*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Ιουνίου

Σκληρές κόντρες Πασχάλη Λύρατζη με Αιβαλιώτη και στελέχη του Συλλόγου Κατοίκων Π. Πόλης για τις Γιορτές Πόλης

29 Ιουνίου
ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΣΕ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ: Ελάτε πέστε τα αυτά στην Οργανωτική Επιτροπή!

Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου έκλεψε τις εντυπώσεις, στην συνάντηση των φορέων με τον Σύλλογο Κατοίκων Π. Πόλης
O Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης, κλείνοντας 20 χρόνια λειτουργίας, διοργάνωσε Εκδήλωση - συζήτηση για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιουνίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Στελέχη του Συλλόγου και κάτοικοι του Οικισμού ζήτησαν να γίνει κανονισμός για την Λειτουργία των Γιορτών Π. Πόλης και για το 9ήμερο των εκδηλώσεων, διαμαρτυρόμενοι και για τα ωράρια και την ηχορύπανση των στεκιών αλλά και των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να αντιδικήσουν σε πολλά σημεία με τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη που πήρε τον λόγο και από την δική του πλευρά άσκησε σκληρή κριτική στους κατοίκους για το κυκλοφοριακό και τα παρκαρίσματα στον οικισμό…
Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε ο κ. Βασίλης Αϊβαλιώτης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και Πρόεδρος του ΠΑΚΕΘΡΑ με θέμα «Οι γιορτές Π. Π. από την έναρξή τους το 1991 έως σήμερα» ασκώντας σκληρή κριτική όχι μόνο στη σημερινή δημοτική αρχή αλλά και στις πρώην, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις τους, δεν υπάρχει ένας κανονισμός λειτουργίας, τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τους επαγγελματίες.

Τι είπε η Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, Μαρία Τσιακίρογλου
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε εκ μέρους των καταστημάτων η κ.Μαρία Τσιακίρογλου, Πρόεδρος Εστιατόρων Ν. Ξάνθης / Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ξάνθης που κράτησε χαμηλούς τόνους,
Πιο αναλυτικά: «Η Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, Μαρία Τσιακίρογλου, μίλησε και εξέφρασε σημαντικές προτάσεις που αφορούν τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Ξάνθης, τονίζοντας μεταξύ άλλων " Η εξεύρεση ή ένταξη ειδικών προγραμμάτων από τον Δήμο και την Περιφέρεια, για αναπαλαίωση αυτών, βοηθώντας τους ιδιοκτήτες τους, να τα κρατήσουν ζωντανά απέναντι στον χρόνο. Σήμερα βλέπουμε, πως ελλείψει πόρων πολλά οικήματα στην Παλιά Πόλη, καταρρέουν, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης με αποτέλεσμα ο οικισμός να στερείται μερικών αρχιτεκτονικών κοσμημάτων. Σαν συνδικαλιστικός φορέας τώρα, προτείνουμε, ζητώντας πάντα την διασφάλιση από την Δημοτική Αρχή, να συνάψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο μέσα θα ορίζονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να μην υπάρξει καμία αλλοίωση στην όψη των οικημάτων της Παλιάς Ξάνθης που πρόκειται να ιδρυθούν επιχειρήσεις.
Η Θράκη είναι το μπαλκόνι των Βαλκανίων, η πόλη μας αποτελεί, έναν πολιτιστικό θησαυρό της Θράκης. Είναι στο χέρι όλων μας με την συνδρομή πάντοτε των αρμόδιων φορέων και την στήριξη αυτών να βρούμε και να ξεκλειδώσουμε όλα αυτά τα εργαλεία που θα της δώσουν νέα πνοή και οικονομική άνθηση».
Επίσης στην προχθεσινή εκδήλωση μίλησε για τις εμπειρίες των κατοίκων από τις Γιορτές Π. Πόλης ο Πρόεδρος του συλλόγου και καθηγητής Κωνσταντίνος Κουρτίδης που έχουν φυσικά σχέση με την εκεί συμβίωσή τους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου καταστρατηγείται το ωράριο των καταστημάτων και υπάρχει τεράστια ηχορύπανση, όσο και για τις Γιορτές Π. Πόλης όπου ορισμένοι σύλλογοι με τις υπερβολές και την δυνατή μουσική ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα, δημιουργούν προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους που δεν μπορούν να κοιμηθούν.
Από την πλευρά των Γιορτών Π. Πόλης και τους συλλόγους, τον θεσμό υπεραμύνθηκε σθεναρά ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης ο οποίος κυριολεκτικά ήταν καταπέλτης, υπενθυμίζοντας και τα τεράστια θετικά του. Μάλιστα έθιξε και το κυκλοφοριακό στον οικισμό, ενώ είπε ότι «οι κάτοικοι γνωρίζοντας πόσο συμβάλουν οι Γιορτές Π. Πόλης στον Τουρισμό στην περιοχή θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή και να είναι καλοπροαίρετοι, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ένα 9ήμερο…και θα πρέπει όλοι να συμβάλουν!»
Οι τοποθετήσεις του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη, προκάλεσαν τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων με πρώτο τον Πρόεδρο του Πακεθρά Βασίλη Αϊβαλιώτη που επιτακτικά του είπε, «φτάνει», 4-5 φορές όταν αυτός συνέχιζε να ασκεί κριτική στον σύλλογο, αφήνοντας υπονοούμενα ότι «κάποιοι δεν θέλουν τις Γιορτές Π. Πόλης…»
Μάλιστα ο Πασχάλης Λύρατζης έριξε και το γάντι στον Σύλλογο Προστασίας Π. Πόλης, λέγοντας στα μέλη του, «αυτά που λέτε εδώ μέσα, ελάτε και πείτε μέσα στην Οργανωτική των συλλόγων…»
Στο επίμαχο θέμα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Δήμου Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου (σ.σ. Ήταν εντυπωσιακός στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι αυτό  που γίνεται στις Γιορτές Π. Πόλης το ζηλεύουν και πολλοί θα το ήθελαν και άλλες πόλεις, διότι αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή Τουρισμού για την Ξάνθη που θέλουν να μας αντιγράψουν, τονίζοντας με έμφαση, «τα ανταμποδωτικά οφέλη είναι τεράστια και αυτό το γνωρίζουμε όλοι».
Επίσης τοποθετήθηκα εκ μέρους της δημοτικής παράταξης Λαϊκή συσπείρωση ο Γιώργος Κολλάρος, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του ΕΒΕ Ξάνθης  Χρήστος Παμπουκίδης που μίλησε για την προβολή των τοπικών προϊόντων. 






Share this

Related Posts

Previous
Next Post »