*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

05 Δεκεμβρίου

Παραιτήθηκε ο Ρέντσι- «Έχασα και το παραδέχομαι»! Δεν είναι…κολλημένος σαν κάποιους άλλους στη καρέκλα!

05 Δεκεμβρίου
 Στο προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί τη Δευτέρα (σήμερα) ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προκειμένου να υποβάλλει την παραιτήσή του.

«Ζήτω η Ιταλία, καλή επιτυχία σε όλους», ευχήθηκε κλείνοντας το διάγγελμά του ο Ρέντσι, καθώς το ΟΧΙ αναμένεται να είναι σαρωτικό και να ξεπεράσει τις 10 μονάδες στο δημοψήφισμα.

Ο Ρέντσι παραδέχτηκε πως το ΟΧΙ νίκησε
Λίγο νωρίτερα....Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία δικαίωσε τις δημοσκοπήσεις που είχαν προβλέψει την ήττα του πρωθυπουργού Ρέντσι.
Αποτελεί ένα βαρόμετρο του αισθήματος εναντίον της λιτότητας που θεριεύει στη Νότια Ευρώπη. Αλλά και αποτελεί νίκη των κομμάτων με λαϊκίστικη έκφραση.
Όταν ο Ματέο Ρέντσι είχε προαναγγείλει το δημοψήφισμα στα 2014, ουδείς έδωσε σημασία για τις επιπτώσεις του. Ο Ρέντσι, δέχτηκε την λαϊκή αντίδραση ως συνεχιστής της κατεστημένης πολιτικής.
Είναι νωρίς ωστόσο, να κάνει κάποιος πρόγνωση για τις επόμενες κινήσεις στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό. Οι δυσοίωνες προβλέψεις πάντως, εκφράζουν ανησυχίες για την σταθερότητα της ιταλικής οικονομίας της τρίτης στην Ευρωζώνη.
Η νίκη του ΟΧΙ προβλέπεται από την RAI ως σαρωτική, χωρίς να μπορεί να ανατραπεί, και ίσως να κυμαίνεται στις 10 και πλέον μονάδες διαφορά.
Η πρώτη αντίδραση ήταν πως η τιμή του ευρώ σημείωσε ήδη πτώση στα χρηματιστήρια που ήταν ανοικτά όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Η αισιόδοξη πρόβλεψη μπορεί να είναι πως ο Ρέντσι θυσιάσθηκε ως Ιφιγένεια υπέρ του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας που κυρίως πλήττει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »