*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Μαΐου

Η Ξάνθη υποδέχθηκε την «Κυρά του Πόντου», την ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά (πολλές φώτο)

06 Μαΐου


  







Με ιδιαιτέρα χαρά και συγκίνηση η Ξάνθη υποδέχτηκε την Παρασκευή, για πρώτη φορά, την Ιερή Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά της προστάτιδας του ποντιακού ελληνισμού , το σύμβολο των ορθοδόξων της Ανατολής, την «Κυρά του Πόντου».
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, όπως την χαρακτήρισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.
Την εικόνα μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα, τον Πρόεδρο του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και άλλα μέλη του Δ.Σ.
Τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας υποδέχθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, επικεφαλής Κλήρου, Αρχών και λαού καθώς επίσης ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος μαζί με Φορείς του Νομού και εκπροσώπους Ποντιακών συλλόγων.
Μετά από σύντομη δέηση, ποντιακά σωματεία τίμησαν το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού με ποντιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ ακολούθησε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, όπου έγινε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.
Η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά τέθηκε σε προσκύνηση των πιστών και θα παραμείνει στο ναό μέχρι και την Κυριακή 7 Μαίου στις 3 το μεσημέρι για προσκύνημα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο, 6 Μαϊου 2017  και ώρα 19:00, εκδήλωση «Μνήμη Ποντιακού Ελληνισμού» από τους Συλλόγους Ποντίων Ν. Ξάνθης και τον Σύλλογο Ποντίων χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες».
Κυριακή 7 Μαϊου , ώρα 7:30 -10:30. Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος.
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα βρίσκεται, για λαϊκό προσκύνημα, στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας την Παρασκευή μέχρι την 10ην νυκτερινή , το Σάββατο από τις  7:30 μέχρι την 10ην νυκτερινή και την Κυριακή από  τις 7:30 μέχρι τις 15:00, ώρα αναχώρησης της συνοδείας μετά της Ιεράς Εικόνας












Share this

Related Posts

Previous
Next Post »