*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Μαρτίου

Ερώτηση 13 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ:«Σκηνικό σκανδάλων και κακοδιοίκησης στο ΔΠΘ του Καραμπίνη, του Σιμόπουλου και του Χούτου!

29 Μαρτίου

*Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβει η Κυβέρνηση, ώστε να προστατεύσει τα δημόσια ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τέτοια φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης;

Ερώτηση στους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σκηνικό σκανδάλων και κακοδιοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».
Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «το ΣΔΟΕ, η Εισαγγελία Εφετών Ροδόπης και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εξετάζουν 5 δικογραφίες, οι 4 εκ των οποίων αφορούν συμβάσεις σίτισης και φύλαξης του ΔΠΘ».
Οι βουλευτές ρωτούν τα κυβερνητικά στελέχη «ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προωθήσουν ή έχουν ήδη προωθήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η χρηστή διοίκηση δεδομένου ότι έχουν παραλάβει τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές».
Αναλυτικά:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: Σκηνικό σκανδάλων και κακοδιοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ερώτηση 13 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: «Σκηνικό σκανδάλων και κακοδιοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»
Ένα πολυσχιδές πλέγμα σχέσεων έχει διαμορφωθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η αδιαφάνεια, η διαπλοκή με ιδιωτικά συμφέροντα και η ευνοιοκρατία.
Κεντρικό ρόλο έχουν διαδραματίσει ο νυν Πρύτανης Θαν. Καραμπίνης και ο πρώην Πρύτανης Κων/νος Σιμόπουλος, η περίπτωση των οποίων ξεκίνησε να απασχολεί την επικαιρότητα πριν 11 χρόνια, όταν με εντελώς αυθαίρετο και σκανδαλώδη τρόπο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία τη σίτιση των φοιτητών (συμφερόντων του Αντ. Χούτου), ενώ εκ παραλλήλου με τον ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρίας ανέπτυξαν κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ειδικά το ζήτημα προβληματικών συμβάσεων πήρε τη νομική οδό, καθώς σύμφωνα με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ από τον ημερήσιο Τύπο το ΣΔΟΕ, η Εισαγγελία Εφετών Ροδόπης και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΔΔ) εξετάζουν 5 δικογραφίες, οι 4 εκ των οποίων αφορούν συμβάσεις σίτισης και φύλαξης του ΔΠΘ.
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (21/3/17) το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης βρίσκεται ήδη στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης. Κατά εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο μεταφέρει τα στοιχεία και τα συμπεράσματα του πορίσματος, αναδεικνύεται:
« (…) ένα σύμπλεγμα κοινών εταιρικών και προσωπικών συμφερόντων και σε κάθε περίπτωση μια ιδιάζουσα σχέση », η οποία έχει ως συνέπεια « (…) να δημιουργείται τεκμήριο επηρεασμού του τότε πρύτανη Κ. Σιμόπουλου και του τότε αντιπρύτανη Αθ. Καραμπίνη, που είναι σύζυγος της Μ. Λάππα, υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας του Αντ. Χούτου ».
Πέραν τούτων, ξεχωριστή θέση στα «έργα και τις ημέρες» του Θαν. Καραμπίνη καταλαμβάνει η υπόθεση της απευθείας ανάθεσης 600.000 ευρώ των «Κτιριακών Υποδομών ΑΕ», η οποία ανέθεσε το 2015 στο ΔΠΘ τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων της ηπειρωτικής Ελλάδας και το τελευταίο, με εντολή Καραμπίνη, ανέθεσε σε … συγγενείς του εν λόγω Πρύτανη την εκτέλεση του έργου.
Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της σκανδαλώδους υπόθεσης, η ανάθεση αναστάλθηκε, αλλά η υλοποίηση του έργου από τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» ακόμα εκκρεμεί.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στις παραπάνω υποθέσεις έχουν και άλλες προεκτάσεις, οι οποίες αμαυρώνουν την πορεία και τις προοπτικές του ΔΠΘ, καθώς έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα εκφοβισμού σε βάρος όποιου αντιτίθεται σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις.
Ο αυταρχισμός αυτός παίρνει τη μορφή ποινής των διαφωνούντων με αδικαιολόγητη στέρηση μισθού αλλά και διακοπής ερευνητικών κονδυλίων, ενώ δεν λείπουν εκδικητικά μέτρα, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με την χρηστή, αμερόληπτη και αποτελεσματική διοίκηση.
Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες έχουν έρθει στη δημοσιότητα από την προαναφερθείσα εφημερίδα, αναδεικνύεται ότι η αντιδημοκρατική διαχείριση του ιδρύματος όχι μόνο δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση ανάμεσα στο ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά, επιπροσθέτως, πλήττει βάναυσα το επιστημονικό κύρος του ακριτικού πανεπιστημίου.
Η διοίκηση του Θ.Κ. έφτασε στο σημείο να αποκλείσει τον δημοκρατικό διάλογο των μελών ΔΕΠ, καταργώντας την ηλεκτρονική τους λίστα αλληλογραφίας. Πλέον, μπορεί κανείς να μιλήσει δημόσια μόνον εφόσον το εγκρίνει ο κ. Καραμπίνης. Είναι προφανές ότι όσο διαιωνίζεται αυτή η νοσηρή κατάσταση, το ΔΠΘ δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που έχει ως αποστολή.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Δεδομένου ότι έχουν παραλάβει τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προωθήσουν ή έχουν ήδη προωθήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η χρηστή διοίκηση στο ΔΠΘ;
2) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε να προστατεύσει τα δημόσια ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τέτοια φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης;
3) Τι είδους έλεγχος θα ασκηθεί, ώστε να αποκαταστηθεί η ακαδημαϊκή υπόσταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και οι τυχόν αδικίες που προκλήθηκαν σε όσους αντέδρασαν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καραγιαννίδης Χρήστος
Γιαννακίδης Στάθης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καρακώστα Εύη
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κώστας
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σταματάκη Ελένη
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Ψυχογιός Γιώργος»

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ(21/3/2017)

Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Ενα βήμα πριν από την παραπομπή του στο πειθαρχικό βρίσκεται ο νυν πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Θανάσης Καραμπίνης, ύστερα από το άκρως επιβαρυντικό γι’ αυτόν πόρισμα που εξέδωσε το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», που είχε αποκαλύψει τα σκάνδαλα στο ακριτικό ίδρυμα, το πολυσέλιδο πόρισμα βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τη γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Επιπλέον η υπόθεση περνάει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών η οποία θα ερευνήσει το ποινικό σκέλος καθώς από τους ελέγχους των επιθεωρητών προκύπτει ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, με βασικούς ελεγχόμενους τον νυν πρύτανηΑθ. Καραμπίνη και τον πρώην πρύτανη και καθηγητή Ιατρικής, Κωνσταντίνο Σιμόπουλο.
Ταυτόχρονα, σημαντικές ευθύνες προκύπτουν, εκτός από το πρυτανικό συμβούλιο, για τα μέλη της Συγκλήτου και για τον διευθυντή οικονομικής διαχείρισης και τον προϊστάμενο του τμήματος προμηθειών του ΔΠΘ.
……….
 Με αφορμή μια σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση (με τη μορφή της επέκτασης) του έργου σίτισης των φοιτητών ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2014 παρότι το Πανεπιστήμιο είχε αποφασίσει τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, η «Εφ.Συν.» από τον Μάιο του 2015 («Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου» 22.5.2015, «Οικογενειακές μπίζνες στο Δημοκρίτειο», 4.6.2015) αναφέρθηκε με σειρά δημοσιευμάτων στους δύο εναλλασσόμενους πρυτάνεις (Αθ. Καραμπίνης-Κ. Σιμόπουλος) και στον επί 10 χρόνια εργολάβο σίτισης (Αντώνη Χούτο), με τον οποίο διατηρούσαν εξωπανεπιστημιακές εταιρικές σχέσεις.
Τα δημοσιεύματά μας μαζί με πολλές ακόμα επώνυμες καταγγελίες οδήγησαν στη διερεύνηση των καταγγελλομένων από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Αντικείμενο της έρευνας ήταν η νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης των υπηρεσιών σίτισης για τους φοιτητές στις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή κατά τα έτη 2005-2015 και στις πόλεις Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη κατά τα έτη 2014-2015. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για τα έτη 2008 και 2015 δεν προσκομίστηκαν στοιχεία στους επιθεωρητές από το Πανεπιστήμιο.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »