*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Μαρτίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. «Ζίζοτεκ»: Η ταινία του Βαρδή Μαρινάκη που προβάλει τα στενά του Νέστου και τα δάση μας! Ένας 10χρονος, "αναζητεί" τη μοίρα του..

29 Μαρτίου
Όλοι στο πανηγύρι του Δαφνώνα στις 9 Απριλίου!
Το βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη πήρε ο Βαρδής Μαρινάκης με την ταινία ΜΑΥΡΟ ΛΙΒΑΔΙ
«Ζίζοτεκ» είναι ο τίτλος της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του γνωστού σκηνοθέτη Βαρδή Μαρινάκη, τα γυρίσματα της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει σε μαγικές περιοχές της Ξάνθης όπως τα στενά του Νέστου, το δάσος του Κοτζά Ορμάν, τον Δαφνώνα κλπ
Φυσικά για την περιοχή μας, είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της εν λόγω ταινίας υλοποιούνται στον Νομό Ξάνθης, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας.
Ο «Μαχητής» και το Xanthi channel συνάντησαν τον Βαρδή Μαρινάκη που έχει τιμηθεί με το βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ως του Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για την ταινία ΜΑΥΡΟ ΛΙΒΑΔΙ, ένα κινηματογραφικό ψυχολογικό αριστούργημα.
Η Μαρία Παπαδοπούλου που συνάντησε τον Βαρδή Μαρινάκη στο θαυμάσιο ξενοδοχείο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ του Γιάννη Ιερόπουλου στους Τοξότες Ξάνθης, «αποκρυπτογραφεί» τις σκέψεις της για την ταινία αλλά και την γνωριμία της με τον σημαντικό αυτό Έλληνα σκηνοθέτη.

Η ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΕΝΟΣ 10ΧΡΟΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ…
Το «Ζίζοτεκ» αφηγείται την περιπλάνηση ενός 10χρονου αγοριού στο δάσος, έπειτα από την εγκατάλειψη της μητέρας του κατά τη διάρκεια ενός θρησκευτικού πανηγυριού, τα γυρίσματα του οποίου θα γίνουν με ζωντανή μουσική κλπ στις 9 Απριλίου στο Δαφνώνα.
Βιώνοντας ένα τόσο τραυματικό γεγονός, ο 10χρονος ήρωας, χρησιμοποιώντας τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την εξυπνάδα του, ανακαλύπτει μία καλύβα, στην οποία διαμένει ένας ερημίτης. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μία εξαιρετική σχέση, μία σχέση πατέρα-γιου, καλύπτοντας έτσι τις βαθύτερες ανάγκες τους. Το 10χρονο αγόρι βρίσκει την οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη που αναζητά και ο μοναχικός ερημίτης μαθαίνει να μοιράζεται και να φροντίζει.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας κος Βαρδής Μαρινάκης, ιδιαίτερα πρόθυμος και με αποκαλυπτική διάθεση, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως πρωτοετής φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ στην Ξάνθη και πώς αυτή συνδέεται με την επιλογή της περιοχής ως κύριο τόπο γυρισμάτων της ταινίας, στο περιεχόμενο του έργου, στο άριστο κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του επιτελείου καθώς και στο μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από αυτή την ταινία.
Αρχικά, ερωτηθείς για τον τίτλο «Ζίζοτεκ», δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς η έννοια της λέξης αποκαλύπτεται στη διάρκεια της ταινίας. Σε μία εποχή όμως που το Διαδίκτυο κατέστησε εφικτή τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου πληροφοριών, εύκολα πατώντας στο google μπορείς κανείς να βρει όλες τις άγνωστες λέξεις. Η αναζήτηση της λέξης «Ζίζοτεκ», δεν οδηγεί πουθενά, με αποτέλεσμα να εξάπτει τη φαντασία και την αγωνία του θεατή.
Στη συνέχεια, ο κος Μαρινάκης τόνισε τη θετική εμπειρία που είχε αποκομίσει από τον Ν. Ξάνθης όταν σε ηλικία 18 χρονών πέρασε στο Πολυτεχνείο, αλλά ωστόσο δεν έμεινε πολύ, αφού εν τέλει ξαναέδωσε εξετάσεις και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, την Αθήνα. Διαβάζοντας το σενάριο του Σπύρου Κρίμπαλη, στη θύμηση του επανήλθαν εικόνες από την περιοχή μας, πραγματοποίησε 2ήμερη εκδρομή και κατέληξε ότι το ύφος της ταινίας δένει άρτια με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του Ν. Ξάνθης. Τα γυρίσματα της ταινίας βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη έχει αποτυπωθεί ένα μεγάλο μέρος του ποταμού Νέστου, με το Δέλτα και τα Στενά του, του «Μεγάλου Δάσους» γνωστό ως Κοτζά Ορμάν και της ορεινής περιοχής.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ Η 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΔΑΦΝΩΝΑ –ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Η κορυφαία και άκρως καθοριστική στιγμή της ταινίας θα εκτυλιχθεί στις 9 Απριλίου στον Δαφνώνα Ξάνθης, όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί το θρησκευτικό πανηγύρι στη διάρκεια του οποίου, το αγόρι θα εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή θα προβληθεί η θρακιώτικη παράδοση μέσω παραδοσιακών χορών και τη συμμετοχή του μουσικού παραδοσιακού συγκροτήματος «Εβρίτικη Ζυγιά», το οποίο με τη συνοδεία των πατροπαράδοτων θρακικών μουσικών οργάνων θα αφήσει το δικό της ξεχωριστό μουσικό θρακιώτικο αποτύπωμα. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί και το έθιμο των Κουδουνοφόρων.
Ο κος Μαρινάκης απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη γιορτή ως κομπάρσοι, να επισκεφθούν το χωριό την ημέρα των γυρισμάτων.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας δεν δίστασε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά για το υπέροχο κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του επιτελείου, ευχαριστώντας τόσο τους ηθοποιούς, τον 10χρονο Αύγουστο Λάμπρου – Νεγρεπόντη όσο και τον Δημήτρη Ξανθόπουλο ηθοποιό, ο οποίος υποδύεται τον ερημίτη, τον Κων/νο Βασίλαρο – παραγωγό, την Πηνελόπη Βαλτή και την ομάδα της στη Σκηνογραφία, τη Χριστίνα Μουμούρη στη Διεύθυνση Φωτογραφίας, τον Κων/νο Βούλγαρη ως Βοηθό Σκηνοθέτη αλλά και όλους τους συντελεστές που συμβάλλουν ο καθένας με τον τρόπο του και τη γνώση του για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, θυσιάζοντας εδώ και καιρό προσωπικό χρόνο.
Στόχος όλων και κυρίως του κου Μαρινάκη, να περνάνε όμορφα στη διάρκεια των γυρισμάτων, να απολαμβάνουν τα πολύωρα γυρίσματα, να αποτυπώνουν όλες τις ομορφιές των τοπίων και να καταφέρουν να αγγίξουν την καρδιά του θεατή και να τον συγκινήσουν.
Τα γυρίσματα της ταινίας θα ολοκληρωθούν στην Ξάνθη τη Μ. Τετάρτη, ενώ η ταινία αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2017 και να προβληθεί σε 1-1,5 χρόνο από τώρα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Ολοκληρώνοντας, ο κος Βαρδής Μαρινάκης, επεσήμανε ότι τόσο στην πρώτη του ταινία το «Μαύρο Λιβάδι» όσο και στη δεύτερη «Ζίζοτεκ», φαίνεται η διάθεση του να αναδειχθεί κινηματογραφικά ο φυσικός πλούτος περιοχών αλλά και να σταθεί η έννοια της εγκατάλειψης ως μέσο ανάπτυξης σχέσεων με άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή και προσωπικής εξέλιξης και ενδυνάμωσης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο 10ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ - ΝΕΓΡΟΠΟΝΤΗΣ
Μία ακόμη νότα χαράς και αυθορμητισμού έδωσε στην κουβέντα και ο 10χρονος Αύγουστος Λάμπρου – Νεγρεπόντης, ο οποίος μίλησε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στην ταινία καθώς και για την πρωτόγνωρη εμπειρία που βιώνει: «Είχα κάνει παλιά διαφημίσεις, αλλά πρώτη φορά ταινία. Έχει πλάκα. Είμαι στην Ξάνθη και κάνω γυρίσματα. Μαζί μου είναι και ο μπαμπάς μου. Δεν ξέρω αν θέλω να γίνω ηθοποιός, αλλά μέχρι στιγμής περνάω καλά, αν και τα γυρίσματα είναι πολλές φορές κουραστικά. Προτιμώ να μη διαβάζω το σενάριο, αλλά να μιλάω όπως μου βγαίνει τη στιγμή των γυρισμάτων», ανέφερε ο 10χρονος πρωταγωνιστής, ενώ σε ερώτηση για το πώς αντέδρασαν οι συμμαθητές του όταν έμαθαν ότι θα πρωταγωνιστήσει σε ταινία στον κινηματογράφο, εκείνος τόνισε πως δεν τους το είπε εξ αρχής παρά μόνο όταν έφτασε η ώρα να ανακοινώσει πως θα απουσιάζει από το σχολείο και εκείνοι χάρηκαν πολύ επειδή θα χάσει ώρες μαθήματος, τις οποίες βέβαια θα αναπληρώσει.
Καλή επιτυχία σε όλους τους συντελεστές και τιμή μας που μέσα από την ταινία αναδεικνύεται τόσο οι φυσικές ομορφιές μας όσο και η πολιτιστική κληρονομιά της Θράκης.
(σ.σ.Το πολυμελές επιτελείο βρίσκεται σύσσωμο στην Ξάνθη και διαμένει στο ξενοδοχείο FILOXENIA Hotel στους Τοξότες Ξάνθης, εκεί όπου και υποδέχτηκαν τους ρεπόρτερ της εφημερίδας μας και του Xanthi channel).


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »