*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

24 Οκτωβρίου

5ο Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων 2018. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της επόμενης χρονιάς...

24 Οκτωβρίου
*Απίστευτη η Έλσα Καρυώτη όταν τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι και την συνόδεψε μουσικά στο πιάνο η εκπληκτική Μαρία Ζαφειρίου, καθηγήτρια του Μουσικού Ωδείου Ξάνθης
 
 






 



 




Την ημέρα που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ξάνθη, στις 23 Οκτωβρίου 1925, πριν δηλαδή 92 χρόνια επέλεξαν Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και Μουσικό Σχολείο να κάνουν την παρουσίαση του 5ου Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων 2018.
Βέβαια το ότι από τον θεσμό απουσιάζει το όνομα του Κορυφαίου μουσικοσυνθέτη δεν είναι τυχαίο….αφού οι οργανωτές, όσο κι αν θέλουν να επιμείνουν στο όνομα Μάνος Χατζιδάκις, στην πραγματικότητα δεν έχουν το δικαίωμα νομικά να χρησιμοποιούν το όνομά του, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που συνειδητά άλλωστε παραλείπουν και οι ίδιοι να αναφέρουν στις συνεντεύξεις τους…!
Στο δια ταύτα ωστόσο. Από τις 26 έως τις 28 Απριλίου 2018, θα διεξαχθεί για 5η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, με διοργανωτές το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να δοθεί μια ειδική εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας 23/10 στον Πολυχώρο Μάνος Χατζιδάκις αλλά και να ακουστούν κάποιες αξέχαστες και μεγάλες επιτυχίες του Αείμνηστου μυσικοσυνθέτη που χειροκροτήθηκαν πάντως με ενθουσιασμό απο όλους τους παρευρισκομένους. 
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία του Μουσικού Ωδείου Ξάνθης υπό τη διεύθυνση του Ανέστη Χατζόπουλου, εκπληκτικά τραγούδια με την μαγική φωνή της σοπράνο Έλσας Καρυώτη και την καταπληκτική Μαρία Ζαφειρίου (καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου) στο πιάνο και συναυλία με τραγούδια του Μάνου από τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης την οποία διηύθυνε η καθηγήτρια Ηρώ Παυλοπούλο, που ειδικά φέτος αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια του 5ου Φεστιβάλ αφού ετοίμασε και το πρόγραμμα. 
Ο Γ. ΚΡΑΛΗΣ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ!
Η εκδήλωση ξεκίνησε με συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ από τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη, τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Δρεμσίζη που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ξάνθης που απουσίαζε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αρχαία Ολυμπία, τον νέο Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ.  Αναστάσιο Ρούμογλου, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου κ. Λία Δαμιανάκη καθώς και την Καλλιτεχνική Διευθύντριά του Φεστιβάλ κ. Ηρώ Παυλοπούλου.
Οι οργανωτές παρουσίασαν την αφίσα του Φεστιβάλ 2018 που είναι (και αυτή…) του Γ. Κράλη, εμφανώς καλύτερη από την αποτυχημένη αφίσα των Γιορτών Π. Πόλης 2017 που φιλοτέχνησε ο ίδιος.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλης Λύρατζης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους, ανέφερε ότι «για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, διοργανώνουν την μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων όπου μαθητές Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, έρχονται σε επαφή με έργα κορυφαίων μουσικοσυνθετών και κυρίως με έργα του ξανθιώτη μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Φέτος για πρώτη φορά αποφασίσθηκε η εναρκτήρια αυτή μέρα της μουσικής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στο σπίτι που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του. 23 Οκτωβρίου 1925, ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης γεννιέται και κάνει την πόλη της Ξάνθης γνωστή σε όλο τον κόσμο", τόνισε χαρακτηριστικά....
Από την δική του πλευρά ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννης Δρεμσίζης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο τόνισε με έμφαση ότι "ο θεσμός «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, ενώνει ουσιαστικά όλους τους μαθητές σε ένα πνεύμα συνεργασίας, δημιουργίας και επικοινωνίας, ώστε όλοι να παρουσιάζουν αυτό που τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε ζήσει όλοι μας στη πόλη μας. Κάτι μαγικό. Ένας θεσμός ο οποίος είναι μια μεγάλη πραγματική γιορτή και για την μουσική αλλά και για την πόλη μας. Πέρυσι 1200 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρέθηκαν στην πόλη μας, τον Απρίλιο 2018 πιστεύω θα ζήσουμε κάτι ακόμη καλύτερο….. Εκ μέρους του Δημάρχου μας, κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται με τον θεσμό αυτό…Ο Δήμος Ξάνθης θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια».
Την ιδιαίτερη συγκίνησή του για τον θεσμό εξέφρασε ο νέος διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ.Ρούμογλου Αναστάσιος που τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, αποτελεί πηγή δημιουργίας για όλους τους μαθητές μας και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα όλης της χώρας….σας προσκαλούμε όλους να συμμετέχετε σε αυτήν την μεγάλη και ξεχωριστή  μουσική μας γιορτή είτε ως ακροατές, είτε ως ενεργά μέλη…"
Την συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου στον θεσμό εξέφρασε με θερμές δηλώσεις της η Πρόεδρος Λία Δαμιανάκη που δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση επιτέλους μετά από 16 χρόνια του νέου Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, ενώ αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις καθηγητών μουσικής λόγω των μηδαμινών προσλήψεων και  της γενικότερης υποχρηματοδότησης στην Παιδεία.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα η κ. Ηρώ Παυλοπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου δήλωσε τα παρακάτω:
«Η 5η συνάντηση των Μουσικών Σχολείων φέτος θα λάβει χώρα από 26 έως 28 Απριλίου 2018, εδώ στην Ξάνθη, την πόλη του Μάνου Χατζιδάκι. Ωστόσο το φετινό θέμα θα είναι «Παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο». Εδώ πρέπει να τονιστεί ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της συνάντησης, αφού έχουμε επιλέξει (όπως και τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε) ιδιαίτερους καλλιτέχνες και παιδαγωγούς για να κάνουν τα βιωματικά εργαστήρια στα παιδιά μας. Φέτος έχουμε 4 βιωματικά εργαστήρια. Ο κ. Νίκος Κηπουργός θα είναι ο Διευθυντής της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας, η κ. Εριφύλλη Δαμιανού, Καθηγήτρια του ΑΠΘ θα διδάξει την χορωδία, θα έχουμε τον κ. Νίκο Τουλιάτο, ο οποίος θα κάνει αυτοσχεδιασμούς επάνω σε κρουστά, βαρέλια, καρέκλες και ο,τι άλλο βρούμε μπροστά μας, που θα μας κάνει έναν αρκετά φαντασμαγορικό ήχο και τέλος τον Simone Mongelli  ο οποίος είναι Ιταλός εθνομουσικολόγος και θα μας διδάξει ελληνόφωνα τραγούδια της κάτω Ιταλίας. Εκτός από τα βιωματικά εργαστήρια, την έναρξη του φεστιβάλ θα κηρύξει η πρώτη επίσημη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Φέτος έχουμε τα 40 χρόνια από την εκδίκηση της γυφτιάς, ένας εμβληματικός δίσκος των κ. Ρασσούλη – Παπάζογλου – Ξυδάκη, με επίσημο καλεσμένο τον κ. Ξυδάκη φέτος. Συμμετέχει επίσης ο αξιόλογος καλλιτέχνης κ. Παύλος Παυλίδης, από τα «Ξύλινα Σπαθιά». Υπάρχει μια νέα μόδα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο που λέγεται swag the band. Σε αυτή ένα συγκρότημα που παίζει αλληλεπιδρά με ανθρώπους από το κοινό. Άρα κάποιοι θαυμαστές ή κάποιοι που ασχολούνται με την μουσική, ανεβαίνουν στην σκηνή και αλληλεπιδρούν με τους καλλιτέχνες. Κάτι αντίστοιχο προσπαθήσαμε φέτος να προσαρμόσουμε σε παιδαγωγικό επίπεδο και έτσι ο κ. Παυλίδης θα επιλέξει κάποια Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα για να παίξουν μαζί του στη σκηνή, με δικά του τραγούδια και θα υπάρχει μια αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με τους μαθητές on stage. Τέλος έχουμε επίσης μια μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού». Μελωδίες που ξεκινούν από το ρεμπέτικο ως το σήμερα και εκτελεσμένες οι συγκεκριμένες μελωδίες, από γνωστούς επαγγελματίες μουσικούς, η οποία είναι «έκπληξη» και δεν θα ανακοινώσουμε περεταίρω πληροφορίες…»
ΠΟΙΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραίτης, ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Λομβαρδέας, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ν. Ξανθής Μαίρη Τσιακίρογλου, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Γιώργος Κολλάρος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης και πολύς κόσμος. 




 





Share this

Related Posts

Previous
Next Post »