*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Δεκεμβρίου

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Μέτιος-Λαμπάκης θέλουν να κλείσουν τον ΣΔΑΝ Ξάνθης με την ψήφο και των Περιφερειακών συμβούλων Ξάνθης!

01 Δεκεμβρίου
*Και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Ξάθης, Μπιρόλ, Μπούτος, Κυριακή Αλατζά και Μιχάλης Αμοιρίδης, ψήφισαν τελικά υπέρ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του ΣΔΑΝ Ξάνθης!!! Πλην Καραλίδη...

ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΔΑΝΞ μπορεί να ενταχθεί στο ΠΕΣΔΑ χωρίς τροποποίηση του, αλλά με τη μορφή μιας παρατήρησης!
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η επικαιροποίηση του  Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της ΑΜΘ από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις για το θέμα, τόσο μεταξύ των παρατάξεων του Συμβουλίου, όσο και μεταξύ των Δημάρχων της Περιφέρειας, πολλοί εκ των οποίων παρέστησαν στη συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση παρίσταντο και αρκετοί δήμαρχοι της Περιφέρειας, ζητώντας την υπερψήφιση του περιφερειακού σχεδιασμού, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και ο δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης.
Καυστικός ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και κάλεσε τους συμβούλους να ψηφίσουν θετικά προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Κι αυτό γιατί όσο καθυστερεί η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ, τόσο οι δήμοι επιβαρύνονται με πρόστιμα, τα οποία καλούνται να πληρώσουν τελικά οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών.
Ο κ. Λαμπάκης καυτηρίασε και την κεντρική πολιτική που ακολουθείται στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων μεμφόμενος τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που επέβαλε με τη ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015, και ειδικά το γεγονός ότι ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά τους Δήμους, την τελική απόφαση την έχουν οι Περιφέρειες και αυτό δεν είναι σωστό. Παρά ταύτα, είπε ο κος Λαμπάκης, η Περιφέρεια οφείλει να εγκρίνει τον σχεδιασμό που ουσιαστικά κατάρτισαν οι Δήμοι, διαφορετικά θα είναι υπόλογη έναντι των κατοίκων της ΑΜ-Θ που θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη λόγω προστίμων.
Στην σύντομη τοποθέτηση του ο κος Λαμπάκης έφερε ξανά στο φως και την υφέρπουσα κόντρα του με τον δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, ο οποίος είχε συγκεκριμένη πρόταση για τον ΠΕΣΔΑ: οι τέσσερις δήμοι του νομού Ξάνθης έχουν από καιρό συστήσει τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ), τον οποίο επιχειρούν να εντάξουν στο ΠΕΣΔΑ. Ο κος Λαμπάκης τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει γιατί η επιχείρηση ένταξης του ΣΔΑΝΞ θα καθυστερήσει περισσότερο την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ και εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον κο Δημαρχόπουλο ότι επιχειρεί να βάλει προσχώματα στη διαδικασία.
Ο κος Δημαρχόπουλος όντας παρών στη συνεδρίαση, απάντησε στον κ. Λαμπάκη και υπεραμύνθηκε της θέσης του λέγοντας πως ο ΣΔΑΝΞ μπορεί να ενταχθεί στο ΠΕΣΔΑ χωρίς τροποποίηση του, αλλά με τη μορφή μιας παρατήρησης.
Εν τούτοις παρά την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Ξάνθης, τελικά το Σχέδιο ψηφίστηκε απο σύσσωμη την παράταξης της Περιφερειακής Αναγέννησης Ξάνθης, καθώς την εισήγηση ψήφισαν και οι Μπιρόλ, Μιχάλης Αμοιρίδης, Κυριακή Αλατζά και Μπούτος, μετά την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου!!! Δηλαδή και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Ξάνθης, υπέγραψαν υπερ του να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ο ΣΔΑΝ Ξάνθης, λες και τους ψηφίζουν οι Κομοτηναίοι ή οι Εβρίτες!!! 
Πολλά ερωτηματικά φυσικά δημιουργεί και η στάση του Αντιπεριφρειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ εκτάκτως την Δευτέρα το πρωϊ συνεδριάζει ο ΣΔΑΝ Ξάνθης! 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως είναι σαφές πως ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει τις δεσμεύσεις του, και έχει φιλόδοξους στόχους που όμως επιβάλλονται από τις δεσμεύσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ζήτησε δε τη θετική γνωμοδότηση του συμβουλίου, προειδοποιώντας πως κάθε καθυστέρηση, και μάλιστα μια τροποποιημένη απόφαση, θα δημιουργήσει ένα νέο φαύλο κύκλο ανασύνταξης και αναθεώρησης, με αποτέλεσμα τόσο τη μη άρση της αιρεσιμότητας στο ΕΣΠΑ, όσο και περαιτέρω καθυστέρηση σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Εν τέλει και αφού ακούστηκαν πολλές ερωτήσεις, τοποθετήσεις απορίες και απαντήσεις από πλευράς ΔΙΑΑΜΑΘ, το ΠΕΣΔΑ επικαιροποιήθηκε με 30 θετικές ψήφους, 4 αρνητικές και 10 λευκά.
Λευκό από «Κοινωνική Συμμαχία», «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση ΑΜΘ», «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας»
Στις παρατηρήσεις της εισήγησης του κ. Καλούδη στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης, εγείροντας επιπλέον ερωτήματα όσο αφορά τη διαφωνία της ύπαρξης δύο διαχειριστικών φορέων από την πλευρά των δημάρχων, ενώ εξέφρασε την άποψη πως τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά και δεν πρόκειται να τα επιτύχουν.
Η παράταξή του, σημείωσε, θεωρεί πως οι 13 παρατηρήσεις γίνονται αιτία μη ορθής υλοποίησης του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, όμως μην θέλοντας να σταθούν εμπόδιο ψήφισαν λευκό ώστε η διοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της έγκρισης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σπύρος Τουρτούρης της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ΑΜΘ», ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως το περιφερειακό συμβούλιο έχει και λόγο και ευθύνες για τον σχεδιασμό, ώστε να προκύψει κάτι θετικό για την περιοχή σε αυτό τον τομέα. Όμως θεώρησε πως από την εισήγηση φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία η στόχευση αυτή δεν επιτυγχάνεται, γι’ αυτό ψήφισε λευκό, όπως και η παράταξη «Μακεδονία, Θράκη, Ελλάδα μας».
Κατά «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Οικολογία Αλληλεγγύη»
Την εκτίμηση πως ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει αντικειμενικό στόχο που να στηρίζεται σε μέτρα διαλογής στην πηγή, δεν έχει στόχο για τα ανταποδοτικά οδηγώντας σε  πλήρη παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΔΙΑΑΜΑΘ, που θα έχει την ουσιαστική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι οι δήμοι, έκανε ο περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως ο σχεδιασμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, εξ ου καταψήφισε τον σχεδιασμό, θεωρώντας πως για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος και ενιαίος κρατικός φορέας.
 Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» χαρακτήρισε τον ΠΕΣΔΑ άτολμο, ανεπίκαιρο και αναποτελεσματικό, αποφεύγοντας τις ευκαιρίες αξιοποίησης των πόρων που δίνονται μέσα από το νόμο και παραμένοντας προσηλωμένος σε πρακτικές της δεκαετίας του ’70. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως παραβλέπονται τα πρώτα στάδια της διαχείρισης και προκρίνονται οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, που θεωρεί πως θα οδηγήσουν είτε στη δημιουργία νέων χωματερών είτε στην καύση.
Και αντιπολιτευτικά ναι στον σχεδιασμό
Υπέρ της εισήγησης, αναφέροντας και το παρελθόν τους ως σύμβουλοι στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, τάχθηκαν τόσο ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» όσο και ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης, με τον τελευταίο να σημειώνει πως από τη στιγμή που οι δήμαρχοι έχουν τη διαχείριση και ζητούν την αποδοχή του σχεδιασμού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν μπορούν να διαφωνήσουν.
Ζήτησε την υπερψήφιση ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος
Τέλος ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος τόνισε πως η εισήγηση είναι συγκεκριμένη και επ’ αυτής γίνεται η ψηφοφορία. Οι διάφορες απόψεις έχουν καταγραφεί στα πρακτικά, καθώς και οι ενστάσεις για το σχέδιο αυτό που συνέταξαν οι 22 δήμοι της Περιφέρειας μαζί με τη ΔΙΑΑΜΑΘ.
«Ευχή όλων μας είναι να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός, θα χρειαστεί μια μεγάλη προσπάθεια και από τους δήμους και από το φορέα διαχείρισης, και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν και τροποποιήσεις όταν αυτό κριθεί αναγκαίο» σημείωσε, τονίζοντας πως κάθε σχέδιο δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων απόλυτα επιτυχημένο.
 Η επιτυχία του σχεδίου, τόνισε, έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά των πολιτών για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, και για αυτό κάλεσε όλους τους συμβούλους να τη στηρίξουν με υπεύθυνη στάση για να αποκτήσει ΠΕΣΔΑ η  περιφέρειά μας.
Τελικά το σχέδιο υπερψηφίστηκε από τη συμπολίτευση, τον κ. Τραϊφόρο, τον κ. Δαμιανίδη και τον κ. Καβαρατζή, λευκό ψήφισαν η «Κοινωνική Συμμαχία», η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» και η «Μακεδονία, Θράκη Ελλάδα μας» ενώ καταψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση», η «Ελληνική Αυγή» και η «Οικολογία Αλληλεγγύη».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »