*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

04 Μαΐου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΟΥΣΕΙΝ ΚΑΤΑ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ! Ζητούσε να πληρώσει όλα τα… βεβαιωμένα χρέη και πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ!

04 Μαΐου
*Γιατί ο Χουσείν Ζεϊμπέκ απουσίαζε από την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής για τα πρόστιμα στη ΣΕΚΑΠ! Πως σχολίασε ο Ιβάν την απουσία του;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Ο ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ;
*«…η ναυαρχίδα του συνεταιριστικού κινήματος χαρίστηκε επί της ουσίας στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας έκθετους στη βαρβαρότητα της «ελεύθερης» αγοράς καπνοπαραγωγούς και καταναλωτές!», έλεγε ο Χουσείν Ζεϊμπέκ στην ερώτησή του!
Έντονη αίσθηση προκάλεσε χθες στην κοινή γνώμη το πρωτοσέλιδο του «Μαχητή» αλλά και η δημοσιοποίηση του περιβόητου βίντεο με την ανταπόκριση του  Γ. Σιδηρόπουλου στην ΕΡΤ3, εντύπωση μας προκάλεσε και η προσπάθειά του, να χαρακτηρίζω… «τυχαίο» γεγονός, το ότι την τροπολογία για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ κατέθεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κι όχι της Κοζάνης…
Χαρακτηριστικός ο διάλογος μεταξύ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 και του Σιδηρόπουλου:
Δημοσιογράφος: Πάντως Γιάννη μου έκανε εντύπωση ότι την τροπολογία την κατέθεσε βουλευτής από την Κοζάνη και όχι από την Ξάνθη.
-Γ.Σ-Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο.
Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι!
-Γ.Σ-Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι.

Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ «ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΕ» ΤΗΝ… ΤΥΧΑΙΑ «ΑΠΟΥΣΙΑ»!
Το πόσο… «τυχαίο» λοιπόν ήταν το ότι την τροπολογία δεν κατέθεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, ήταν η αιχμή του ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ που στη συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, που μεταξύ των άλλων, σχολίασε τα παρακάτω:
«Και σήμερα δεν θέλω να ασχοληθώ με τη ΣΕΚΑΠ. Αν κοιτάξετε, ακόμα κι από τον ΣΥΡΙΖΑ ένας βουλευτής αρνήθηκε να ψηφίσει την τροπολογία. Ρώτησε κανένας ποιος είναι αυτός; Είναι ο μόνος βουλευτής που στεναχωρήθηκε που ο Σαββίδης πήρε αυτή την επιχείρηση. Είναι ο Μουσουλμάνος βουλευτής».

ΠΟΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΕΚΡΥΨΕ Ο Γ. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ενώ λοιπόν ο Γ. Σιδηρόπουλος γνώριζε ότι μόνο τυχαία δεν πήγε ο Χουσειν Ζειμπέκ στη Βουλή να ψηφίσει την τροπολογία του Ιβάν Σαββίδη, ενώ ως δημοσιογράφος είχε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να πει την αλήθεια, αυτός στην ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, απέκρυψε δυστυχώς και πάλι την αλήθεια! Ποια είναι αυτή; Διαβάστε την ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ:
Σάλος λοιπόν έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία για τη διαγραφή προστίμων που αφορούσε τελικά σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων από την πρώην ΣΕΚΑΚ (ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη σήμερα).
Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο το 2008, πριν την ιδιωτικοποίηση της, για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (λαθρεμπόριο κατ΄ ευφημισμό) που με τις προσαυξήσεις ανήλθε πλέον σε 38.8 εκατ. ευρώ. Το 2008 μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) ενώ το 2013 η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη. Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέφυγε πριν από μερικές εβδομάδες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση.
Ενώ λοιπόν στη Βουλή ψηφίστηκε η «επίμαχη» τροπολογία, που ανοίγει το δρόμο και για άλλες… διαγραφές ανάλογων προστίμων,  αξίζει να θυμηθεί κανείς τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013 και πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (είναι ο νυν βουλευτής με υπάλληλο και στενό συνεργάτη τότε στο γραφείο του τον νυν βουλευτή Στάθη Γιαννακίδη που συχνά ασχολιότανε και με τις ερωτήσεις του στη Βουλή!), Δημήτρης Γελαλής και Κώστας Μπάρκας (είναι και νυν βουλευτής), όταν ρωτούσαν «αν τα βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο θα εισπραχθούν στο σύνολο τους ή θα τύχει η Donskoy Tabak JSC ευνοϊκής μεταχείρισης-ρύθμισης, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο;»!!!
Αυτό λοιπόν θυμότανε και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και δεν πήγε να ψηφίσει στη Βουλή, ενημερώνοντας απλά ότι «είχε… την πρόθεση να ψηφίσει» που ωστόσο ήταν μια δικαιολογία στάχτη στα μάτια…
Πώς να πήγαινε άλλωστε να ψηφίσει, όταν ίδιος δήλωνε μετά την αγορά της ΣΕΚΑΠ από τον Ρώσο Ομογενή ότι «…η ναυαρχίδα του συνεταιριστικού κινήματος χαρίστηκε επί της ουσίας στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας έκθετους στη βαρβαρότητα της «ελεύθερης» αγοράς καπνοπαραγωγούς και καταναλωτές!»…
-Αφού κι αυτός ήθελε στην ουσία να πάει η ΣΕΚΑΠ σε…Τουρκικά χέρια και συγκεκριμένα στην Τουρκική SEBΑ;;;
Πραγματικά τραγική ειρωνεία…

ΧΟΥΣΕΙΝ ΖΕΪΜΠΕΚ: ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΙΒΑΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ… ΒΡΗΚΕ!
Ιδού λοιπόν αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΙΒΑΝ Σαββίδη για τα χρέη στην ΕΦΟΡΙΑ:
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ:
Τα αδιέξοδα της πρώην Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος και η επίθεση της νέας εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η ΣΕΚΑΠ εδώ και μερικούς μήνες έχει περάσει στον έλεγχο  της Donskoy Tabak JSC, συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και των σκληρών πολιτικών λιτότητας, που επιβάλλονται στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η συστηματική απαξίωση και κακοδιαχείριση από τις εκάστοτε διοικήσεις αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την εν τέλει ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ, η οποία παρουσιάστηκε ως μονόδρομος για τη σωτηρία της καπνοβιομηχανίας, την ανάπτυξη της και της εύρυθμη λειτουργία της. Το ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ ταυτίστηκε με το τέλος των συνεταιριστικών εργοστασίων στη Ξάνθη, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της αγοράς τσιγάρου από τις μεγάλες ιδιωτικές καπνοβιομηχανίες, που μέχρι πρότινος ανταγωνιζόταν η ΣΕΚΑΠ  προστατεύοντας παράλληλα και τους καταναλωτές από τα  ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης, στις 19-07-2013 ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Donskoy Tabak JSC για το 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ έναντι 3.318.337 ευρώ. Για τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας όμως ήταν απαραίτητη η κατοχή τουλάχιστον του 60% των μετοχών. Αυτό κατέστη δυνατό με την πώληση και του 35,18% των μετοχών που κατείχε η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος, στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και κυβερνητικός βουλευτής,  χωρίς όμως να έχει γίνει επισήμως γνωστό το ύψος της συμφωνίας. Η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της αγοραπωλησίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, δεδομένου του πολλαπλάσιου ύψους αντίστοιχων προσφορών, που ξεπερνούσαν τα 15.000.000 ευρώ, και της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διέθετε η ΣΕΚΑΠ ήδη πριν από την πώληση της.
Το μέλλον της ΣΕΚΑΠ παραμένει αβέβαιο καθώς μέχρι και σήμερα  συνεχίζει να υπολειτουργεί, κανένα επενδυτικό πλάνο δεν έχει παρουσιαστεί και ουδείς γνωρίζει για το τι μέλλει γενέσθαι και τις πραγματικές προθέσεις της διοίκησης. Οι δραματικές μνημονιακές ανατροπές στο εργασιακό περιβάλλον συνολικά αξιοποιούνται πλήρως από το νέο επενδυτή, καθιστώντας σαφές το περιεχόμενο της ανάπτυξης, που οραματίζεται η κυβέρνηση για τον κόσμο της εργασίας. Ατομικές συμβάσεις, περικοπές στους μισθούς, απολύσεις, εθελούσιες έξοδοι, είναι η πρόταση της εταιρείας προς τους εργαζομένους, με τη δαμόκλειο σπάθη της υψηλής ανεργίας να συμβάλλει στην  τρομοκράτηση των εργαζομένων και στην προσπάθεια υποταγής τους στις ορέξεις της εργοδοσίας. Εκτός από την αβεβαιότητα για το μέλλον οι εκατοντάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με την εσκεμμένη ασυνέπεια της διοίκησης ως προς την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων μισθοδοσιών, ωθώντας εκατοντάδες οικογένειες σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Η εργοδοτική  αυθαιρεσία αποκρυσταλλώθηκε εξάλλου και στην αδικαιολόγητη απόλυση τεσσάρων εργαζομένων, που δεν περιλαμβάνονται στους 47 που κατέθεσαν ήδη αίτηση εθελούσιας εξόδου, και μάλιστα χωρίς να τους καταβληθεί το σύνολο της νόμιμης αποζημίωσης.
Επειδή η ναυαρχίδα του συνεταιριστικού κινήματος χαρίστηκε επί της ουσίας στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας έκθετους στη βαρβαρότητα της «ελεύθερης»  αγοράς καπνοπαραγωγούς και καταναλωτές.
Επειδή η υψηλή ανεργία ήδη πλήττει βάναυσα το νόμο της Ξάνθης και από τις πρώτες κιόλας κινήσεις της νέας διοίκησης γίνεται ξεκάθαρη η στοχοποίηση των εργαζομένων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1)    Ποια ακριβώς ήταν η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΣΕΚΑΠ πριν την ιδιωτικοποίηση της, ποια τα συνολικά χρέη της και προς ποιους, με ποια κριτήρια έγινε εν τέλει η επιλογή της Donskoy Tabak JSC και ποιο ήταν το συνολικό ποσό που κατέβαλλε για την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ;
2)    Τα βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο θα εισπραχθούν στο σύνολο τους ή θα τύχει η Donskoy Tabak JSC ευνοϊκής μεταχείρισης-ρύθμισης, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο;
3)    Ποίοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη ΣΕΚΑΠ σε οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο αποτελούσε και το κύριο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση της, αναλογιζόμενοι πως οι εκάστοτε διοικήσεις αποτελούσαν επί της ουσίας επιλογή των εκάστοτε κυβερνήσεων;
4)    Ποια μέριμνα υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και στην τελική συμφωνία,  για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις αδικαιολόγητες απολύσεις, καθώς  και για την καταβολή του συνόλου των μέχρι τώρα οφειλομένων προς τους εργαζόμενους;
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Βάσει των παραπάνω, ζητούμε όπως μας καταθέσετε:
1)    Το σύνολο των συμβάσεων και συμφωνιών που σύναψε το ελληνικό δημόσιο και αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ.
2)    Το πόρισμα του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ για τη ΣΕΚΑΠ
Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Δημήτρης Γελαλής
Κώστας Μπάρκας»

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »