*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

16 Νοεμβρίου

"Στρίμωξε" άγρια η Αλεξία Γκιρτζίκη τον Ανδρέα Μαλάτο για το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο και το θέμα της Κάρτας Υγείας!

16 Νοεμβρίου
...κακώς το βούλευμα τους παραπέμπει με αυτή την κακουργηματική κατηγορία που τους ανάγκασε να παραιτηθούν!
Άγρια κόντρα είχαμε την περασμένη Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον βασικό εισηγητή των αθλητικών νομοσχεδίων Ανδρέα Μαλάτο και την δικηγόρο Ξάνθης και υποψήφια διδάκτωρ Αλεξία Γκιρτζίκη, κόρη του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη!
Για την ακρίβεια, οι δυο τους ήρθαν τετ α τετ στην ημερίδα που διοργάνωσε ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης για το νέο αθλητικό νόμο που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ο Μαλάτος, λοιπόν, ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση με τις καυτές ερωτήσεις της Γκιρτζίκη χάνοντας την ψυχραιμία του και αναγκάζοντας τον επίσης απεσταλμένο της ΓΓΑ Χρυσόστομο Σχινά να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του!
Προς υπεράσπιση του πατέρα της και όλων όσων διώχθηκαν με την Κάρτα Υγείας από την ΕΠΟ, άλλωστε, η Αλεξία Γκιρτζίκη ανάγκασε τον Μαλάτο να παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν τίθεται θέμα απιστίας στην συγκεκριμένη υπόθεση και πως ουσιαστικά κακώς το βούλευμα τους παραπέμπει με αυτή την κακουργηματική κατηγορία που τους ανάγκασε να παραιτηθούν.
Συγκεριμένα η Γκιρτζίκη ρώτησε για το άρθρο 40 Ν. 4373/2016 που αφορά στην κινητικότητα των υπαλλήλων Γ.Γ.Α. Εάν στην διαβούλευση συμμετείχε η Ε.Ο.Ε. και εάν θα εφαρμοσθεί και σε αυτήν, δηλαδή σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες. «Εάν εφαρμοσθεί, πώς αυτο συνάδει με το ολυμπιακό ιδεώδες; Το άρθρο 12 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα συστάσεως σωματείων, καθώς και το άρθρο 19 του καταστατικού της FIFA και το άρθρο 7 του Καταστατικού της UEFA. Πώς δικαιολογείτε την αποστέρηση του δικαιώματος των ενώσεων να προσλαμβάνουν το διοικητικό προσωπικό της επιλογής του;»
Ο Σχινάς απάντησε ότι δεν ήταν αυτός στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ο δε Μαλάτος, είπε οτι η κινητικότητα δεν θα εφαρμοσθεί στις ομοσπονδίες, διότι δεν ειναι ΝΠΔΔ (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου), ουτε κρατικά ΝΠΙΔ (νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου).
Με την απάντησή του αυτή, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν προκύπτει η απιστία σε βάρος των στελεχών της ΕΠΟ για τις ιδιωτικές συμβάσεις που έκανε με την εταιρεία που ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο, χωρίς την παραμικρή οικονομική συυνδρομή, άρα και χωρίς απώλεια, του κράτους. Δεν προκύπτει, δηλαδή, σχέση δημοσίου ή, δημόσιου λειτουργού στην υπόθεση της Κάρτας Υγείας για να παραπεμφθούν με απιστία τα πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ.
«ULTIMA RATIO» H ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Η Αλεξία Γκιρτζίκη τους ρώτησε επίσης για το άρθρο 1 (3) του Ν. 4326/2015 που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό να αναβάλει το πρωτάθλημα. «Το δικαίωμα που κατοχυρώνει το άρθρο αυτό, ελέγχεται από την αρχή της αναλογικότητας, την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτή αρχή, η οποία επιβάλει την λήψη του μέτρου αυτού ως έσχατο μέτρο, ως ultima ratio. Πείτε μου ποια ήταν τα προληπτικά μέτρα που λήφθηκαν από τον υπουργό πριν από την απόφαση αναβολής του τελικού κυπέλλου ή της αναβολής του πρωταθλήματος;», ρώτησε η Γκιρτζίκη τον Μαλάτο για να ακολουθήσει σιωπή ολίγον δευτερολέπτων και εν τέλει καμία απάντηση από τον πρόεδρο του ΙΔΕΑΔ, αφού δεν υπήρξε κανένα μέτρο πριν από την απόφαση για την αναβολή του περυσινού τελικού.
Όντας σε δύσκολη θέση, ο Μαλάτος «απάντησε» με ερώτηση: «Κατά την γνώμη σου ποια θα έπρεπε να ήταν αυτά τα μέτρα;» για να λάβει «πληρωμένη» ανταπάντηση από την Γκιρτζίκη  «ο μερικός αποκλεισμός μιας κερκίδας ή, η διεξαγωγή του αγώνα κεκλεισμένων των θυρών ή, η διεξαγωγή του σε άλλη έδρα...», δηλαδή ό,τι ακριβώς έλεγε και η FIFA εκείνες τις ημέρες με αποτέλεσμα να μας απειλήσει ανοιχτά με grexit σε περίπτωση μή συμμόρφωσης, κάτι που είχε αναγκάσει τον Κοντονή να άρει την απόφαση ματαίωσης του Κυπέλλου και να μεταβάλλει την ποινή σε κεκλεισμένων των θυρών.
«ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ»
Τον έβγαλε από τα ρούχα του η Αλεξία Γκιρτζίκη
Κάπου εκεί ο Μαλάτος άρχισε να χάνει την ψυχραιμία του με την κόρη του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, η οποία συνέχισε να ρωτά: Για το άρθρο 5 (1) του Ν. 4326/2015 που στελεχώνει τις πειθαρχικές επιτροπές με τακτικούς δικαστές...
«Με το προηγούμενο σύστημα, τα πειθαρχικά όργανα στελεχώνονταν από συνταξιούχους δικαστές, δικαστές που είχαν ολοκληρώσει την καριέρα τους. Ποιες ασφαλιστικές δικλείδες για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστών, τίθενται τώρα που μέλη των πειθαρχικών οργάνων είναι μέλη τακτικοί δικαστές, των οποίων η προαγωγή και ανέλιξη εξαρτάται και αποφασίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται, αν όχι διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση;».
Ο Μαλάτος έγινε έξαλλος και μαινόμενος έλεγε στην Γκιρτζίκη ενώπιον όλων των παρευρισκομένων «ντροπή σου για την ερώτηση» και ότι «εξυπακούεται ότι οι τακτικοί δικαστές είναι ανεξάρτητοι ή, πιο ανεξάρτητοι από τους συνταξιούχους».
«ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΠΑΤΑΚΗ»
Η Γκιρτζίκη έθιξε επίσης το θέμα με τα πτυχία των προπονητών ποδοσφαίρου που σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν. 4373/2016 ισοσκελίζει το διπλωμα ΤΕΦΑΑ με αυτό της UEFA που δίδεται από την ΕΠΟ. «Η σύμβαση της προπονητικής με την UEFA υπεγράφη το 1997 και αναθεωρήθηκε το 2015. Δυνάμει αυτής χορηγείται τίτλος προπονητικής που αναγνωρίζεται απο την UEFA. Προπονητής εφοδιασμένος με αυτόν τον τίτλο, δεν θα εργαστεί στην Ελλάδα;», ρώτησε η Γκιρτζίκη και αναφέρθηκε στην υπόθεση Bosman που καθιέρωσε την θέσπιση της ελεύθερης διακίνησης προσώπων εργαζομένων και υπηρεσιών στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.
Ο Σχινάς, που τουλάχιστον κράτησε τα προσχήματα ενστερνιζόμενος τις δικαιιολογημένες απορίες της δικηγόρου είπε απλά «θα εργαστώ για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα», ενώ ο Μαλάτος εκνευρισμένος ρώτησε φωναχτά «θα υπερισχύει ο τίτλος απο την σχολή Μπατακη του πτυχίου των ΤΕΦΑΑ;», για να λάβει την απάντηση από την Γκιρτζίκη ότι «λειτουργεί υπό την αιγίδα της UEFA» για να εξαγριώσει ακόμα περισσότερο τον διδάκτωρ αθλητικού δικαίου, ο οποίος απάντησε φωνάζοντας ότι «Τί ειναι η UEFA; Μια παρεούλα στην Γενευη!». 
ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟ
Σε εκείνο το σημείο οι τόνοι ανέβηκαν αισθητά και η συζήτηση επεκτάθηκε ακόμα και στην σημερινή κατάσταση με τον διορισμό της προσωρινής διοίκησης και τον Μαλάτο να εκράζει την αγανάκτησή του «για τον αντισυνταγματικό ορισμό της από την FIFA» και εκφράζοντας την απορία «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν κάνει μία ένωση προσφυγή;» για να του πουν από το ακροατήριο για την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου που ναι μεν δικαιώθηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της παρέμβασης από τη FIFA. Αδίκως, ωστόσο, έψαχναν τον Βαγγέλη Γραμμένο για να τους δώσει κάποια απάντηση, αφού ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας και υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ δεν τίμησε την ημερίδα με την παρουσία του, αν και είχε προσκληθεί.
Στη συνέχεια ο Σχινάς προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους όσων ξέφυγαν από τα όριο για την ολιγόλεπτη ένταση, ουσιαστικά ως προς την συμπεριφορά του Μαλάτου απέναντι στην Αλεξία Γκιρτζίκη.
Μία εδομάδα μετά, συγκεκριμένα σήμερα 16/11, ο Ανδρέας Μαλάτος βγαίνει δημόσια και δηλώνει ότι μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για το ματς του Ολυμπιακού με τη Βέροια, θα πρέπει να γίνει αναψηλάφιση της υπόθεσης και ότι οι ποινές που προβλέπονται είναι «αθώωση ή, υποβιβασμός».
ΦλόγαSport

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »