*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

14 Απριλίου

....μια σιδερένια δοκός που προερχόταν από σύστημα ρυμούλκησης καϊκιών αποκολλήθηκε από το σύστημα και έπεσε στο κεφάλι του, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του.

14 Απριλίου

Εργατικό δυστύχημα στην Κεραμωτή – Νεκρός ένας 35χρονος Αιγύπτιος αλιεργάτης


Εργατικό δυστύχημα στην Κεραμωτή – Νεκρός ένας 35χρονος αλιεργάτης
aliergatiw
“Ραντεβού” με τον θάνατο είχε το πρωί της Δευτέρας ένας άτυχος 35χρονος Αιγύπτιος αλιεργάτης στο λιμάνι της Κεραμωτής, όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία -το πιθανότερο εξαιτίας φθοράς λόγω παλαιότητας- μια σιδερένια δοκός που προερχόταν από σύστημα ρυμούλκησης καϊκιών αποκολλήθηκε από το σύστημα και έπεσε στο κεφάλι του, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του.
alier2
Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε παρουσία αρκετών συναδέλφων του, οι οποίοι προς στιγμήν δημιούργησαν ένταση όταν προσπάθησαν να αποτρέψουν την διακομιδή της σωρού στο νοσοκομείο -λόγω φόβου τους για πιθανή συγκάλυψη του συμβάντος. Τελικά η σωρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για νεκροψία, ενώ το λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος.
alier3 aliergatiw alier2
εικόνες: τηλεόραση CENTER – Πηγή: Κavala-portal.gr
...


Απορρίπτει τα σενάρια περί εκλογών το Μαξίμου
 Στα σενάρια περί μυστικού σχεδίου πρόωρων εκλογών της ελληνικής κυβέρνησης απαντούν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια». 
Ειδικότερα, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της Bild, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν: «Για ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα».
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με το σκεπτικό ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 40%, και άρα η προσφυγή στις κάλπες μπορεί του να δώσει αυτοδυναμία, αλλά και περαιτέρω υποστήριξη «στην πορεία του κατά των Βρυξελλών».
"Οδηγός" για να... γλιτώσετε από τα τεκμήρια – Εγκύκλιος "ανάσα" για εκατομμύρια φορολογούμενους
«Παράθυρο» για να γλιτώσουν από τα τεκμήρια εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την κρίση και έχασαν τη δουλειά τους ή μειώθηκαν δραματικά τα εισοδήματά τους, άνοιξε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων
Με εγκύκλιο έχουν πλέον τη δυνατότητα να επικαλεστούν ότι χρησιμοποίησαν πέρυσι εισοδήματα που δήλωσαν ακόμη και πριν από 20, 30 ή και 40 χρόνια, δηλαδή τις δεκαετίες του '90, του '80 και του '70.
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου, με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα, διευκρίνισε ότι η κάλυψη της πρόσθετης διαφοράς φορολογητέου εισοδήματος, η οποία προκύπτει λόγω του ότι τα τεκμήρια προσδιορίζουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, μπορεί να γίνει με επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών κι όχι μόνο των ετών για τα οποία δεν έχει επέλθει παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου (και για τα οποία οι φορολογικές αρχές έχουν στοιχεία στα αρχεία τους).
Έτσι ο φορολογούμενος που στο παρελθόν είχε δηλώσει σχετικά υψηλά εισοδήματα, μπορεί φέτος για να γλιτώσει από την «παγίδα» των τεκμηρίων να αναγράψει στη φορολογική του δήλωση ότι κατανάλωσε κεφάλαια παλιών ετών τόσα όσα τουλάχιστον χρειάζεται για να καλύψει το ύψος των τεκμηρίων.
Αν δεν εφαρμοζόταν η ρύθμιση αυτή δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, συνεπείς φορολογούμενοι, που στα προηγούμενα χρόνια είχαν εισόδημα και είχαν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, θα πλήρωνα φόρο για τεκμήρια.
Στην εγκύκλιο της κας Σαββαϊδου αναφέρεται ότι:
-Τα ποσά εισοδημάτων και εσόδων που επικαλείται ο φορολογούμενος, εφόσον αφορούν έτη για τα οποία έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο μπορούν να αποδειχθούν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν για τα έτη εκείνα. Εφόσον δηλαδή τα ποσά εισοδημάτων και εσόδων που επικαλείται ο φορολογούμενος αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος των συγκεκριμένων ετών οι φορολογικές αρχές οφείλουν να κάνουν δεκτά τα σημειώματα αυτά ως στοιχεία αποδεικτικά των ισχυρισμών του.
-Τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών τα οποία δεν αναγράφονται στα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα θα λαμβάνονται υπ' όψη από τις φορολογικές αρχές μόνο εφόσον επαληθεύονται μετά από έλεγχο και διασταύρωση.
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι τα παραπάνω ισχύουν φέτος προκειμένου να εφαρμοστεί η μέθοδος της κάλυψης των τεκμηρίων με κεφάλαια που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2014, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2013 και αναλώθηκαν εντός του 2014. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών»!
Με την «ανάλωση κεφαλαίου», οι φορολογούμενοι μπορούν να ανατρέξουν στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων συνεχόμενων ετών (όσων ετών θέλουν) και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
- Να αθροίσουν τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν αναγράψει στις δηλώσεις των παρελθόντων ετών.
- Από το άθροισμα εισοδημάτων και εσόδων όλων των προηγούμενων ετών, το οποίο θα προκύψει, να αφαιρέσουν τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικές δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.) καθώς και τα ποσά που δήλωσαν στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησαν για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).
Το καθαρό ποσό που θα προκύψει από τις παραπάνω μαθηματικές πράξεις είναι το «κεφάλαιο» των προηγούμενων ετών που μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να «σχηματίσουν» και να εμφανίσουν στην Εφορία ως προϊόν αποταμίευσης! Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, από το «κεφάλαιο» που θα σχηματιστεί με τον τρόπο αυτό, ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που του προσδιορίζουν τα τεκμήρια στη φετινή του δήλωση. Μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος της φορολογικής του δήλωσης καλύφθηκε με «ανάλωση» ενός μέρους του «κεφαλαίου» το οποίο τού περίσσεψε από τα προηγούμενα έτη και το οποίο προκύπτει με βάση τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών, όπως περιγράψαμε προηγουμένως.
newsit.gr
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΨΑΘΑ
Mε αφορμή το θάνατο ενός αθώου βρέφους στην Ξάνθη από ασιτία!..γιατί…γιατί γιατρέ;
 
Με αφορμή το θάνατο ενός αθώου βρέφους, ήρθε στο προσκήνιο η εύλογη ερώτηση γιατί…γιατί γιατρέ;
Ποια ήταν η αιτία; Οι αιτίες πολλές και η δυστυχία περισσεύει. Πριν ένα μήνα απηύθυνα ένα ερώτημα προς το Δήμαρχο Ξάνθης, τι θα γίνει με τον οικισμό του Δροσερού, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους και στο περιθώριο που τους βάζει η κοινωνία ως μειονότητα που δεν γίνεται να προσχωρήσει και να ενταχθεί στον πολιτισμό μας. Έχουν δικά τους έθιμα και δική τους «κουλτούρα».
Μία κουλτούρα που επιτρέπει τα παιδιά να αποκτούν παιδιά, αφού στα δεκατρία έως δεκαεπτά έχουν παντρευτεί με την άδεια των γονιών τους και έχουν τεκνοποιήσει. Διαφορετικά έχουν πρόβλημα. Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, λαμβάνουν το επίδομα ανατροφής. Εσφαλμένη πολιτική που μετατρέπει τις έφηβες να γίνουν μητέρες και τις αντιμετωπίζουν ως τεκνοποιητικές μηχανές, η πολυγαμία είναι συνήθης πρακτική εδώ, ο γάμος ίσως δεν δηλώνεται πουθενά, επομένως τα παιδιά που γεννιούνται κατόπιν δεν έχουν ταυτότητα.
Όταν μεγαλώσουν θα συνεχίσουν τη ζωή των γονιών τους με τον ίδιο απαράλλαχτο τρόπο. Γιατί με νόμο δεν απαγορεύεται ο γάμος κάτω των δεκαοκτώ; Στην δική μας πολιτισμένη κοινωνία, στα δεκατρία όποιος παραπλανήσει ανήλικα παιδιά θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση και διώκεται ποινικά.
Η επιδοματική πολιτική είναι αναγκαία για την επιβίωση των φτωχών ανθρώπων, αλλά εφόσον ένα σοσιαλιστικό σύστημα τη διατηρεί, μη έχοντας κατά νου να αλλάξει την παιδεία ως μόνη σωτηρία από το αδιέξοδο, προτείνω τα χρήματα αυτά να διατίθενται σε προγράμματα που θα περιλαμβάνουν τα νεαρά κορίτσια και τις νέες μητέρες και θα τα εκπαιδεύουν στην αναγκαιότητα να ωριμάζουν πριν γίνουν οι ίδιες μητέρες. Να τους μάθουν να θηλάζουν τα παιδιά τους.
Η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στην κουλτούρα τους, τα έθιμα τους, ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Έτσι ώστε να μην έχουν ποσοστό 80% των ενηλίκων τσιγγάνων αναλφάβητους και πάνω από το 50% των παιδιών τους δεν περνούν ούτε μια φορά την πόρτα του σχολείου, με ότι αυτό συνεπάγεται (επιδοματική πολιτική, πρόνοια, περίθαλψη) για την κλειστή κοινωνία τους και για την δική μας φυσικά.
Για ανώτερες σπουδές ούτε λόγος, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, αφού είναι φτωχοί άνθρωποι. Ο Παπαδόπουλος Στέργιος, Δ/ντής του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου Κορδελιού σε ένα αφιέρωμα στους Ρομά αναφέρει ένα μύθο: Πώς χάθηκαν τα τσιγγάνικα γράμματα;
Πριν από πολλά χρόνια ζούσε ένας σοφός τσιγγάνος βασιλιάς που είχε στην κατοχή του πολλά τσιγγάνικα βιβλία και ήθελε όλους τους υπηκόους του να είναι μορφωμένοι. Είχε και ένα γάιδαρο που τον κρατούσε δεμένο κοντά στα βιβλία, για να τον μορφώσει και αυτόν.
Όμως μια μέρα, στην πιο μεγάλη πλημμύρα που είδε ποτέ ο κόσμος, πνίγηκαν ο βασιλιάς και η βασίλισσά του. Δεμένος μέσα στο σπίτι χωρίς τροφή, άρχισε να τρώει μέρα με τη μέρα το ένα βιβλίο μετά το άλλο.
Όταν τέλειωσαν όλα τα βιβλία, πέθανε και ο γάιδαρος από την πείνα. Έτσι, χάθηκε ο σοφός βασιλιάς και τα γράμματα τρων Ρομά. «Γι’ αυτό εμείς οι Ρομά, καταλήγει ο μύθος, δεν έχουμε πια κανένα από τα βιβλία μας, από τα οποία θα μπορούσαμε να μάθουμε τη γλώσσα και τις επιστήμες μας».
Αυτοί οι άνθρωποι- Ρομά, αθίγγανοι, τσιγγάνοι, γύφτοι- γνωρίζουν καλά τα παραδοσιακά επαγγέλματα και έχουν στο αίμα τους τη μουσική και το χορό. Διάβασα κάπου, «όταν ακούμε τσιγγάνικα τραγούδια έχουν το ρυθμό στον οποίο κλαίει ένα παιδί. Ίσως γιατί έτσι ξεκινάνε όλα τα τσιγγάνικα τραγούδια, με ένα κλάμα και το μόνο που μπορεί να γίνει με αυτό το κλάμα, είναι να εξελιχθεί σε ένα τραγούδι.
Ένας τσιγγάνος δεν μεγαλώνει ποτέ, ακόμα παιδί, αποκτά παιδιά και γίνεται αδελφός ή αδελφή τους και ποτέ γονιός και μεγαλώνουν μαζί και κάνουν παιδιά που μεγαλώνουν σαν αδέρφια.
Και όλοι μαζί φτιάχνουν οικογένειες παιδιών, που αλωνίζουν στους δρόμους, κλαίγοντας και τραγουδώντας, μέχρι που ξεχνούν να κλαίνε και συνεχίζουν να τραγουδούν, για να ξεσπάσουν στο τέλος σε μελωδικά κλάματα». ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΙΝ ΣΩΠΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…!
Κατερίνα Ψαθά, νοσηλεύτρια Μητέρα τριών ανήλικων παιδιών
Ξάνθη 13/4/15
Απλήρωτοι επιστημονικοί συνεργάτες στα κέντρα κράτησης
 
Τέσσερις μήνες μετά την τοποθέτησή τους στα προαναχωρησιακά κέντρα της χώρας, 250 διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι παραμένουν απλήρωτοι, αν και οι μισθοί τους καλύπτονται από τους κοινοτικούς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής.
Το περασμένο Σάββατο, νέα εντολή που στάλθηκε στα κέντρα κράτησης από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ. ζητεί την υποβολή νέων δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Απριλίου για τη ρύθμιση των πληρωμών τους. Εργαζόμενοι που μίλησαν στην «Κ» κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητη γραφειοκρατία» που καθυστερεί την εξόφλησή τους.
«Μας ζητούν ακόμη και υπεύθυνη δήλωση ότι ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού που στέλνουμε ανήκει σε εμάς», λέει ψυχολόγος.
Οι συμβάσεις τους λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Υπογράφτηκαν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο τοποθετήθηκαν στα πόστα τους (100 διερμηνείς, 75 κοινωνικοί λειτουργοί, 75 ψυχολόγοι) σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Ελληνικό, Παρανέστι, Ορεστιάδα, Ξάνθη και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Οι καθαρές απολαβές τους δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ μηνιαίως, αν αφαιρεθεί η εισφορά που πληρώνουν στο ΤΕΒΕ.
«Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύπαθο», λέει στην «Κ» διερμηνέας σε κέντρο κράτησης της Β. Ελλάδας. «Και πέρυσι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού και κινδύνευσε ένας συνάδελφός μας να του κάνουν έξωση. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο διοικητής του κέντρου κράτησης και να πείσει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ότι ο ψυχολόγος θα πληρωθεί και θα μπορέσει να τον εξοφλήσει».
Η απασχόληση αυτών των ειδικοτήτων στα προαναχωρησιακά κέντρα ξεκίνησε πιλοτικά το 2010. Επιλέχθηκαν τότε 50 άτομα με τρίμηνες συμβάσεις και αμοιβή 3.000 ευρώ τον μήνα. Το προσωπικό ήταν υποχρεωμένο κάθε 20 ημέρες να εναλλάσσεται και να περνάει από όλα τα κέντρα της χώρας. Εκτοτε ο αριθμός των συμβασιούχων ψυχολόγων, διερμηνέων και κοινωνικών λειτουργών αυξήθηκε και οι απολαβές τους μειώθηκαν.
Το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους όμως δεν παρέμεινε σταθερό και δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τους οκτώ μήνες, αφήνοντας για μεγάλες περιόδους τα κέντρα κράτησης χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιος μετανάστης που γνώριζε αγγλικά αναλάμβανε ρόλο διερμηνέα με τους αστυνομικούς», λέει εργαζόμενος σε κέντρο κράτησης. Παρά τη σταδιακή αποχώρηση αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών που είχαν συμπληρώσει έξι μήνες εγκλεισμού, τα κέντρα κράτησης δεν άδειασαν. Οι μεταγωγές συνεχίστηκαν. Ενδεικτικά, στην Ορεστιάδα το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρατουμένων έχει σταθεροποιηθεί στους 190 από 240 τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Η σημερινή αβεβαιότητα δημιουργεί προβλήματα και στη δουλειά μας. Οταν δεν νιώθεις ο ίδιος καλά για τα αυτονόητα, πώς μπορείς να προσφέρεις ψυχοκοινωνική στήριξη σε άλλους;», λέει εργαζόμενος.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »