*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

21 Οκτωβρίου

Το 2020 θα λειτουργήσει η μονάδα LNG (Υγροποιημένου Φυσικου Αερίου) στην Αλεξανδρούπολη

21 Οκτωβρίου


Το πρώτο μισό του 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού αερίου (LNG), στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό τόνισε ο Δ/ντης της GASTRADE, Κωνσταντίνος Σιφναίος στους δημοσιογράφους.
Μετά και την αναφορά του θέματος στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το έργο πια οριστικοποιείται στα έργα υψηλής Ευρωπαϊκής προτεραιότητας.

Λόγω των πολλαπλών πλευρών-ΤΑΠ.πλωτό Φ.Α. AGB- που θα υπάρχουν στην Αλεξανδρούπολη, για το Φυσικό αέριο, θα ιδρυθεί στη Θράκη και στην Αλεξανδρούπολη, Χρηματιστηριακός κόμβος εμπορίας Φυσικού αερίου.
Σχεδιασμός Δικτύων για αστική χρήση LNG
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό των δικτύων για την αστική χρήση, ο κ. Σιφναίος, υπογράμμισε πως στις πόλεις της ΑΜ-Θ θα ιδρυθεί το Δίκτυο Πόλεων. Εκεί που δεν θα υπάρχει Δίκτυο Πόλεων θα λειτουργήσει κέντρο διανομής Δικτύου Πόλεων, το οποίο θα αξιοποιηθεί για θέρμανση.
Από τις πρώτες χρήσεις πάντως του υγροποιημένου αερίου θα είναι στην Ναυτιλία, καθώς τα πλεονεκτήματα στη μεταφορά και στην αποθήκευση είναι πάρα πολλά, ως προς την αέρια μορφή.
«Κάτι που θα πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι πως το υγροποιημένο Φυσικό αέριο, είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον και δεν εκπέμπει ρύπους και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Γεγονός που συνάδει με την συμφωνία της ΕΕ ως το 2020 για την μείωση της εκπομπής των ρύπων.
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές. 
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline). 
Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) θα φθάνει στην πλωτή μονάδα με δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ, θα μεταγγίζεται με βραχίονες και θα αποθηκεύεται προσωρινά στις κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας.
Ploio 1_34040773
                                                                  Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς ΥΦΑ
Στη συνέχεια το ΥΦΑ θα αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης (πυργίσκος και εύκαμπτοι αγωγοί) θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.                                  
Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Ο πυργίσκος πρόσδεσης θα της επιτρέπει να περιστρέφεται κατά 360° ανάλογα με την κατεύθυνση του κυματισμού της θάλασσας.
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων αλλά και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. 
Η εμπορική λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αναμένεται το 2020.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »