*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

02 Μαρτίου

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι πρώην υπουργοί Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής και Αλέξανδρος Κοντός, οι οποίοι είναι στον κατάλογο των μαρτύρων της υπόθεσης.

02 Μαρτίου


Στις 23 Μαρτίου θα συνεχιστεί η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου
 
Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε τη δίκη, για την αποκαλούμενη υπόθεση των ιερών ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο - έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων - και τους συνηγόρους τους.
Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία, με βάση τις τιμές των συμβολαίων, προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ "εις ολόκληρον" για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων".
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι πρώην υπουργοί Σωκράτης Ξυνίδης και Γιώργος Πεταλωτής  οι οποίοι είναι στον κατάλογο των μαρτύρων της υπόθεσης, ενώ μάρτυρας στην υπόθεση είναι και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός. Η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον 2-3 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση, με βασικούς κατηγορουμένους τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στη Μονή μοναχό Αρσένιο, αφορά την παράδοση από τη Μονή, στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή, που κατά τη δικογραφία προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »