*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

09 Μαΐου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ: Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μας ένωσε και μας ενώνει ως Έλληνες! Τον Βελουχιώτη τον αποκήρυξε ακόμη και το ΚΚΕ!

09 Μαΐου
«Σφαγέα» εκατοντάδων Ελλήνων στον Εμφύλιο Πόλεμο στην Δυτική Ελλάδα χαρακτήρισε με σκληρές δηλώσεις του στην εκπομπή ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να στηθεί στη Ξάνθη όχι μόνο προτομή του Αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του Άρη Βελουχιώτη.
«Εδώ το ΚΚΕ αποκήρυξε τον Βελουχιώτη», απάντησε με σημασία ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, τονίζοντας μάλιστα με νόημα, «ε, όχι να φτάνουμε και στο σημείο να συγκρίνουμε τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή που μας ένωσε και μας ενώνει ακόμη και τώρα ως Έλληνες ως σύμβουλο της Ελλάδας της Ευρώπης, με τον Βελουχιώτη που μερίδα του ελληνικού λαού τον χαρακτηρίζει στη δυτική Ελλάδα ως εγκληματία…».
Όλα ξεκίνησαν από πρωτοσέλιδο του «Μ» που μετέφερε στο φύλλο του Σαββάτου την άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης προτομή και του Βελουχιώτη, χαρακτηρίζοντας «πατριώτες» εντός εισαγωγικών, αυτούς που δημιούργησαν σύλλογο στη Ξάνθη προκειμένου να στηθεί ανδριάντας του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στη πόλη, κάνοντας το παρακάτω σχόλιο.
«Μαζί με την προτομή του «εθνάρχου» Καραμανλή που ζητούν κάτι «πατριώτες», προτείνεται και προτομή του Άρη Βελουχιώτη».
Από την πλευρά του σε ερώτηση του Πάνου Παπαδόπουλου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης αν θα τον «πείραζε» να ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Δήμο Ξάνθης χώρο για να αναγείρει προτομή του Βελουχιώτη, απάντησε…
«Και βέβαια θα με πείραζε…Όπως θα πείραζε και πολλούς πολίτες για τα εγκλήματα του Βελουχιώτη στη πατρίδα μας».
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Ο «Μαχητής», επειδή υπάρχουν δυστυχώς πολλοί απολίτικοι νέοι και γενικά κόσμος που αγνοεί τον ιστορία, δημοσιεύει ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Άρη Βελουχιώτη, αφήνοντας στους αναγνώστες του την «κρίση» της ιστορίας:
Ο Άρης Βελουχιώτης (Λαμία, 27 Αυγούστου 1905 – Μεσούντα, 15 Ιουνίου 1945), γεννημένος ως Αθανάσιος Κλάρας, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και ηγέτης του ΕΛΑΣ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής.
Γεννήθηκε στη Λαμία, όντας γόνος εύπορης οικογένειας. Σπούδασε στην Αβερώφεια Μέση Γεωργική Σχολή Λαρίσης γεωπονική, αλλά σύντομα εγκατέλειψε το επάγγελμά του και μετέβη στην Αθήνα. Εκεί μυήθηκε στην κομμουνιστική ιδεολογία και το 1924 έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Αθήνας. Στην διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στάλθηκε στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου. Στις γραμμές του ΚΚΕ ανέπτυξε έντονη δράση, ενώ στο τέλος του 1928 έγινε αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη. Φυλακίστηκε στου Συγγρού, στην Αίγινα και στη Γυάρο και ως στέλεχος του ΚΚΕ έδρασε στη Θράκη. Κατά τη μεταξική δικτατορία φυλακίστηκε στην Αίγινα και στην Κέρκυρα, όπου υπέγραψε δήλωση μετάνοιας. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο υπηρέτησε στο πυροβολικό και μετά την κατάρρευση του μετώπου ζήτησε από το ΚΚΕ την οργάνωση αντάρτικου κατά των κατακτητών. Μετά την ίδρυση του ΕΛΑΣ τον Φεβρουάριο του 1942, τέθηκε επικεφαλής μικρής ένοπλης ομάδας αλλάζοντας το όνομά του σε Άρης Βελουχιώτης. Με δικές του ενέργειες το τμήμα του αναπτύχθηκε εντυπωσιακά και έγινε ο πυρήνας του ΕΛΑΣ στην κεντρική Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του 1942 συνεργάστηκε με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και Βρετανούς σαμποτέρ στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, μιας επιχείρησης δολιοφθοράς από τις μεγαλύτερες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε καπετάνιος του Γενικού Αρχηγείου Ρούμελης τον Μάρτιο του 1943 και τον Μάιο του ίδιου έτους έγινε καπετάνιος του ΓΣ του ΕΛΑΣ, όπου και παρέμεινε μέχρι τη διάλυσή του. Με το ξέσπασμα των εμφυλίων συγκρούσεων με τον ΕΔΕΣ τον Οκτώβριο του 1943, ο Βελουχιώτης διοίκησε τα τμήματα του ΕΛΑΣ που έκαναν διμέτωπο στην Ήπειρο κατά του Ζέρβα και των Γερμανών. Στα μέσα Απριλίου του 1944 επιτέθηκε και διέλυσε το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ. Κατά το διάστημα Απριλίου–Σεπτεμβρίου 1944 στάλθηκε στην Πελοπόννησο όπου διεύθυνε τις επιχειρήσεις κατά των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Για την προσφορά του η Κυβέρνηση του Βουνού ΠΕΕΑ τον Μάιο του 1944 του απένειμε τον βαθμό του Υποστράτηγου. Στα Δεκεμβριανά στάλθηκε, μαζί με τον Στέφανο Σαράφη στην Ήπειρο, όπου διάλυσε με ευκολία τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ. Μετά την ήττα του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά και την επακόλουθη Συμφωνία της Βάρκιζας υπέγραψε διαταγή αποστράτευσης και αφοπλισμού των ανδρών του, νομιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο την συμφωνία της Βάρκιζας, όμως λίγο καιρό μετά συγκρότησε ένοπλη ομάδα από πιστούς συντρόφους του. Διαγράφηκε και αποκηρύχτηκε από το ΚΚΕ και διωκόμενος από κυβερνητικές δυνάμεις αυτοκτόνησε στις 15 Ιουνίου 1945 στη Μεσούντα Άρτας.
Χαρισματικός και αμφιλεγόμενος, ο Βελουχιώτης είναι μια από τις πλέον τραγικές φυσιογνωμίες της Νεοελληνικής Ιστορίας. Για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας ήρωας ή προδομένος ήρωας, ενώ για ένα άλλο τμήμα της ένας βίαιος εγκληματίας. Το 2011 το ΚΚΕ απεκατέστησε πολιτικά τον Βελουχιώτη, χωρίς όμως να αποκαταστήσει την κομματική του ιδιότητα.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »