*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

11 Ιανουαρίου

Σε ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ η συνάντηση των καπνοπαραγωγών Σταυρούπολης με τη ΣΕΚΕ-Τι δήλωσαν Π. Ταρενίδης, Α. Κοντός και Κ. Ζαγναφέρης

11 Ιανουαρίου
Το καθιερωμένο γεύμα - συνάντηση προς τιμή των καπνοπαραγωγών της περιοχής της Σταυρούπολης έδωσε το βράδυ της Τρίτης σε ταβέρνα του οικισμού η διοίκηση της ΣΕΚΕ, ενώ παράλληλα έκοψε και την βασιλόπιτά της για το 2018.
Την εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στη Σταυρούπολη από την διοίκηση της ΣΕΚΕ με αφορμή την είσοδο του νέου χρόνου, εκτός από τον Πρόεδρο Παναγιώτη Ταρενίδη και τον γεν. διευθυντή της ΣΕΚΕ Αλέξανδρο Κοντό, χαιρέτισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού Νίκο Ευφραιμίδη.
Παρόντες επίσης ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κώστας Χατζηελευθεριάδης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής Γιώργος Ιγνατιάδης, ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος και φυσικά καπνοπαραγωγοί της περιοχής. Το φλουρί έπεσε στον Παναγιώτη Ζωγραφίδη.



ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: 
ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΕΚΕ
Στις δηλώσεις του στο Xanthi channel και την εφημερίδα μας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης χαρακτήρισε «ευλογία για τον τόπο» την ύπαρξη της ΣΕΚΕ στη περιοχή, τονίζοντας τα παρακάτω:
«Καταρχάς, να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τόσο τον Πρόεδρο της ΣΕΚΕ κ. Ταρενίδη όσο και τον Διευθυντή κ. Κοντό. Ήρθαμε να τιμήσουμε με την παρουσία μας τους εργαζόμενους και τους καπνοπαραγωγούς στα καπνά Βιρτζίνια. Ήταν μία πολύ επιτυχημένη χρονιά. Να τους ευχηθούμε στο κόψιμο της πίτας τους, να πάει ακόμα καλύτερη η νέα χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς αλλά και τους εργαζόμενους. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την περιοχή, διότι κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται και υπάρχει σε αυτόν τον τόπο είναι ευλογία. Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε δίπλα τους και τους στηρίζουμε, τόσο την επένδυση της ΣΕΚΕ με τους πρωτεργάτες Κοντό και Ταρενίδη, όσο και τους εργαζόμενους»
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: 
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
«Η χρονιά με την παραγωγή καπνού ολοκληρώθηκε με επιτυχία και όπως κάθε χρόνο, συναντηθήκαμε εδώ μαζί τους για να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και να ευχηθούμε κάθε καλό για τη χρονιά που ήδη έχει ξεκινήσει.
Το 2017 ήταν μία επιτυχής χρονιά για τους παραγωγούς, την περιοχή, τη ΣΕΚΕ.
Να ευχηθούμε βέβαια και σε όλους το 2018 να είναι μία όμορφη χρονιά με υγεία, γαλήνη και οικογενειακή ευτυχία.
-Πως ήταν η ποιότητα για τον καπνό η προηγούμενη χρονιά κύριε Υπουργέ;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: «Πρέπει να πούμε ότι η ποιότητα του καπνού ήταν πολύ καλή. Η ποσότητα ήταν ίδια με την προηγούμενη χρονιά. Στη Σταυρούπολη είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Καλλιεργήθηκαν πάνω από 1.000 στρέμματα χωράφια, βιολογικά καπνά όλα, η παραγωγοί ήταν όλοι ευχαριστημένοι και η ΣΕΚΕ έμεινε ικανοποιημένη και συνεχίζουμε».
-Κύριε Υπουργέ, έχει μέλλον η καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη…;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: «Ο ελληνικός καπνός είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Έχει και μέλλον και προοπτική. Υπάρχει μία έντονη αντικαπνιστική εκστρατεία, υπάρχουν λαθραία τσιγάρα που διακινούνται σε όλον τν κόσμο, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε τον Ελληνικό καπνό, τον καπνό της Θράκης που εξάγεται σε 30 χώρες, που βασίζονται σε αυτό οι μεγάλες πολυεθνικές τσιγάρου για να κάνουν καλής ποιότητας τσιγάρα, άρα έχει και προοπτική κι μέλλον».
-Να αισιοδοξούν δηλαδή οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια με πρωταγωνιστή τη ΣΕΚΕ έτσι ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής στο χωράφι να προχωρήσει η έρευνα για να αναπτυχθεί περισσότερο η καπνοκαλλιέργεια. Μία από τις καινοτομίες που προωθούμε είναι οι συλλεκτικές μηχανές πλέον στο χωράφι, ώστε να προσεγγίσουμε νέους και μεγάλους παραγωγούς. Υπάρχουν παραγωγοί που καλλιεργούν 250 στρέμματα χωράφια, κάτι που ήταν αδιανόητο κάποτε και οι μηχανές που προωθούμε έχουν καλά αποτελέσματα και έχουμε και άλλα προγράμματα γεωπονικά που στηρίζουν την καπνοκαλλιέργεια, μειώνουν το κόστος παραγωγής, αυξάνουν το εισόδημα του παραγωγού. Όλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αισιοδοξούμε, πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα έχουν καλά αποτελέσματα και ότι ο ανατολικός καπνός δίνει ένα πολύ καλό και ελκυστικό εισόδημα για τον Έλληνα παραγωγό και ιδιαίτερα για τον παραγωγό των Ορεινών περιοχών».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ: 
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΚΕ
Τέλος ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης που έκοψε και την βασιλόπιτα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα θετικά για την εταιρεία αποτελέσματα, αναφέροντας τα παρακάτω:
«Ήταν μία πολύ καλή χρονιά για εμάς, μία δημιουργική χρονιά, μία χρονιά που η ΣΕΚΕ έχει σταδιακή άνοδο, ο ισολογισμός του Ιουνίου 2017 ήταν πολύ καλός αφού φτάσαμε στα 64 εκατομμύρια από τα οποία το 95% έφερε συνάλλαγμα στη χώρα. Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά- όχι πάρα πολύ καλή – γιατί δεν είχαμε πολλές βροχές, απλά μια καλή χρονιά…. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους παραγωγούς και μετέπειτα εμάς. Η ΣΕΚΕ με την πορεία που έχει – αφού είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα και δεύτεροι στα Βαλκάνια συνεχίζει με αισιοδοξία… Αυτή η πορεία θα είναι ανοδική και θα έχει εξέλιξη. Όλα αυτά γίνονται με τη βοήθεια των εξαιρετικών στελεχών μας και πέρα αυτών, του Γενικού Διευθυντή κου Αλέκου Κοντού, ο οποίος δουλεύει πολλές ώρες και αποτελεί στήριγμα της ΣΕΚΕ. Η μεγαλύτερη επιτυχία Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΕ τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν οι πιέσεις που άσκησε και τελικά έπιασαν τόπο και δέχτηκε ο Κοντός να έρθει στην εταιρεία και να αναλάβει το τιμόνι της και να την οδηγήσει στη θέση που βρίσκεται. Τα αποτελέσματα άλλωστε μιλάνε μόνα τους…»
-Υπάρχει μέλλον στην καπνοκαλλιέργεια στην περιοχή μας;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ: «Πριν 4-5 χρόνια επενδύσαμε 1,5 εκατ. και μετατρέψαμε όλα τα Βιρτζίνια σε βιολογικά. Το κάναμε για να βοηθήσουμε την περιοχή, αφού πριν μερικά χρόνια είχε 78 χιλιάδες κόσμο και τώρα δεν ξεπερνά τους 3000.Έπρεπε να βοηθηθούν όσοι απέμειναν εδώ και έπειτα να βοηθηθεί και η ΣΕΚΕ. Πράγματι, κάναμε κάτι καινοτόμο για το οποίο λάβαμε βραβείο από την Παγκόσμια Διεθνή Οργάνωση Καπνοπαραγωγών. Ένα βραβείο που τιμά τη ΣΕΚΕ διεθνώς και να ξέρετε πως η ΣΕΚΕ στα 70 χρόνια πορεία της, ξεκίνησε να γράφει την ιστορία της με τον Μπαλτατζή και όλοι εμείς, τα στελέχη του ΔΣ αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την εταιρεία και να τη μεγαλώσουμε. Αυτός είναι ο στόχος που επενδύσαμε στη Βουλγαρία, στη FYROM και στην Αλβανία. Ξεκίνησε να χτίζεται το εργοστάσιο σε μία περιοχή των Σκοπίων και πιστεύω σε 3-4 μήνες θα είναι έτοιμο. Το κάναμε εκεί γιατί το κύριο αγροτικό προϊόν είναι ο καπνός. Παράγουν 25 εκατομμύρια κιλά καπνού, μία ποικιλία ανατολικών καπνών λίγο πιο χαμηλή σε ποιότητα από τον δικό μας μπασμά αλλά επίσης άριστη σαν τον δικό μας καπνό και αυτό θα βοηθήσει περισσότερο τη ΣΕΚΕ οικονομικά και θα τη δυναμώσει. Πιστεύω, πως αυτό επεκτατικά βοηθάει και την τοπική οικονομία αλλά και την εθνική. Χρόνια πολλά και υγεία σε όλο τον κόσμο». 




Share this

Related Posts

Previous
Next Post »