*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

24 Απριλίου

Μεγάλη κοσμοσυρροή στην εκδήλωση στην Ξάνθη, για την 102η επέτειο από την γενοκτονία των Αρμενίων (φώτο)

24 Απριλίου
 *Εκλεκτές παρουσίες απο όλα τα κόμματα, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση των Αρμενίων. Βέβαια υπήρχαν και οι γνωστοί "απόντες"...Απο τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης παρόντες οι Γρηγόρης Στογιαννίδης και Νίκος Ανταμπούφης.
 


 










Η 24 Απριλίου 2017 είναι η 102η επέτειος της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα που διαπράχθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση των Νεότουρκων σε βάρος του Αρμενικού λαού που κατοικούσε στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όπως λοιπόν κάθε χρόνο έτσι και φέτος, που συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Δημοκρατία της Αρμενίας, αλλά και όλες οι Αρμενικές Οργανώσεις που δρουν στην διασπορά, τίμησαν την μνήμη των 1.500.000 αθώων θυμάτων με ιδιαίτερες εκδηλώσεις.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 11 το πρωϊ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με κεντρικό ομιλητή τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ με θέμα: » Η σημασία της Γενοκτονίας των Αρμενίων σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Διάσταση»
Ο ομιλητής που και στο Ευρωκοινοβούλιο είναι γνωστός για τους αγώνες του για την Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και των Ποντίων αλλά και τη δημοκρατική στάση του για τα όσα συμβαίνουν τώρα στη Τουρκία απο το καθεστώς Ερντογάν, αναφέρθηκε με στοιχεία στην γενοκτονία που διαπράχτηκε σε βάρος του αρμένικου λαού που κατοικούσε στην Επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
Η Γενοκτονίατων Αρμενίων αλλά και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Ποντίων, είχε ως στόχο όχι μόνο την φυσική αλλά και την πολιτισμική εξαφάνισή τους. Η ιστορία έπρεπε να αλλάξει, ώστε να ξεχάσει όχι μόνο ότι υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και τον τρόπο με τον όποιο δολοφονηθήκαν. Στην Τουρκία, έχουμε εδώ και δεκαετίες μια συστηματική προσπάθεια καταστροφής και αλλοίωσης της Αρμένικης και Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό άλλωστε ανέδειξα και με την έκθεση που φιλοξένησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την γενοκτονία των Αρμενίων και την καταστροφή των πολιτιστικών τους μνημείων που ακολούθησε από το 1915 στην ανατολική Τουρκία.    

Σήμερα, ζητούμενο είναι να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα του κεμαλικού καθεστώτος. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε η Τουρκία να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια και να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έγιναν στην αρχή του προηγούμενου αιώνα. Εάν είναι ειλικρινής στην επιθυμία της να συμμετέχει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, τότε θα πρέπει να μοιραστεί τις αξίες και τις αρχές μας και όχι να επιτίθεται λυσσαλέα για πολιτικούς αλλά και νομικούς λόγους σε όποιες Ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν μέσα από το Κοινοβούλιό τους τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης την ομιλία του, θυμήθηκε τα χρόνια που πέρασε σαν φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής στη Ξάνθη με ιδιαίτερη νοσταλγία ενώ χαιρέτισε θερμά τον Πρύτανη του ΔΠΘ κ.Σάκη Καραμπίνη που παραβρέθηκε στην εκδήλωση όπως και παλιούς φίλους του στη Ξάνθη την περίοδο που φοιτούσε στη Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. (1997-2003)
Η εκδήλωση έκλεισε με το καλλιτεχνικό μέρος. Εμφανίστηκαν οι δημοφιλείς Ξανθιώτες αρμένιοι καλλιτέχνες  Βαρτάν Αμποβιάν (Φλογέρες),  Έλενα Αρτενιάν (φωνή) καθώς επίσης και η εκπληκτική παιδική Αρμένικη χορωδία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, ο βουλευτής του ΣΟΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης, o Πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνδης, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδης, ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ο πρώην βουλευτής Ξάνθης Γιώργος Παυλακάκης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
 













 


Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την ΔΕΥΤΕΡΑ 24.4.2017
Οι εκδηλώσεις πάντως συνεχίζονται και την Δευτέρα 24/4 ως εξής:
Με εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Αρμενικός Σταύρος Ελέους Ξάνθης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης (Αγ.Ελευθερίου 54) από τις 9:30 έως τις 13:30 και κατάθεση Στεφάνου στο Μνημείο Θυμάτων που βρίσκεται  στον προαύλιο χώρο της Αρμενικής Εκκλησίας Ξάνθης (Αγ.Ελευθερίου 54) στις 19:00, με διοργάνωση της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης.




Share this

Related Posts

Previous
Next Post »