*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Μαΐου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ ΣΤΗ ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΕΙΡΟ

06 Μαΐου
...πρόβλημα το οποίο απασχολεί εδώ και 12 περίπου χρόνια την περιοχή του Δήμου Τοπείρου!

"Κόντρα" ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ξάνθης και ΣΥΡΙΖΑ για τα αγριογούρουνα στο Δήμο Τοπείρου.

Όλα ξεκίνησαν με ανακοίνωση της ΝΟΔΕ που κατήγγειλε τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης ότι αδιαφόρησαν για το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και αγρότες του Δήμου Τοπείρου να παθαίνουν μεγάλες ζημιές και να μην αποζημιώνονται..
Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης που έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω δελτίο τύπου:
     Μας  κάνει, πραγματικά, εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΟΔΕ Ξάνθης, κατάφερε να συντάξει δελτίο τύπου μετά από εβδομάδες σιωπής, στις οποίες μεσολάβησε η καταψήφιση και οι «παράξενες» απουσίες βουλευτών της ΝΔ  στον νόμο για τον  εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για πολλούς συμπολίτες μας, όπως επίσης και την καταψήφιση της τροπολογίας, που αφορούσε και την ΣΕΚΑΠ. Ωστόσο, επιτέλους, η ΝΟΔΕ Ξάνθης αποφάσισε να ασχοληθεί τουλάχιστον με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων και τις καταστροφές που προκαλούν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των περιοχών του Δήμου Τοπείρου, που έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους αγρότες της περιοχής.
    Ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί εδώ και 12 περίπου χρόνια την περιοχή του Δήμου Τοπείρου. Στα 12 αυτά χρόνια που πέρασαν να υπενθυμίσουμε ότι μεσολάβησαν δύο θητείες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, του κ. Κοντού, όπως επίσης και  η θητεία του κ. Σταμάτη, στη θέση του  Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στη  θέση του Υπουργού Επικρατείας, στην τρικομματική κυβέρνηση του 2012. Η συνεισφορά τους, από τότε, στην επίλυση του προβλήματος ήταν καθοριστική, μάλιστα από την τόση τους ενασχόληση με το ζήτημα, το πρόβλημα του υπερπληθωρισμού των αγριογούρουνων αυξήθηκε τόσο, που σήμερα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.
    Παρά ταύτα και παρόλο που η ΝΟΔΕ Ξάνθης μας εγκαλεί για ένα ζήτημα για το οποίο δεν ζητήθηκε η συμβολή μας -παραδόξως- από τον Πρόεδρο του Τ.Κ. Ερασμίου, καθώς δεν μας κοινοποίησε την επιστολή του, αλλά ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα από τους αγρότες της περιοχής. Παρόλο που η επιστολή του Προέδρου δεν κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων. Οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα εξής:
    Από τις αρχές του 2000 προβλέπεται η κατ΄ εξαίρεση ασφαλιστική κάλυψη από τις ζημιές που προξενούνται στη φυτική παραγωγή από τα αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR, όπως είναι και η περιοχή του Ερασμίου.
    Το ζήτημα βρίσκεται υπό σοβαρή επεξεργασία αυτήν την περίοδο από τους αρμόδιους φορείς. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΕΛΓΑ μετά την δαπάνη 1,5 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές ζώων σε καλλιέργειες και τις πολλές καταγγελίες σχετικά με το θέμα, έχουν συγκροτήσει ομάδα εργασίας για την επίλυση του ζητήματος και την άμεση αποζημίωση των αγροτών.
Από το Γραφείο Τύπου

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »