*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Νοεμβρίου

Πρόσκληση στον Πρόεδρο του ΣΔΑΝ Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο να παραβρεθεί στη συνεδρίαση και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων!

22 Νοεμβρίου


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΕΙΡΟΥ:
Αναβολή για το θέμα της παραχώρησης του ΧΥΤΑ για την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 18.00
Αναβλήθηκε στη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου, το επείγον θέμα της παραχώρηση του ΧΥΤΑ στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η νέα συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στις 18.00.
Όπως είναι ωστόσο γνωστό έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για τη υλοποίηση του έργου της αναβάθμισης και επέκτασης του ΧΥΤΑ, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία μια 4ης νέας λεκάνης συγκέντρωσης απορριμμάτων 35 στρεμμάτων. Ωστόσο για να μη χαθούν τα χρήματα θα πρέπει άμεσα να γίνει η παραχώρηση του ΧΥΤΑ από τον Δήμο στον ΣΔΑΝ για 7 χρόνια.  
Έτσι στο νέο Δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης θα αποφασιστεί τελικά η παραχώρηση του ΧΥΤΑ για 4+1 χρόνια, όσα δηλαδή και η θητεία του σημερινής δημοτικής αρχής, κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλοι (Δήμαρχος, συμπολίτευση και αντιπολίτευση), απόφαση όμως δεν πάρθηκε, διότι το θέμα "κολλάει" πλέον στο ύψος των αντισταθμιστικών τελών που θα απαιτήσει ο Δήμος Τοπείρου κάτι με το οποίο συμφώνησαν και οι γεν. γραμματείς ΥΠΕΚΑ κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ.Θωμάς Μίχογλου.
Την ίδια ώρα κάτοικοι της ΕΞΟΧΗΣ παραβρέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση καταγγέλλοντας σοβαρές παρατυπίες στην λειτουργία του ΧΥΤΑ όπου τα λύματα έχουν ξεχειλίσει και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για την υγεία των δημοτών όσο και για την μόλυνση του περιβάλλοντος!!!
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης διανεμήθηκε εγγράφως στο Σώμα η πρόταση του Δημάρχου κ. Θωμά Μίχογλου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης για 4+1 έτη, όσα δηλαδή διαρκεί η θητεία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει οικονομικά αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και το ύψος τους θα καθοριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου. (σ.σ. Θέση με την οποία ωστόσο διαφωνεί ο Πρόεδρος του ΣΔΑΝ Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ως προς το ύψος των αντισταθμιστικών τελών, ισχυριζόμενος ότι αυτό δεν μπορεί να το καθορίσει το δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου)
Μάλιστα ο κ.Θωμάς Μίχογλου πρότεινε να δημιουργηθεί και μια επιτροπή που θα ελέγχει τον Σύνδεσμο για το αν εφαρμόζει ή όχι τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο Τοπείρου και σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, να υπάρχει νομική πρόβλεψη για την αυτόματη διάλυση της σχετικής σύμβασης παραχώρησης. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα δεκτή και η επιτροπή που θα συμπεριλαμβάνει και νομικούς του Δήμου θα συσταθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.
Ο Δήμαρχος Τοπείρου ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι η 3η λεκάνη του ΧΥΤΑ είναι ήδη κορεσμένη και δεν μπορεί να δεχθεί τα σκουπίδια άλλων δήμων, όπως αυτά του Δήμου Νέστου παρά την σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε πρόσφατα και απειλεί με επιβολή προστίμων εφόσον ο Δήμος Τοπείρου δεν συναινέσει στη μεταφορά τους, κάτι που ήδη θα έπρεπε να έχει συμβεί από 23 Οκτωβρίου 2014 και μάλιστα ο Δήμαρχος Νέστου είχε απειλήσει ακόμη και με παρέμβαση της Εισαγελικής Αρχής.
Μάλιστα ο Θωμάς Μίχογλου περιγράφοντας την σημερινή εικόνα του ΧΥΤΑ επεσήμανε χαρακτηριστικά  ότι “δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί η 1η και 2η λεκάνη σύμφωνα με τις προδιαγραφές της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η δε 3η λεκάνη βρίσκεται ήδη σε σημείο κορεσμού και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα σκουπίδια και άλλων Δήμων, πέραν του Νομού Ξάνθης, γιατί τότε θα κορεστεί πολύ γρήγορα και η 4η λεκάνη και θα αναγκαστούμε να πάμε και σε 5η”!!!!
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Καραλευθέρη, η οποία ωστόσο τάσσεται υπέρ τόσο της παραχώρησης του χώρου όσο και της διεκδίκησης των αντισταθμιστικών τελών. Θέση με την οποία συμφωνούν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξής της.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της Εξοχής που προχώρησαν σε μια σειρά από καταγγελίες γύρω από την λειτουργία του ΧΥΤΑ χαρακτηρίζοντας μια μεγάλη βόμβα μόλυνσης της περιοχής όλο το χώρο και ζητώντας να αποκατασταθεί η φυσική ηρεμία του χώρου. 
Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα θα δώσει αποκαλυπτική συνέντευξη στο Xanthi channel και ο πρώην Πρόεδρος Εξοχής Γιάννης Τριανταφυλλίδης. 
Οι καταγγελίες μάλιστα ήταν τόσο έντονες που δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πρότειναν να γίνει αυτοψία στο χώρο και να στην επόμενη συνεδρίαση να κληθούν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων κ.Δημαρχόπουλος στην ερχόμενη συνεδρίαση για να ερωτηθεί για τις καταγγελίες των κατοίκων και να απαντήσει επίσης στις ερωτήσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Τελικώς ο Δήμαρχος Τοπείρου πρότεινε προς το Σώμα την αναβολή της συζήτησης και έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. Κατά 99% την Πέμπτη) θα προγραμματιστεί νέο Δημοτικό συμβούλιο ώστε να δοθεί οριστικά λύση τόσο ως προς τη παραχώρηση του ΧΥΤΑ όσο και στο χρηματικό ποσόν που θα ζητήσει ο Δήμος Τοπείρου σαν αντισταθμιστικά τέλη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα αυτή τη φορά θα προσκληθεί να είναι παρών και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΔΑΝ και Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος με κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα του Συνδέσμου και όχι να εκπροσωπείται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου δια…επιστολής, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά απο την την πλευρά της δημοτικής αρχής. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »