*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Απριλίου

ΚΥΡΙΑΚΟ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ Ο ΙΒΑΝ! Θα ήταν άδικο να πληρώσει τα 38.2 εκ. ευρώ για κάτι που ήταν ο μόνος ίσως, που δεν έφταιξε ποτέ!

29 Απριλίου
*Μπορεί μετά την μήνυση του Έλληνα Ομογενή κατά του Προέδρου της Ν.Δ. να έχει δημιουργηθεί αναμεταξύ τους μια προσωπική «βεντέτα», με τίποτα δεν πρέπει όμως να κλείσει η ΣΕΚΑΠ!
Με 149 «ναι» από την κυβερνητική πλειοψηφία (απών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ ενώ την τροπολογία κατέθεσε βουλευτής της Κοζάνης κι όχι της Ξάνθης που διαθέτει τρεις βουλευτές!!!) και 97 «όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη, με την οποία διαγράφονται τεράστια ποσά από λαθρεμπόριο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβαν Σαββίδη.
Η τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, υπό προϋποθέσεις.
Όπως φωτογράφησε με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, και παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, η τροπολογία αφορά τον Ιβάν Σαββίδη και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις 11 Απριλίου 2017 ο «Μαχητής» είχε ήδη αναγγείλει πρωτοσέλιδα στο… «ΕΡΧΕΤΑΙ τροπολογία για να χαριστεί το πρόστιμο μαμούθ στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη»!
Αναλυτικότερα:
Μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή ο πρωθυπουργός απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητριάδης.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να αποσύρει τώρα η τροπολογία και να έρθει ως υπουργική, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να μην υπάρχουν σκιές ότι χαρίζονται πρόστιμα σε επιχειρηματίες για λαθρεμπόριο.
«Εγείρει πολλά ερωτηματικά που διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο, γιατί εν πάση περιπτώσει η τροπολογία γίνεται αποδέκτη χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον κ. Τσιπρα να μην παίζει κρυφτούλι και να βάλει τον υπουργό Οικονομίας, που αποδέχτηκε την βουλευτική τροπολογία να πει ξεκάθαρα ποιόν επιχειρηματία αφορά, σημειώνοντας μάλιστα ότι κατά το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει δέκτη τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την απόσυρση της τροπολογίας, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων». «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό… Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση» δήλωσε. «Να γίνει κανονικά η διαδικασία, και θα αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι σε βάρος του Κοινοβουλίου γιατί ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει το κύρος του βουλευτή. Είπε μάλιστα ότι η ΝΔ θα έπρεπε πρώτη να υπερασπιστεί την τροπολογία επειδή είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. «Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση... Πρόστιμα διαγράφετε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός των Οικονομικών... Έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή» δήλωσε.
«Αν θέλετε να εφαρμόσετε μεθόδους Μαδούρο, να πατέ στην Βενεζουέλα» ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.
«Τσακώνεστε για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, ποιος τα υπηρετεί καλύτερα τη στιγμή που και η ΝΔ ως κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ως κυβέρνηση τσακίζετε τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους» κατηγόρησε συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Ο κ. Καμμένος μάς αποκάλυψε ποιον επιχειρηματία αφορά τροπολογία.. Η ΕΡΤ έχει κόψει την μετάδοση… Αν θέλουμε από Πανελευσινιακός να γίνουμε Μπαρτσελόνα πρέπει να αλλάξετε τακτική» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.
O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ότι η κυβερνητική τροπολογία έχει μια λογική και αναρωτήθηκε πως ένας επενδυτής που κάνει μια επένδυση, να επιβαρυνθεί για πράξεις της παλαιάς διοίκησης. Είπε όμως ότι πρέπει να εξηγηθεί ποιος θα μπαίνει σε ένα ευεργετικό καθεστώς, διότι αιωρούνται υποψίες στην κοινωνία. «Ποιος θα απαλλάσσει από χρέη κάποιον που επενδύει και δεν γνωρίζει αυτά τα χρέη; Δικαστήριο; Υπουργός; Πρωθυπουργός; Η Βουλή; Ποιος θα τον απαλλάσσει; Ανοίγουμε ένα πολύ κακό παράθυρο στη Βουλή αυτή» σχολίασε ο κ. Λεβέντης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου. «Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό αυτών που επιλεγούν να γίνουν καθεστώς». Καλώ την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιον άφορα αυτή η διάταξη επισήμανε.
«Ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ Παπαδημητρίου) έδωσε σαφείς εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό αποδέχεται την τροπολογία… Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διαδικασία από πλευράς κλίματος. Η συνεδρίαση χθες έκλεισε με δήλωση του προεδρεύοντος που έκανε άψογα τη διαδικασία (σ.σ Κρεμαστινός). Η διαδικασία έχει περαιωθεί, πρόκειται για πολίτικο ζήτημα» απάντησε ο Νίκος Βούτσης.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ
Υπενθυμίζουμε ωστόσο για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας τα παρακάτω: 
Τότε (2009) κατέγραφε το αστυνομικό ρεπορτάζ ότι:
«Tα τσιγάρα προέρχονταν από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου που εντοπίστηκε ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την οποία εκπροσωπούσε ο Κ.Π. Ωστόσο σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, φαίνεται πως τα τσιγάρα κατέληξαν τελικώς στην Αίγυπτο, στη συνέχεια εντοπίστηκαν πάνω στο πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας.»
Και συνέχιζε το αστυνομικό ρεπορτάζ εκείνων των ημερών:
«H μεταφορά των τσιγάρων ήταν εικονική ενώ η υπεράκτια εταιρία ήταν ανύπαρκτη όπως ανέφερε, μιας και άλλαζε συνεχώς διευθύνσεις. Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε στον έλεγχο που ακολούθησε το ΣΔΟΕ και στο πόρισμα που συντάχθηκε για την υπόθεση ενώ τόνισε πως το Δικαστήριο δεν πρέπει να ασχοληθεί με τη νομιμοφάνεια και το εάν δηλαδή προκύπτει από τα παραστατικά πως έφτασαν οι ποσότητες των τσιγάρων στην Αίγυπτο, αλλά στο γεγονός πως στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε πλοία με λαθραία.
Στη δίκη που ακολούθησε η πολιτική αγωγή έκανε λόγο για τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι ενώ στάθηκε στο γεγονός πως από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Παράλληλα, ανέφερε πως θα έπρεπε να βρίσκονται και άλλα στελέχη κατηγορούμενα ενώ ανέφερε πως η offshore εταιρία που αγόρασε τα τσιγάρα, ήταν “επινόημα” των κατηγορούμενων μιας και εμφανίζεται, όπως η ίδια ανέφερε, λίγο καιρό πριν την συναλλαγή της με τη ΣΕΚΑΠ.
Στην ίδια υπόθεση ωστόσο ο δικηγόρος συνήγορος υπερασπίσεως στο Πρωτόδικο δικαστήριο της Ξάνθης, έκανε λόγο για “επιφανειακό έλεγχο” από πλευράς του ΣΔΟΕ, χαρακτήρισε ως πρόχειρο το πόρισμα το οποίο πρακτικά πυροδότησε και την όλη διαδικασία, και ανέφερε πως αυτό παρουσιάζει αρκετά κενά.
Μάλιστα χαρακτήρισε ως “ελκυστική τη δικογραφία” που κάνει “θόρυβο” λόγω της εμπλοκής της ΣΕΚΑΠ και ζήτησε από το Δικαστήριο να στηριχθεί στα πραγματικά γεγονότα και όχι στους “θορύβους” όπως ανέφερε. Μεταξύ άλλων, κατά την αγόρευσή του τόνισε πως ο πελάτης του βρέθηκε κατηγορούμενος και στο Δικαστήριο της Χαλκίδας, για την απόπειρα λαθρεμπορίας και τη σύλληψη των υπευθύνων του πλοίου που εντοπίστηκε στην Εύβοια, και αθωώθηκε.
Σημειώνεται ότι είναι η περίοδος που κορυφώνονται οι πολιτικές συγκρούσεις με αντικείμενο την πώληση της ΣΕΚΑΠ και τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν για το… πλεονέκτημα.
Ισχυρός οικονομικός παίχτης στην διεκδίκηση αγοράς του πλειοψιφικού και στρατηγικά μειοψηφικού πακέτου των μετοχών την περίοδο εκείνη σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, αντίστοιχα Αγροτικής Τράπεζας και ΣΕΚΕ ο ινδικός κολοσσός Bommidala Enterprises, με τον Γιάννη Ζήνα εκπρόσωπό του στην Ελλάδα, κουμπάρος του o Srinivas Bommidala.
Από τότε υπήρχε και το ερώτημα «Τι θα γίνει με το πρόστιμο των 39 εκατ. ευρώ στην ΣΕΚΑΠ;»
ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
Η εκ νέου παμψηφεί και οριστική αθώωση των Γιάννη Ζήνα και Νίκου Παππά από το Τριμελές Εφετείο Θράκης ωστόσο τον Μάιο 2016 δρομολογεί εξελίξεις στην… ΣΕΚΑΠ!
Η υπόθεση με την περίπτωση του motorship ανοιχτά της Χαλκίδας στον Ευβοϊκό κόλπο και με τις κούτες τσιγάρα που βρέθηκαν σ’ αυτό με τελικό προορισμό την Αίγυπτο, και την εμπλοκή από τις οικονομικές και διωκτικές αρχές των δύο ανώτερων στελεχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ το 2009, Γιάννη Ζήνα και Νίκου Παππά απασχολεί και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να απασχολεί, τις Κρατικές Αρχές αλλά και την κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο λόγος, η γρήγορη “αντίδραση” των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης να επιβάλουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 39 εκατομμυρίων Ευρώ στην ΣΕΚΑΠ για… λαθρεμπόριο τσιγάρων που εμπλέκονταν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.
Μετά ωστόσο από την εκ νέου πανηγυρική αθωωτική ετυμηγορία του τότε Προέδρου της Συνεταιριστικής ΣΕΚΑΠ και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ζήνα στο Εφετείο Θράκης, τα ερωτήματα αυξήθηκαν κι έγιναν περισσότερα.
-Το καυτό ερώτημα όλων όσων γνώριζαν την υπόθεση:
«Θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ το πρόστιμο των 39 εκατ. ευρώ ή θα εναρμονιστούν οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστών με τις αποφάσεις του Β΄βάθμιου Ποινικού δικαστηρίου που καταδεικνύει την ΜΗ ΕΜΠΛΟΚΗ της εταιρείας με την υπόθεση που της επεβλήθη το πρόστιμο αφού τα στελέχη της δεν έχουν σχέση με την υπόθεση;
-Θα παρέμβει το Υπουργείο Οικονομικών μετά της ηγεσίας των Ανωτάτων Θεσμών της Δικαιοσύνης, για να διευθετήσουν την αδικία εις βάρος της ΣΕΚΑΠ;
Κάτι που ωστόσο ποτέ δεν έγινε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε με αποτέλεσμα ή όλη ιστορία να έχει εξελιχθεί και σε γόρδιο, αλλά και σε βραχνά της πρώην Συνεταιριστικής εταιρείας που απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούν στο δρόμο!
Και φυσικά κοντά σε όλα αυτά και ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Ιβάν Σαββίδη που ευθύς εξ’ αρχής ξεκαθάρισε την δική του θέση λέγοντας:
-Εάν μου επιβάλουν το πρόστιμο των 39 εκατ. ευρώ θα την κλείσω την ΣΕΚΑΠ. Είναι πέρα για πέρα άδικο!!!
Και όντως είναι άδικο, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον Ιβάν Σαββίδη!
Αν και η προσωπική θέση είναι οτι και να μην είχε κατατεθεί η τροπολογία, ο Ιβάν θα κέρδιζε την υπόθεση στα διοικητικά δικαστήρια αφού κατέθεσε έφεση σε δεύτερο βαθμό, μετά την πανηγυρική αθώωση των τότε εκπροσώπων της ΣΕΚΑΠ για την συγκεκριμένη υπόθεση λαθρεμπορίας της εταιρείας! 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »