*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

07 Απριλίου

Η ΞΑΝΘΗ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ! Τιμάει και βραβεύει τον Χρήστο Πανόπουλο (φωτογραφίες σταθμός)

07 Απριλίου
Σήμερα στις 19.30 η τιμητική εκδήλωση στο Elliso Hotel για τον ΗΓΕΤΗ που  πήρε την ομάδα μας το 1993 και την οδήγησε 4 φορές στην Ευρώπη
*Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον Χρήστο Πανόπουλο. Αρκεί να δει λίγο κανείς στους διπλανούς και παραδιπλανούς Νομούς τι γίνεται με τις άλλοτε κραταιές ομάδες της Καβάλας, της Δόξα Δράμας, του Πανσερραϊκού και του Πανθρακικού… 24 χρόνια η Ξάνθη του Χρήστου Πανόπουλου πρωταγωνιστεί στη Super League


Τον μεγαλομέτοχο της Ξάνθης Χρήστο Πανόπουλο, τον άνθρωπο που έγραψε την ιστορία στο Ξανθιώτικο ποδόσφαιρο και το πήγε στην Ευρώπη, θα τιμήσει σε μια ξεχωριστή τελετή, σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 19.30  στο ξενοδοχείο Elisso Hotel.
Μάλιστα παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος, κάνοντας την...υπέρβαση, αφού σπάνια εμφανίζεται σε εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν του, ενώ την εκδήλωση θα μεταδώσει ζωντανά  το Xanthi channel.
Επίσης η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά live streaming από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://hellasnews.tv/live/
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος. 
Για την σημερινή εκδήλωση, ο «Μαχητής» για όσους θέλουν πάντα να ζουν και να θυμούνται αυτές τις στιγμές, ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα:

Το 1988-1989 το όνειρο και οι κραυγές του κόσμου
-ΕΚΕΙ, ΕΚΕΙ… ΣΤΗΝ Α΄ ΕΘΝΙΚΗ!
"Εκεί - εκεί στην Α! Εθνική" γίνονται πραγματικότητα Ήρθε η ώρα των πανηγυρισμών, αφού εξασφαλίστηκε η άνοδος την Α! Εθνική. Η ομάδα της Ξάνθης μπήκε πλέον στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασισμένη να ... ριζώσει και να καθιερωθεί. Η 1η θέση στην βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με χαρακτηριστική άνεση με τον ΑΟΞ να πραγματοποιεί σπουδαίο 2ο γύρο στο πρωτάθλημα και τον Αχιλλέα Αδαμόπουλου να ανακηρύσσεται 1ος σκόρερ με 30 γκολ είναι λίγα από τα πολλά στοιχεία εκείνης της εντυπωσιακής χρονιάς.. Μάλιστα ο Μαρτσέλο με τον Σάντρο ήταν και οι πρώτοι ξένοι στην ιστορία της ομάδας, ενώ από τα μεγάφωνα του γηπέδου σε κάθε επιτυχία ακουγόταν Βραζιλιάνικα τραγούδια.
Τα πράγματα δεν ήρθαν ευνοϊκά ούτε την επόμενη αγωνιστική σαιζόν. Έστω και δύσκολα, η ομάδα παρέμεινε στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική. Παράλληλα, υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στον οικονομικό τομέα. Εκεί χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια μακροχρόνια και αξιόπιστη λύση. Οι προσπάθειες του τότε προέδρου Θεόδωρου Κοκκάλα και των συνεργατών του έφεραν αποτέλεσμα. Και βρέθηκε η «χρυσή λύση».
10/10/1991: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΑΜΑΡ ΣΠΟΝΣΟΡΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ



Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, μια μεγάλη εταιρεία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της ομάδας. Σπόνσορας ... Ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό, που άκουγε για σπόνσορες στην Ευρώπη αλλά δεν έβλεπε να γίνονται ανάλογα βήματα και στην χώρα μας. Τώρα πλέον τα ζούσε. Η εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. ήταν πρωτοπόρα κι ανέλαβε την ομάδα. Πλέον δεν υπήρχε μόνο Ξάνθη, αλλά SKODA ΞΑΝΘΗ. Η ιστορική συμφωνία «σταθμός» υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου 1991 και μια νέα σελίδα άνοιξε για την ομάδα. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής για το ελληνικό ποδόσφαιρο συμφωνίας δεν άργησαν να φανούν. Η «ένεση» στο ταμείο της θρακιώτικης ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από τονωτική. Λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έφυγε ένας - ο μεγαλύτερος σίγουρα – «βραχνάς» κι ξεκίνησε αμέσως μια ανοδική πορεία.
Υπήρξε άριστη οργάνωση, έγιναν σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις, αφού υπήρχαν πλέον διαθέσιμα τα χρήματα που απαιτούνταν και αυτό άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Το 1992-93 η SKODA ΞΑΝΘΗ τερμάτισε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πραγματοποιώντας αξιόλογη πορεία στο Πρωτάθλημα. Καθιερώθηκε πλέον στην συνείδηση των φιλάθλων ως μια σπουδαία επαρχιακή ομάδα, αλλά και ως μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Παράλληλα οι μεγάλοι σύλλογοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για νεαρούς σε ηλικία παίκτες της, οι οποίοι εντυπωσίαζαν με το ταλέντο τους.
Μετά τον Μαρίνο Ουζουνίδη που παραχωρήθηκε το 1992 στον Παναθηναϊκό, ακολούθησαν ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ (1994), ο Χρήστος Μαλαδένης (1995) και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης (1996) στην ίδια ομάδα, ο Ζήσης Βρύζας (1997) στον ΠΑΟΚ. Ο δρόμος άνοιξε και όλοι ήθελαν να αποκτήσουν πλέον ποδοσφαιριστές από την SKODA ΞΑΝΘΗ. Ο Κέλβιν Σέμπουε (1998) πήγε και αυτός στην ΑΕΚ, οι Παρασκευάς Άντζας και Λουτσιάνο Ντε Σόουζα δόθηκαν το καλοκαίρι του 1998 στον Ολυμπιακό και ο Άκης Ζήκος στην ΑΕΚ. Το 1999 ο Στέλιος Βενετίδης μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος υπέγραψε στον Ολυμπιακό και πολλοί άλλοι στην συνέχεια.
Το... οξυγόνο της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. αποτέλεσε τον καλύτερο οιωνό για τις μέρες και τα χρόνια που ακολούθησαν. 







Με μεγάλη διάθεση λίγα χρόνια αργότερα, η SKODA ΞΑΝΘΗ από την 5η θέση έφτασε ακόμη πιο ψηλά, ανεβαίνοντας ακόμη έναν «όροφο». Συγκεκριμένα την αγωνιστική σαιζόν 2004-2005 τερμάτισε 4η (επίδοση ρεκόρ στο πρωτάθλημα) ενώ όπως και το 2001-2002 έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος αλλά αποκλείεται από τον Άρη.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002 η SKODA ΞΑΝΘΗ τότε, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο γήπεδο «Ολίμπικο» της Ρώμης αντιμετωπίζει την Λάτσιο και για ένα ημίχρονο δεν κοιτά απλά στα μάτια τον μεγάλο της αντίπαλο, αλλά την απειλεί με το δοκάρι του Μπα. Στην επανάληψη όμως η ομάδα δεν μπόρεσε να αντισταθεί και δέχθηκε το βαρύ 4-0. Ο επαναληπτικός στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. έληξε ισόπαλος με 0-0.
Σύντομα όμως η ξανθιώτικη ομάδα επανήλθε στην Ευρώπη αφού κέρδισε επάξια για δύο συνεχόμενες σαιζόν το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Τόσο το 2004-2005 όσο και το 2005-2006 τερμάτισε στις θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη (4η και 5η αντίστοιχα) με προπονητή τον Γιάννη Μαντζουράκη. Μετά την Λάτσιο το 2002 λοιπόν, έρχεται η Αγγλική Μίντλεσμπρο (2005) με την οποία πραγματοποιεί φανταστική εμφάνιση στην Αγγλία αλλά οι Άγγλοι είναι αυτοί που προκρίνονται με τέρματα 2-0 χάρη στο σκορ του πρώτου αγώνα. Την επόμενη χρονιά (2006) αντιμετώπισε την ρουμάνικη Ντιναμό Βουκουρεστίου, μία ομάδα που είχε νικηφόρο σερί 11 αγώνων.
Ο Ντιέγκο Κιντάνα έγινε ο ποδοσφαιριστές που πέτυχε το 1ο γκολ στην ιστορία της ομάδας στην Ευρώπη λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι Ρουμάνοι επικράτησαν με 3-4 μέσα στην Ξάνθη και 4-1 στο Βουκουρέστι και με συνολικά τέρματα 8-4 προκρίθηκαν στους ομίλους του κυπέλλου UEFA.
Από την επόμενη σαιζόν ήρθαν οι αλλαγές και στην πράξη. Το οργανόγραμμα με την αξιοποίηση νέων παιδιών από τα Τμήματα Ανάπτυξης και Υποδομής της SKODA ΞΑΝΘΗ επανήλθε σταδιακά και δυναμικά. Την χρονιά 2011-12 η ομάδα τερμάτισε στην 11η θέση κι έδειξε ότι έχει την γνώση και την ικανότητα να προωθεί νέους παίκτες κι αυτοί να διακρίνονται.
Χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ξεκούρασης η ξανθιώτικη ομάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς την προετοιμασία της για την αγωνιστική σαιζόν 2013-14 καθώς υπήρχαν και οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η κλήρωση έγινε και στην "καρδιά" του καλοκαιριού σε διπλή αναμέτρηση η ξανθιώτικη ΠΑΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Λίνφιλντ από την Β. Ιρλανδία. Ήττα με 0-1 στον πρώτο αγώνα στο γήπεδό της στα Πηγάδια, όμως στον επαναληπτικό στο Μπέλφαστ η ομάδα του Καραγεωργίου με τα δύο γκολ του Μαρσελίνιο νίκησε στην παράταση με 1-2 σημειώνοντας την πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη, την πρώτη ευρωπαϊκή της πρόκριση!
Ακολούθησε η Σταντάρ Λιέγης στην επόμενη φάση με την ξανθιώτικη ομάδα να κερδίζει εντυπώσεις και εμπειρίες όμως να αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού με δύο ήττες (2-1) και συνολικό σκορ 4-2.
Από τον "πάτο" του... βαρελιού τον Ιούνη του 2014, η ξανθιώτικη ομάδα 11 μήνες μετά είχε αντιστρέψει όλη την κατάσταση. Ενισχύθηκε με ποιοτικούς παίκτες, πήρε τα ρίσκα της με την γρήγορη αλλαγή προπονητή και τον Ραζβάν Λουτσέσκου να αντικαθιστά τον Σάκη Τσιώλη. Με ομαδική δουλειά και πίστη για την διάκριση, η ξανθιώτικη ομάδα στις 23 Μαΐου είχε ραντεβού με την ιστορία. Για πρώτη φορά συμμετείχε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος, όπου στο ΟΑΚΑ και με την θερμή υποστήριξη περισσότερων από 4000 φίλων της, στην πιο μεγάλη εκδρομή (1.500 χλμ) στην ιστορία των τελικών του θεσμού, έδωσε τον δικό της αγώνα για το τρόπαιο αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό. Παρά την προσπάθειά της το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-1 για τους πρωταθλητές.

2016: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ…ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ
Το έτος 2016 είναι ένα νέο σημείο αναφοράς στην ιστορία της ξανθιώτικης ομάδας.. Με την λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016 και πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου του 2016, η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ Α.Ο. επέστρεψε στις... ρίζες της και πλέον ονομάζεται ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ. Η συνεργασία της "μητέρας" της ποδοσφαιρικής ομάδας ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε., τερματίστηκε με την γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία και ως εκ τούτου, ο Σύλλογος που συνέδεσε το όνομά του για 25 συναπτά χρόνια με τον χορηγό του, πορεύεται και πάλι με τις δικές του δυνάμεις και φυσικά υπό την αιγίδα της ΒΙΑΜΑΡ, της εταιρείας του μεγαλομετόχου κ. Χρήστου Πανόπουλου.
Αυτό είχε σαν επακόλουθο πολλές αλλαγές. Από το όνομα και το λογότυπο, μέχρι το γήπεδο και την φιλοσοφία, με την 28η διαδοχική παρουσία του ΑΟ ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ στην Super League να είναι προ των πυλών.
Η Ξάνθη σήμερα βρίσκεται στη πρώτη 5άδα-6άδα.

Το ταξίδι συνεχίζεται…

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »