*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

18 Μαΐου

Το νέο βιβλίο της Ελένης Κεκροπούλου με τίτλο “Αναστασία η ρωμιά σουλτάνα” παρουσιάζεται στη Ξάνθη την Παρασκευή 18 Μαΐου (19.00) στην καπναποθήκη "Π"

18 Μαΐου

 

Το νέο βιβλίο της Ελένης Κεκροπούλου με τίτλο “Αναστασία η ρωμιά σουλτάνα” παρουσιάζουν το απόγευμα (19.00) της Παρασκευής 18 Μαΐου στην καπναποθήκη "Π" ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το βιβλιοπωλείο Σπανίδη και οι εκδόσεις "Ωκεανός".
Την παρουσίαση θα κάνουν η ιστορικός Βασιλική Στρώλη και η δικηγόρος Λεμόνα Χατζηιωαννίδου, με συντονίστρια την ψυχολόγο Μαρία Παπαδοπούλου.
Το βιβλίο
Η αληθινή, συναρπαστική και δραματική ιστορία της Αναστασίας, που ένας άνεμος τρελός της μοίρας θα την αρπάξει απ' το νησί της και θα τη ρίξει χανούμισσα στα πόδια του σουλτάνου Αχμέτ του πρώτου. Θα κυριαρχήσει στο χαρέμι λιγότερο με την ομορφιά της και περισσότερο με τον χαρακτήρα της. Θα γίνει μεγάλη σουλτάνα, πρώτη καντινεφέντη και χασεκί, λατρεμένη και μισητή. Θα βασιλέψει στην Ιστανμπούλ σχεδόν σαράντα χρόνια, ευνοώντας τους δυστυχείς, τους κατατρεγμένους και το βασανισμένο ρωμαίικο. Θα στηρίξει κρυφά τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, θανάσιμο εχθρό των Ιησουιτών που αλωνίζουν τον ελλαδικό χώρο και προσηλυτίζουν το ορθόδοξο ποίμνιο στον καθολικισμό. Θα αγωνιστεί για να σταματήσει τον "αδελφοκτονικό νόμο" και θα υψώσει το ανάστημά της στον απροσπέλαστο τοίχο των ουλεμάδων. Θα κερδίσει προσωπικές μάχες. Θα υποστεί σαρωτικές ήττες. Θα μείνει στην ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως η μεγαλύτερη σουλτάνα όλων των εποχών. Ήταν αυτή που σταμάτησε το άθλιο παιδομάζωμα..
Η συγγραφέας
Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας και μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στο "Καποδιστριακό" πολιτικές επιστήμες και νομικά, καθώς και ξένες γλώσσες. Εργάζεται στον εκδοτικό χώρο εδώ και τριάντα έξι χρόνια ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, εκδότρια και συγγραφέας. Δηλώνει μαθήτρια διά βίου, διαβάζει ακατάπαυστα τα πάντα, αλλά κυρίως τους μεγάλους Έλληνες κλασικούς και εστιάζει στη μελέτη της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αγαπά την κλασική μουσική, την όπερα, το θέατρο, την τζαζ, το Τρίτο Πρόγραμμα, την ατμόσφαιρα των μουσείων, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους μεγάλους περιπάτους. Είναι παντρεμένη εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια με τον Γιάννη Χαραλαμπάκο, σύντροφο και συναγωνιστή στη ζωή της, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »