*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Σεπτεμβρίου

ΟΡΓΗ ΜΙΧΟΓΛΟΥ! Ο Κεραμάρης έκλεισε το δημοτικό σχολείο Ζηλωτής, ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ απο το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου

01 Σεπτεμβρίου
«ΣΙΩΠΗΣΑΝ» ΧΟΥΣΕΙΝ ΖΕΙΜΠΕΚ, ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ…
*Σε άλλους οικισμούς μένουν ανοιχτά σχολεία με 7-8 παιδιά, στον Τόπειρο κλείνουν το μειονοτικό σχολείο Ζηλωτής που προσφέρει υψηλή εκπαίδευση σε παιδάκια φτωχών μειονοτικών οικογενειών!
Στην αναστολή λειτουργίας 9 μειονοτικών δημοτικών σχολείων λόγω μικρού αριθμού μαθητών, προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με αποφάσεις της που δημοσιεύτηκαν ήδη στο Διαύγεια. Πρόκειται για πέντε μειονοτικά σχολεία στο νομό Ροδόπης, τρία στο νομό Ξάνθης και ένα στο νομό Έβρου.
Όπως εξήγησε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Παναγιώτης Κεραμάρης «κάθε χρόνο γίνονται μεταβολές στα σχολεία, είτε έχουμε ιδρύσεις, είτε έχουμε προαγωγές, υποβιβασμούς, προσωρινές αναστολές. Είναι κάτι το φυσιολογικό», είπε και πρόσθεσε «ξέρουμε ότι υπάρχουν παράπονα. Μην νομίζετε ότι εμείς ελαφρά την καρδία κλείνουμε σχολεία. Αυτό όμως συμβαίνει όταν ο αριθμός των μαθητών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Ο αριθμός που απαιτείται για να διατηρηθεί το σχολείο σε λειτουργία πρέπει να είναι 8, από 8 μαθητές και κάτω πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστολή των σχολείων και να μεταφερθούν τα παιδιά με έξοδα της πολιτείας στο διπλανό σχολείο», τόνισε χαρακτηριστικά….
-Αυτό ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, πρώτον γιατί υπάρχουν μαθητές με 8 μαθητές σε οικισμούς που δεν έκλεισαν, ενώ για παράδειγμα το μειονοτικό σχολείο Ζηλωτής στο Δήμο Τοπείρου, εκτός από τους 8 μαθητές που διέθετε, πήγαιναν σε αυτό και μαθητές φίλων, που παρακολουθούσαν τα μαθήματα και γενικά είχε και έχει μεγάλη προσφορά στην περιοχή…
Δηλαδή με την λογική αυτή, τι επιδιώκει ο κύριος Κεραμάρης; Να αποθαρρυνθούν οι γονείς των παιδιών αυτών και να μη ξαναστείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο;

ΟΡΓΗ ΘΩΜΑ ΜΙΧΟΓΛΟΥ, ΕΘΕΣΕ ΧΘΕΣ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΕΙΡΟΥ
Το ερώτημα μάλιστα όλων και κυρίως του Δήμαρχου Τοπείρου Θωμά Μίχογλου είναι πως ο Κεραμάρης κλείνει στο Δήμο του ένα μειονοτικό σχολείο, χωρίς δημόσια διαβούλευση και διάλογο, χωρίς να ενημερώσει ούτε τον Δήμο Τοπείρου, ούτε τους γονείς και οι δάσκαλοι το πληροφορούνται στις…24 Αυγούστου!
Τι ακριβώς επιδιώκει λοιπόν ο γυμναστής Περιφερειακός Διευθυντής; Να στερήσει το δικαίωμα μόρφωσης σε ένα ΦΤΩΧΟ χωριό με ήδη υποβαθμισμένο κοινωνικό τοπίο όπως είναι η ΖΗΛΩΤΗ και να αποθαρρύνει γονείς και μαθητές να μορφωθούν;  Και το εγκρίνει αυτό ο Υπουργός Παιδείας κ.Φίλης;
Το περίεργο της υπόθεσης; Ενώ έχουν ενημερωθεί από τον αντιδήμαρχο Τοπείρου κ.Σουνάι για το «λουκέτο» στο μειονοτικό σχολείο Ζηλωτής, ΣΙΩΠΟΥΝ τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ όσο και ο πρώην βουλευτής Μάντατζη Τσετίν….          Γιατί άραγε;
Χθες πάντως εκτός ημερήσιας διάταξης ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου σήκωσε το γάντι στην Πολιτεία τονίζοντας ότι είναι ντροπή να κλείνουν σχολεία σε φτωχούς οικισμούς όπου οι γονείς κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την μόρφωση των παιδιών τους και ζήτησε να σταλεί σε όλους τους αρμόδιους ψήφισμα με το οποίο θα ζητείται η επαναλειτουργία του δημοτικού σχολείου Ζηλωτής.
«Είναι απαράδεκτο να κλείνουν αντί να ανοίγουν σχολεία…..Είναι διπλά απαράδεκτο να κλείνουν το δημοτικό σχολείο ΖΗΛΩΤΗΣ χωρίς να ενημερώνουν τον Δήμο και λίγες πριν ανοίξουν τα σχολεία, στις 24 Αυγούστου να ενημερώνει ο κύριος Κεραμάρης τους δασκάλους…Απορώ πως ο Υπουργός Παιδείας κ.Φίλης δέχεται να κλείσει το δημοτικό σχολείο στη Ζηλωτή. Ας έρθει μια βόλτα στον οικισμό να δει τι αγώνα κάνουν οι άνθρωποι αυτοί για να μορφωθούν. Ζητώ την παρέμβαση του  Υπουργού και να μη κλείσει το μειονοτικό σχολείο της Ζηλωτής .Τελεία και παύλα…», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου με το πέρας της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου, υπενθυμίζοντας εκτός των άλλων οτι στο δημοτικό σχολείο Ζηλωτής έγινε εγκατάσταση θερμών νερών απο το ΔΠΘ με τη συνδρομή του Δήμου Τοπείρου που θα εφαρμόζονταν πιλοτικά για το συγκεκριμένο σχολείο και στη συνέχεια σε όλον τον οικισμό. Τώρα όμως ο Κεραμάρης ΚΛΕΙΝΕΙ το σχολείο οπότε πως θα εφαρμοστεί αυτό;
ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Τα σχολεία των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται τη νέα σχολική χρονιά είναι τα εξής:
Νομός Ροδόπης: Δύμη (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Θάμνας), Σώστης (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Μέγα Πιστού), Λοφάριο (μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σαπών), Στροφή (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Αρριανών) και Νέδα (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Αρριανών).
Νομός Ξάνθης: Ζουμπούλη (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σμίνθης), Κύκνος (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Σμίνθης) και Ζηλωτή (οι μαθητές θα φοιτήσουν στο μειονοτικό σχολείο Π. Ερασμίου).
Η πρώτη αντίδραση για την αναστολή λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων ήρθε από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας, που ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα αρχίσει πολιτικό και νομικό αγώνα ενάντια στο κλείσιμο κάποιων μειονοτικών σχολείων. Αναφέρεται πως η Συμβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε στις 23 Αυγούστου και εξέτασε το θέμα σχετικά με τα 9 ακόμη μειονοτικά σχολεία που θα κλείσουν στο σύνολο της Θράκης.
ΑΤΥΠΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΕΡΑΜΑΡΗ
Η πρώτη αντίδραση για την αναστολή λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων ήρθε από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας, που ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα αρχίσει πολιτικό και νομικό αγώνα ενάντια στο κλείσιμο κάποιων μειονοτικών σχολείων. Αναφέρεται πως η Συμβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε στις 23 Αυγούστου και εξέτασε το θέμα σχετικά με τα 9 ακόμη μειονοτικά σχολεία που θα κλείσουν στο σύνολο της Θράκης.
Στην συνεδρίαση αναφέρθηκε πως το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων δεν είναι νόμιμο και αποφασίστηκε να υπάρξουν οι νομικές και πολιτικές ενστάσεις ενάντια σε αυτό το περιστατικό.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »