκοσμο και στο κοινό των γονέων και των άλλων ενηλίκων οι όποιες δημιουργίες μαθητών και μαθητριών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Η περίοδος των γιορτών αρχικά κάλυπτε τον Μάιο, σταδιακά απλώθηκε και στον Ιούνιο. Οι σχολικές υποχρεώσεις, εξετάσεις ενδοσχολικές και πανελλήνιες, καθόριζαν διάφορες οργανωτικές λεπτομέρειες.
  Στο αρχείο μου έχω τα προγράμματα των Γιορτών. Μας ενδιαφέρει η αρχή – τι έλεγαν όσοι οραματίστηκαν και υλοποίησαν στα πρώτα χρόνια τις εκδηλώσεις, που εξελίχθηκαν σε θεσμό.
  Το 1992 οι Γιορτές Μαθητικής Νεολαίας κρατούν από 18 Μαου έως 10 Ιουνίου, με Θέατρο – Μουσική – Χορό – Οικολογία – Έκθεση βιβλίου και Φωτογραφίας. Λίγα τα σχολεία που συμμετέχουν, λίγες οι εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται κυρίως στο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι μεταξύ 22 και 27 Μαου. Στο τετρασέλιδο Πρόγραμμα γράφει η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης: «Φιλοδοξία μας είναι η προβολή της μαθητικής δημιουργίας με την ευκαιρία του τέλους της Σχολικής Χρονιάς. Ελπίζουμε οι Γιορτές Μαθητικής Νεολαίας να γίνουν μόνιμος θεσμός, κάθε Μάη, στην Ξάνθη» (νομίζω ότι το κείμενο είναι δικό μου).
  Το 1993 το πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο και πλουσιότερο. Η Πολιτιστική Επιτροπή, το κείμενο  υπογράφει ο δήμαρχος Φ. Αμοιρίδης, γράφει ανάμεσα στα άλλα: «Ύστερα από την πείρα που αποκτήσαμε, προχωρούμε αισιόδοξα όλοι μαζί. Δήμος, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, για να δείξουμε στην κοινωνία της Ξάνθης τις δημιουργίες των μαθητών σε ποικίλους τομείς πολιτισμού». Και καταλήγει: «Καλούμε όλους τους συμπολίτες, μικρούς και μεγάλους να αγκαλιάσουν τις Γιορτές Νεολαίας, που προδιαγράφουν ένα ωραιότερο μέλλον για την πόλη μας».
   Φυλλομετρώντας τα προγράμματα των Γιορτών Νεολαίας διαπιστώνουμε διαρκή εμπλουτισμό και ποιοτικό ανέβασμα.
  Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιστορικότητα του θεσμού που διακρίνεται από ουσία, δημιουργία και διάρκεια. Κάποια στιγμή καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία και να αναγνωρίζουμε τους πρωτεργάτες και θεμελιωτές.
  Ναι, το 2018 ήταν η 28η περίοδος ενός εξελισσόμενου θεσμού, των Γιορτών Νεολαίας! Δεν είδα να το γράφει  τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΞΑΝΘΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »